Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιατί μας “κολλάνε” τραγούδια χωρίς λόγο;

Μελωδίες που αντηχούν στο νου ενώ τριγύρω επικρατεί σιγή. Στίχοι που επαναλαμβάνονται ασταμάτητα, χωρίς κανείς να τους σιγοτραγουδά. Δεν είναι σημάδι που πρέπει να μας ανησυχεί. Είναι το φαινόμενο «earworm».

«Σκουλήκι του αυτιού» το αποκαλούν οι αγγλοσάξονες. Πρόκειται μία ενοχλητική ηχητική ψευδαίσθηση που παρασιτεί στο μυαλό μας. Δεν χρειάζεται να έχουμε ακούσει το κομμάτι πολλές φορές, ούτε καν να ανήκει στο αγαπημένο μας είδος μουσικής. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζέιμς Κελλάρη, οποιοδήποτε τραγούδι μπορεί να αποτελέσει ένα δυνητικό «σκώληκα». Μόλις τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει τους μηχανισμούς που καθιστούν ορισμένα κομμάτια πιο «κολλητικά» από άλλα.

62cfa70482937fdcc0bbe7aec6354955Ο ελληνοαμερικανός καθηγητής Τζέιμς Κελλάρης με την ερευνητική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, ήταν από τους πρώτους που το 2003 δημοσίευσαν μία ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη του φαινομένου. Η ακαδημαϊκή του ονομασία είναι «Involuntary Musical Imagery», ή αλλιώς «Ακούσιες Μουσικές Εικόνες» και, όπως διαπίστωσαν, «προσβάλλει» το 97-99% του πληθυσμού.

Τα πορίσματα της έρευνας κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της βιομηχανίας της ποπ μουσικής και της διαφήμισης. Δηλαδή, των δύο κατεξοχήν βιομηχανιών που επιδιώκουν την ακατάπαυστη πολιορκία του εγκεφαλικού μας κασετόφωνου.

«Εγκεφαλική φαγούρα».

Αυτός είναι ο περιγραφικός ορισμός που έδωσε ο Τζέιμς Κελλάρης στον μηχανισμό που επιτρέπει σε ορισμένα κομμάτια να εισβάλλουν στο μυαλό μας. Το δείγμα των 1.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα έδειξε ότι το 73,7% των «ηχητικών σκωλήκων» είναι τραγούδια με στίχους, ενώ μόλις το 7,7% είναι σκέτες μελωδίες χωρίς στίχους. Άντρες και γυναίκες είναι εξίσου επιρρεπείς στη μεταδοτικότητά τους. Ωστόσο, οι γυναίκες τείνουν να παιδεύονται περισσότερο να βγάλουν τη μελωδία από το κεφάλι τους.

Σε αντίθεση, με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα χορευτικά και τα ποπ τραγούδια με τον ανεβαστικό ρυθμό και τους απλοϊκούς στίχους τείνουν να «κολλάνε» πιο εύκολα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κελλάρη, όλα τα είδη μουσικής μπορούν να γίνουν εξίσου κολλητικά.

e8fece3ceebf033dce226e179ef02606Η κολλητικότητα ενός κομματιού σχετίζεται κυρίως με προσωπικά βιώματα. Άλλοτε πυροδοτείται από εμπειρίες που το άτομο έχει συσχετίσει με ένα συγκεκριμένο τραγούδι. Άλλες φορές από μία απλή λέξη, από συναισθήματα, τοπία, πρόσωπα. Η λίστα του Κελλάρη δεν υπέδειξε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό μοτίβο, πέρα από τη δημοτικότητα. Κι αυτό είναι εν μέρει λογικό. Όσο πιο δημοφιλές είναι ένα κομμάτι, τόσο περισσότεροι άνθρωποι το γνωρίζουν. Επομένως τόσο το πιθανότερο να κολλήσει σε περισσότερα άτομα.

Ο επαναλαμβανόμενος ρυθμός και στίχος είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας. Ωστόσο δεν αρκεί η επανάληψη μιας οποιαδήποτε μελωδίας.

