Ανείπωτη η φρίκη που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες μέρες αφού δασικές εκτάσεις και κατοικήσιμες περιοχές παραδίδονται στις φλόγες η μια μετά την άλλη. Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού της χώρας και τη δήλωση του αξιωματικού αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, η Greenpeace Ελλάδος ξέσπασε και δημοσίευσε τη δική της ηχηρή απάντηση στους πολιτικούς ηγέτες, που νίπτουν τάς χείρας τους ρίχνοντας τα πάντα στην κλιματική αλλαγή.
Χωρίς επιείκειες και με την αυστηρότητα που χρήζει το κείμενο ξεκινά με τη φράση που Έλληνες πολίτες ξεστομίζουν σε κάθε γωνιά της χώρας: “Κύριοι πάψτε! Η κλιματική κρίση δε ξεκίνησε ούτε εχθές, ούτε πριν τρία χρόνια”.
Γίνεται λόγος στη συνέχεια για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του Κωνσταντίνου Χατζηδάκη που ψηφίστηκε δυστυχώς εν μέσω πανδημίας τον περασμένο Μάη. Σύντομη σύνοψη αυτού: κατάργηση των περιοχών Natura 2000, προώθηση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και εξορύξεων υδρογονανθράκων σε προστατευμένες περιοχές. Παράλληλα η εκχώρηση του ελέγχου των μελετών ( ΜΠΕ= Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων*) σε ιδιωτικούς φορείς σήμανε την ελευθερία να τίθενται σε δράση επενδυτικά σχέδια που – ενδεχομένως – με γνώμονα το κέρδος θα αποβούν μοιραία για την ελληνική βιοποικιλότητα.
Γιατί νομίζετε ότι τον Μάιο που πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο, επικεφαλίδα σε κάθε άρθρο του Τύπου ήταν το “ο Χατζηδακης, ο περιβαλλοντοκτόνος”; Μα τίποτε δε διδάχθηκαν οι κυβερνήσεις από την τραγωδία στο Μάτι;
Η απάντηση είναι – δυστυχώς- καταφατική. Όχι από ένα πύρινο μέτωπο αλλά από τουλάχιστον τρία επιβεβαιώνεται η παντελής απουσία εναέριων μέσων και πυροσβεστικών δυνάμεων, που καλύπτουν τις διαστάσεις της καταστροφής αυτής. Την ίδια ώρα ο Μητσοτάκης όμως αντί να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν σε εκείνον και το κόμμα του, επιμένει να παρουσιάζει μια τελείως διαστρεβλωμένη εικόνα των τελευταίων ημερών. Η ζοφερή πραγματικότητα όμως είναι ότι κανείς δεν βρισκόταν σε ετοιμότητα.
Όταν βέβαια έχεις προτιμήσει να επανδρώσεις αστυνομικά τμήματα προσλαμβάνοντας έναν τεράστιο αριθμό αστυνομικών τη στιγμή που το πυροσβεστικό σώμα της χώρας στερείται εργατικού δυναμικού, τι μπορείς να περιμένεις; Μακάρι με την ίδια αποτελεσματικότητα που αστυνομικοί μοίραζαν πρόστιμα σε εφήβους, ηλικιωμένους και σε κάθε λογής πολίτη να αποστέλλονταν και το αρμόδιο προσωπικό για την κατάσβεση των πυρκαγιών στις επίμαχες περιοχές.
Α, μα ξέχασα! Αφού οι περιοχές εκκενώθηκαν ας αφήσουμε το οικοσύστημα να καίγεται ολοσχερώς μαζί με τις περιουσίες, τις επιχειρήσεις των ανθρώπων που θα καταστραφούν οικονομικά εκ νέου.
Σταματήστε να επικαλείστε την κλιματική αλλαγή λες και είναι κάποιου είδους κατάρα που έπληξε τη χώρα από το πουθενά. Όσο στο όνομα του συμφέροντος και της ευημερίας των επιχειρήσεων θυσιάζετε την ενίσχυση της πυροπροστασίας και την πρόληψη από την καταστροφή, καλύτερα να σωπαίνετε!
Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για νέα περιβαλλοντική καταστροφή ως κλείσιμο της απάντησης της στους πολιτικούς ηγέτες. Μεγάλος λόγος γίνεται για τις πλημμύρες φυσικά, καθώς δε θα μείνει ούτε ένα δέντρο να συγκρατήσει την ορμητική νεροποντή από τις βροχοπτώσεις. Τότε λογικά θα παρέμβουν οι παπάδες να μας διαβάσουν καμία προσευχή, μπας και μας σώσει τίποτα, ποτέ δε ξέρεις.
Έμμα Σέικο
*Ακολουθήστε το brooklyne.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!