Καλό θα ήταν να μην κανιβαλίζουμε τη μνήμη μιας νεκρής στο όνομα του σεξισμού

Ερχόμενοι σε αυτό το κόσμο και ως παιδιά οι γονείς, οι κοντινοί  άνθρωποι της οικογένειας που μας αναθρέφουν φροντίζουν να μας μεταδώσουν κάποιες βασικές γνώσεις ώστε να επιβιώσουμε. Δεν καταπίνουμε ότι βάζουμε στο στόμα μας, δε περνάμε το δρόμο  προτού κοιτάξουμε αριστερά δεξιά, πλένουμε χεράκια μετά το φαγητό, δε κάνουμε κακάκια όπου βρούμε. Κάπου εδώ νομίζω, πως πιάσατε το νόημα.

Αυτό που δυστυχώς ορισμένοι δε διδάχτηκαν ποτέ είναι ενσυναίσθηση και στοιχειώδη ανθρωπιά. Όταν στον απόηχο μιας ακόμη γυναικοκτονίας, εφήυρες τρόπο για να περάσεις το προπαγανδιστικό σου μήνυμα αλλά συγχρόνως να διακωμωδήσεις τη δολοφονία της κοπέλας από τον σύντροφο της, απέχεις πολλά από το να χαρακτηριστείς άνθρωπος. Δε θες να  εμβολιαστείς; Προσπάθησε να εξηγήσεις τη συλλογιστική των επιχειρημάτων σου αντί να σερβίρεις σκέτη πλύση εγκεφάλου. Γαρνίρεις όμως ανθρωπάκο την ημιμάθεια σου με το σεξισμό και τη μνησικακία σου προς το γυναικείο φύλο.

Αλήθεια μου κάνει εντύπωση. Και εσύ από μια μήτρα δε βγήκες για να βρεις το δρόμο σου σε αυτόν τον κόσμο;

Την λέγανε Γαρυφαλλιά Ψαρράκου και το αγόρι της την έσπρωξε από έναν γκρεμό «γιατί χάλασε η φάση». Δεν είναι αυτή η σκοτεινή απρόσωπη  φιγούρα σε ένα ηλιοβασίλεμα, με το γνωστό «συννεφάκι» των memes από πάνω της να έχει αυτή τη τραγική κατάληξη γιατί απλά τόλμησε να κάνει μια ερώτηση.

Το γέλιο είχε πάντοτε έναν καίριο ρόλο να διαδραματίσει στις ζωές μας και ειδικότερα στη καθημερινότητα  που μπορεί να γίνει σχετικά ανυπόφορη ώρες ώρες. Μηχανισμός για να αντιμετωπίσουμε τις κατηφόρες, τις κωλοτούμπες και δημιουργός αναμνήσεων. Με μια ειδοποιό διαφορά. Το πότε έχει υπέρμετρη σημασία όπως και αντίστοιχα ο τρόπος με τον οποίο   θα παρουσιαστεί κάτι. Το γέλιο σε αυτή τη περίπτωση είναι ο απαγορευμένος καρπός.

Όταν δημιουργείται περιεχόμενο τέτοιου είδους και δημοσιεύεται μάλιστα  ευθαρσώς σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε μια ομάδα με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους τους χρήστες του Facebook η κατρακύλα είναι εμφανής. Ζέχνει η σαπίλα από το καζάνι που βράζει καιρό τώρα. Τι έκανες εσύ φίλε μου που βρίσκεσαι κρυμμένος πίσω από την άνεση  του πληκτρολογίου σου;

Κανονικοποίησες τα άγρια ένστικτα που μερίδες του ανδρικού φύλου δεν έχουν τιθασεύσει και τα χρησιμοποιούν ως συνεχή πρόφαση για τις αισχρολογίες τους. Ο Ζήσης επισκέπτεται ψυχολόγο γιατί δεν επιθυμεί να επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων του. Δε μπορείς να του μοιάξεις λίγο, τόσο δα; Και εάν δε διαθέτεις τους οικονομικούς πόρους για ψυχανάλυση ή δεν είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου μπορείς τουλάχιστον να επιδείξεις τον δέοντα σεβασμό στη μνήμη της εκλιπούσης;

