Για τη μήνυση του Spencer Elden στους Nirvana, δεν είπαμε καθόλου Nevermind

Ήταν ένα πρωινό του Απρίλη του 1994. Αργοπορημένη, ως συνήθως, μπήκα στο προαύλιο του Λυκείου. Αυτό που αντίκρισα, αρχικά με ξάφνισε. Αμέσως μετά, με κατέκλυσε ένα συναίσθημα πρωτόγνωρης θλίψης: Koπέλες και αγόρια ζωγράφιζαν σε έναν τοίχο του σχολείου την μορφή του Kurt Cobain. Τα νέα διαδόθηκαν αστραπιαία. Χθες, ο τραγουδιστής των Nirvana αφαίρεσε την ζωή του.

Για την γενιά μας, μπάντες όπως οι Nirvana, οι U2, οι REM, οι Depeche Mode κ.α., αποτελούσαν όχι μόνο ακούσματα της εποχής, αλλά έμπνευση. Οι στίχοι των τραγουδιών μιλούσαν κατευθείαν στην ψυχή μας. Κι ας μην αντιλαμβανόμασταν πλήρως το νόημα.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά τον τραγικό χαμό του Cobain, o Spencer Elden, το βρέφος του οποίου η φωτογραφία κοσμούσε το αριστουργηματικό άλμπουμ «Nevermind» του γκρουπ, έρχεται να ταράξει τα νερά και να προσβάλει την μνήμη του τραγουδιστή. Αποφάσισε, λοιπόν, να καταθέσει μήνυση κατά των μελών του γκρουπ που βρίσκονται στην ζωή, της χήρας του Kurt Cobain- Courtney Love- καθώς και προς όλες τις δισκογραφικές εταιρείες που επανέκδοσαν το συγκεκριμένο άλμπουμ τις τελευταίες τρείς δεκαετίες. Επιπλέον, ζητάει $150.000 από καθέναν από τους μηνυθέντες.

Πώς αιτιολογεί ο ίδιος την απόφασή του; Iσχυρίζεται ότι όλοι ενάντια στους οποίους στρέφεται, παρήγαγαν παιδική πορνογραφία, καθώς στο εξώφυλλο εμφανίζεται ως βρέφος 4 μηνών, γυμνός μέσα σε μία πισίνα, με τα γεννητικά του όργανα εκτεθειμένα. Επίσης, υποστηρίζει ότι έχει υποφέρει και θα συνεχίσει να υποφέρει από μόνιμο συναισθηματικό στρες, και θα χρειαστεί ιατρική και ψυχολογική στήριξη.

Στην μηνυτήρια αναφορά τους, οι δικηγόροι του Elden δηλώνουν, μεταξύ άλλων: «Οι κατηγορούμενοι, εν γνώσει τους, παρήγαγαν, προώθησαν και χρησιμοποίησαν ως διαφημιστικό μέσο, παιδικό πορνογραφικό υλικό, με θύμα τον Spencer».

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι οι φωτογραφίες βρεφών που δεν εμπεριέχουν σεξουαλικό περιεχόμενο, δεν εμπίπτουν στην παιδική πορνογραφία, σύμφωνα με την Νομοθεσία των Η.Π.Α. Ωστόσο, ο δικηγόρος του Elden, Robert Y. Lewis δήλωσε: «Η απεικόνιση στο εξώφυλλο του άλμπουμ ενός δολαρίου προς το οποίο κολυμπάει το βρέφος, παραπέμπει σε εικόνα ανήλικου ως ‘εργάτη του σεξ’».

Για όλα τα παραπάνω θα αποφανθεί η Αμερικανική Δικαιοσύνη. Επιτρέψτε μου, όμως, ως μία έφηβη που λάτρεψα τους Nirvana, που πόνεσα με τον πρόωρο χαμό του Cobain και που ως ενήλικη πια  κατανοώ και συναισθάνομαι τους στίχους διαφορετικά, να πω μόνο το εξής. Όλα για τα οποία έγραφε και τραγουδούσε ο Cobain, απευθυνόμενος κυρίως στην generation X των Η.Π.Α: Tην εξάλειψη της πατριαρχίας, την καταστροφική επιρροή του καπιταλισμού και του ατέρμονου κυνηγιού του χρήματος, όλα αυτά δεν μπορεί καμία μήνυση να τα αγγίξει. Θα μείνουν παρακαταθήκη μας, θα εμπνεύσουν και τις νέες γενιές και θα συνεχίσουν να μας δίνουν κουράγιο, έμπνευση και ψυχική ανάταση.

Άλλωστε,  κύριε Spencer Elden, o Kurt, ακόμα κι όταν το «Nevermind» ήταν nο1 στο US charts έμενε σε ένα αυτοκίνητο.

Τέλος, it does smell like teen spirit Spencer, αλλά οι στίχοι που σoυ αναλογούν είναι οι εξής: “Hello, hello, hello, how low??”  How low Mr. Spencer? How low?

Δέσποινα Γεωργοσοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

38 − = 37