«H αποτελεσματικότητα βασίζεται και στην επανάληψη, ακριβώς όπως τα διαφημιστικά τζινγκλ. Αν ένα μουσικό κομμάτι έχει ποικιλία στη σύνθεσή του, δεν αφομοιώνεται εύκολα», εξηγεί ο καθηγητής. Πιο πρόσφατες έρευνες συγκεκριμενοποίησαν το μοτίβο της επανάληψης. Δεν αρκεί η απλή επανάληψη μιας οποιαδήποτε μελωδίας. Ασφαλώς η μελωδία πρέπει να έχει στοιχεία που να την κάνουν να ξεχωρίζει από τον σωρό.

Τα αντίδοτα

Ο Κελλάρης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαπιστωμένη μέθοδος για να μας «ξεκολλήσει» ένα τραγούδι. Άλλοι ερευνητές τον αμφισβητούν.

Ένα διάσημο «αντίδοτο» είναι να ακούσεις το κομμάτι από την αρχή μέχρι το τέλος. Άλλωστε, το μυαλό μας τείνει να επαναλαμβάνει το πολύ 30-40 δευτερόλεπτα. Μία διαδεδομένη λύση είναι να συμπληρώσεις το μέρος που λείπει, έτσι ώστε να ησυχάσει από την ατέρμονη αναζήτηση του τέλους.

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Reading το 2015, έδειξε ότι το μάσημα τσίχλας είναι εξίσου αποτελεσματικό. Αποσπά τους μηχανισμούς βραχυπρόθεσμης μνήμης που ευθύνονται για τα επαναλαμβανόμενα ηχητικά μοτίβα του μυαλού.

Μία πιο ψυχοκεντρική τεχνική είναι να επικεντρώσουμε τη σκέψη μας στα βαθύτερα αίτια που μας έχει κολλήσει το συγκεκριμένο τραγούδι.

Τέλος, πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ορισμένα τραγούδια-αντίδοτα. Το άκουσμά τους, σύμφωνα με πολλούς, μπλοκάρει όποιο άλλο ηχητικό παράσιτο έχει εισβάλει στον εγκέφαλό μας. Τα διασημότερα είναι το «God Save the Queen» και το «Happy Birthday».

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Brooklynettes
Brooklynetteshttps://brooklyne.gr
Your Vibe Attracts Your Tribe
Share this
Tags

+ MUSTS

Αυτά είναι τα καλύτερα eyeshadow sticks της αγοράς

Το μακιγιάζ ματιών δε χρειάζεται να είναι περίπλοκο –ειδικά αν τα καλύτερα eyeshadow sticks έχουν κάποια σχέση με αυτό. Eίναι τόσο ευέλικτa, που μπορείς...

Πόσο κινδυνεύει η σχέση σου από το phubbing;

Βγαίνω έξω αρκετές φορές και βλέπω πολλές παρέες ή ακόμη χειρότερα ζευγάρια, τα οποία αν και έχουν πάει εκεί για να διασκεδάσουν και να...

“Taylor Swift: The Eras Tour Concert Film” – Παγκόσμια κινηματογραφική πρεμιέρα για την περιοδεία Eras της Taylor Swift

Τέλος η αναμονή των θαυμαστών της Taylor Swift καθώς η ποπ σταρ ανακοίνωσε ότι η ταινία με τις πιο σημαντικές στιγμές από την περιοδεία...

“The Woman in the Wall” – Tο ακυκλοφόρητο τραγούδι της Sinéad O’Connor “The Magdalene Song” “έντυσε” το τελευταίο επεισόδιο της σειράς

Δύο μήνες μετά τον θάνατό της σε ηλικία 56 ετών, το ακυκλοφόρητο τραγούδι της Sinéad O'Connor "The Magdalene Song" "έντυσε" το τελευταίο επεισόδιο της...

Ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις σπιτικά Scrub από τα χεράκια σου και μόνο

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και τα body scrubs κάπως ακριβά, πολλές γυναίκες έχουν υιοθετήσει την ιδέα των σπιτικών καλλυντικών, ειδικά των scrub που...

Εύκολες τηγανίτες με πετιμέζι

Είναι οι πιο εύκολες τηγανίτες που έχετε φτιάξει ποτέ και δεν χρειάζεται να περιμένεις ούτε 5’ για να ετοιμαστεί η υγρή σου ζύμη. Είναι...

More like this