Ασφαλώς καλοκαίρι! Εξαφάνιση … Πώς προστατεύω το παιδί μου;

Με αφορμή πολλές εξαφανίσεις ανηλίκων που έχουν λάβει δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τον κίνδυνο μιας εξαφάνισης. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι σε κάθε περίπτωση μπορούμε να λειτουργήσουμε τόσο προληπτικά, δηλαδή να ενημερώσουμε τα παιδιά για ενδεχόμενους κινδύνους και τρόπους προφύλαξης, όσο και παρεμβατικά, γνωρίζοντας τρόπους διαχείρισης μιας συνθήκης όπου ένα παιδί αγνοείται.

Τι θα συμβουλεύαμε λοιπόν τα παιδιά μας;

Σε περίπτωση που δεν βλέπεις τη μαμά ή τον μπαμπά (ή όποιον ενήλικα είσαι μαζί) μείνε σταθερός/ή στη θέση σου! Θα σε ψάχνουν σίγουρα κι αν κινείσαι δεν θα μπορούν να σε βρουν.

Φώναξε δυνατά ή κάνε φασαρία με όποιον τρόπο μπορείς προκειμένου να μαζευτεί κόσμος και να σε βοηθήσει. Εάν κάποιο άτομο προσπαθήσει να σε πάρει μαζί του κάπου ή σε ακολουθεί, γρήγορα φύγε και φώναξε: «Αυτό το άτομο δεν είναι η μητέρα/ πατέρας/ κηδεμόνας μου».

Μην ακολουθήσεις κανένα/καμία, ιδίως άτομα που δεν ξέρεις, ακόμα και αν αυτά σου πουν ότι ξέρουν τη μαμά και τον μπαμπά. Ζήτα βοήθεια, όχι από ένα άτομο, αλλά από πολλά ταυτόχρονα. Βρες έναν άνθρωπο που καταλαβαίνεις ότι εργάζεται στον χώρο που βρίσκεσαι.

Οι αστυνομικοί δεν δουλεύουν μόνο για να οδηγούν κάποιον/α στη φυλακή. Δουλεύουν και για να βοηθούν τα παιδιά. Μπορείς να τους εμπιστευτείς.

Σίγουρα δεν φταις εσύ. Ατυχήματα συμβαίνουν. Ό, τι κι αν έχεις κάνει, ό, τι κι αν έχεις πει, δεν φταις εσύ!

Προσπάθησε να θυμάσαι τη διεύθυνσή σου και κάποιο τηλέφωνο των δικών σου ανθρώπων (γονείς/κηδεμόνες). Είναι καλό να μην το κρατάς επάνω σου με κάποιον τρόπο για λόγους ασφαλείας.

Πάντα να συζητάς με τους γονείς σου πριν πας κάπου, πριν δεχτείς κάτι ή πριν ακολουθήσεις κάποιον/α και μπορείς να έχεις ένα κοινό σημείο συνάντησης με την οικογένειά σου στους εξωτερικούς χώρους.

Πάντα να λες στους γονείς σου πού είσαι και να το λες και σε έναν φίλο σου. Μπορεί να έχεις διαφωνήσει με τους γονείς σου και να θέλεις να περάσεις λίγο χρόνο μόνος/η σου. Μπορείς να το κάνεις, όμως, πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι οι δικοί σου θέλουν το καλό σου και γι’ αυτό πρέπει να τους ενημερώνεις για το πού βρίσκεσαι.

Μην αλλάζεις τη διαδρομή σου προς και από το σχολείο και μη φεύγεις νωρίτερα από το σχολείο αν δεν έχεις ενημερώσει τους δικούς σου.

Πάντα έχεις δικαίωμα να πεις ΟΧΙ σε ό, τι σε τρομάζει, σε φοβίζει ή σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα.

Μυστικά που σε κάνουν να ντρέποσαι, να φοβάσαι και να μην μπορείς να κοιμηθείς τα βράδια, δεν υπάρχουν. Μυστικά από τη μαμά, τον μπαμπά ή κάποιον/κάποια εκπαιδευτικό σου, δεν υπάρχουν.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο του Οργανισμού «Το Χαμόγελο τουν Παιδιού» όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία – Η Ελλάδα στην 11η θέση και η Κύπρος στην 15η

Ο Ελβετός καλλιτέχνης Nemo θριάμβευσε με το τραγούδι "The Code" στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με 591 βαθμούς και χάρισε την πρωτιά στη...

“Πολύδροσο” – Από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com

Ένα μικρό, γλυκό ποίημα για μια μαμά και μια κόρη - μια καταπράσινη, ονειρική καρτ ποστάλ που όταν την ανοίγεις παίζει μουσική. Η έβδομη...

Eurovision 2024: Απόψε ο τελικός με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου

Η ημέρα του μεγάλου τελικού της Eurovision 2024 έφτασε. Μετά από τις δύο ημιτελικές φάσεις, απόψε στις 22:00 σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση...

Η σειρά “The Bear” επιστρέφει στη μικρή οθόνη

Τα νέα επεισόδια της 3ης σεζόν της βραβευμένης τηλεοπτικής σειράς "The Bear" είναι έτοιμα να κάνουν πρεμιέρα στα τέλη Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το FX,...
Brooklyne