Έχει κυκλοφορήσει κατά διαστήματα σωρεία σεξιστικών memes που με την όποια αντίδραση από μέρους μας  θα χαρακτηριζόμασταν υστερικές που δεν είναι σε θέση να διακρίνουν το χιούμορ από τη προσβολή στο φύλο μας. Το γεγονός όμως πως η κυκλοφορία  του memeσυμπίπτει με το περιστατικό της γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο αηδιάζει. Αυτή είναι η μόνη αντίδραση που μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Αν πιστεύω στη σημερινή γενιά ανδρών – πως δηλαδή τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμη- τότε σίγουρα εναποθέτω όλες μου τις ελπίδες  στη γενιά των αγοριών που μεγαλώνουν τώρα. Τα αμούστακα αγόρια, με τη φωνή που δε βάρυνε ακόμη, με την ακμή και τα αναψοκοκκινισμένα από το παιχνίδι πρόσωπα. Αυτά τα πρότυπα ανατροφής  επιθυμούμε να μεταδώσουμε; Αυτές τις γνώσεις να μεταλαμπαδεύσουμε;

Στη Δανία διδάσκουν μάθημα ενσυναίσθησης. Η ανθρώπινη αλυσίδα που σχηματίστηκε από παίκτες  στον ποδοσφαιρικό αγώνα όταν συμπαίκτης τους κατέρρευσε την ώρα του αγώνα; Πιστεύετε ότι ήταν απλά ενστικτώδης παρόρμηση; Τον προστάτευσαν από τα αχόρταγα μάτια του τύπου σε μια ευάλωτη του στιγμή. Στην Ελλάδα; Αμ δε! Εμείς εδώ ζούμε το the greek myth με τη Κεραμέως στο ρόλο του χασάπη να πετσοκόβει τα όνειρα των παιδιών που έδωσαν πανελλήνιες. Αλίμονο μη συμπεριλάβουμε στην ύλη κάτι πέρα από παπαγαλία, θα πέσει φωτιά να μας κάψει!

Η οικογένεια δεν αποτελεί το μοναδικό κοινωνικό κύτταρο επιφορτισμένο με το να μεταδώσει αξίες και εργαλεία στο παιδί. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του αυριανού άνδρα αλλά και της αυριανής γυναίκας φυσικά. Ολοκληρώνοντας τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μετά παίζουν κυριότερο ρόλο τα βιώματα μας όσο κι εμείς οι ίδιοι. Είμαστε χαμένοι αν δεν εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με ενσυναίσθηση προς το συνάνθρωπο, ευαισθητοποίηση προς την απώλεια και σεβασμό.

Είστε κανίβαλοι. Ακόμη και αν δεν καταναλώνετε ανθρώπινη σάρκα, τρέφεστε από τον πόνο και τη δυστυχία άλλων. Βρήκατε αποδέκτη για την απύθμενη βλακεία και το σεξισμό σας στο πρόσωπο μιας νεκρής, μιας δολοφονημένης.

Κλείνω τα μάτια μου και εύχομαι αυτοί που θα έρθουν μετά από εσάς να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα. Τότε ίσως υπάρξει ακόμη μια κάποια ελπίδα.

Έμμα Σέικο


*Ακολουθήστε το brooklyne.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

70 − = 69

Previous Story

Υπάρχει θεός: έχει καταγωγή από τη Νιγηρία, γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι Πρωταθλητής του ΝΒΑ

Next Story

Το ακούσαμε κι αυτό: H Λίτσα Πατέρα, θεώρησε ότι η Καρολάιν δολοφονήθηκε επειδή ήταν “χτυπημένη” η Αφροδίτη της

Latest from Blog

BROOKLYNE

Don't Miss

Πες μου τι χρώμα καρδιά σου έστειλε να σου πω τι σημαίνει

Πλέον εκφράζουμε πάρα πολλά από τα συναισθήματά μας με emoticons

Like: Το κουμπί στο Facebook που μπορεί να προκαλέσει “διπλωματικά” επεισόδια

Υπάρχει όπως όλοι γνωρίζουμε ένα κουμπί, το οποίο δηλώνει ακράδαντα