Φαίνεται πώς το Αφγανιστάν ανοίγει την πόρτα στον χειρότερο Μεσαίωνα για τα γυναικεία δικαιώματα

Tα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Αφγανιστάν ήδη από τον Μάιο, αφήνοντας πίσω μόνο κάποιες δυνάμεις του ΟΗΕ. Το κακό σενάριο επαληθεύτηκε. Οι κυβερνητικές δυνάμεις φαίνονται αδύναμες να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση των Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον βρίσκονται και πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη για το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σ’ αυτήν την χώρα και ειδικότερα για τα ατομικά δικαιώματα των γυναικών;

Δυστυχώς, οι προβλέψεις κάθε άλλο παρά αισιόδοξες μπορεί να είναι. Ήδη οι Ταλιμπάν, που συσπειρώνονται με άλλες φονταμενταλιστικές οργανώσεις που πρόσκεινται στον ISIS, εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, έδειξαν τις προθέσεις τους. Γυναίκες που είχαν καταφέρει να δουλεύουν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, εκδιώχθηκαν βίαια όπου αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σπίτια τους, και να μείνουν έγκλειστες.

Πριν από το 2001 και την επέμβαση στο εσωτερικό του κράτους, με πρωτοστάτες τις ΗΠΑ και 42 άλλες χώρες, οι Ταλιμπάν ασκούσαν μία δική τους ερμηνεία του Ισλαμικού Νόμου.

Εκείνη περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον αποκλεισμό των κοριτσιών από την εκπαίδευση, από την εργασία εκτός σπιτιού και την απαγόρευση της παρουσίας τους σε δημόσιους χώρους χωρίς την συνοδεία αρσενικού συγγενή. Οι γυναίκες που δεν ακολουθούσαν τους νόμους αυτούς υπέφεραν από εξευτελισμό έως και ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις της θρησκευτικής αστυνομίας των Ταλιμπάν.

Η επιστροφή των Ταλιμπάν εγγυάται την επιστροφή τέτοιων πρακτικών -οι οποίες δεν εξαλείφθηκαν εντελώς τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι όπου την εξουσία είχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις-ωστόσο, το σίγουρο είναι, ότι τώρα θα επιστρέψουν καθολικά και ίσως, είναι ακόμα πιο βάρβαρες προς ένδειξη παραδειγματισμού.

Ήδη υπάρχουν φωνές Αφγανών γυναικών στο twitter που εκπλιπαρούν για διεθνή βοήθεια. Οι γυναίκες οφείλουν να είναι ενωμένες παγκοσμίως και να ασκούν διεθνή πίεση για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φαίνεται πώς το Αφγανιστάν ανοίγει την πόρτα στον χειρότερο Μεσαίωνα.

Δέσποινα Γεωργοσοπούλου

More

Φουλάρι – Καλωσόρισε την άνοιξη με το must item...

Βρισκόμαστε στην αρχή της άνοιξης και το απαραίτητο αξεσουάρ για να συμπληρώσει μια ιδανική εμφάνιση δεν είναι...

Lip Gloss Nails: Το απόλυτο manicure για την Άνοιξη...

Αποτελεί κοινό μυστικό για όλες μας ότι τα κομψά, λαμπερά και ταυτόχρονα διακριτικά νύχια είναι για το...
Brooklyne