Γυναικεία τριχόπτωση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αντιμετώπισέ τη με τους σωστούς τρόπους.

Η τριχόπτωση επηρεάζει σχεδόν τις μισές γυναίκες κάποια στιγμή, και από τα υψηλά επίπεδα στρες μέχρι την εγκυμοσύνη και ορισμένες διατροφικές ελλείψεις, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση με ορισμένες θεραπείες, ρουτίνες και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Για να μάθεις περισσότερα –συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά- συνέχισε να διαβάζεις.

Τι προκαλεί την τριχόπτωση

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που παίζουν, όπως η γενετική, η ηλικία, οι ανεπάρκειες βιταμινών, οι ορμονικές αλλαγές, οι ασθένειες και το στρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα στιλ μαλλιών που δημιουργούν ένταση στις ρίζες μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητές σου για απώλεια και πτώση των μαλλιών, όπως και η χρήση extensions που τραβούν τους θύλακες της τρίχας. Τα καλά νέα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του είδους της τριχόπτωσης είναι αναστρέψιμο, αλλά η θεραπεία πρέπει να αναζητηθεί έγκαιρα.

 

Διαφορές ανδρών και γυναικών

Ναι, και τα δύο συχνά συγχέονται –η ανδρική τριχόπτωση τείνει να ακολουθεί ένα ξεχωριστό μοτίβο, το οποίο εξηγεί το όνομα. Για τους άνδρες, θα δεις αραίωση στο στέμμα και τους κροτάφους, ενώ η γυναικεία τριχόπτωση περιλαμβάνει μια πιο διάχυτη αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής. Η τριχόπτωση των ανδρών τείνει επίσης να ξεκινά από τα τέλη της εφηβείας έως τις αρχές των 20s, ενώ η τριχόπτωση στις γυναίκες εμφανίζεται αργότερα στη ζωή -συχνά μόλις πριν από την εμμηνόπαυση.

Ορμόνες

Οι γυναικείες ορμόνες που επηρεάζουν την ποιότητα των μαλλιών είναι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Και τα δύο βοηθούν τα μαλλιά σου να παραμείνουν στη φάση ανάπτυξής τους (αναγέννηση) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η περιεμμηνόπαυση, η εμμηνόπαυση και η μετεμμηνοπαυσιακή τριχόπτωση είναι συχνή –πολλές γυναίκες παρατηρούν αραίωση μαλλιών σε αυτά τα στάδια της ζωής τους, καθώς τα επίπεδα των ορμονών αρχίζουν να πέφτουν. Μπορείς να δοκιμάσεις θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης που μπορεί -σε κάποιο βαθμό- να βοηθήσουν στην αναστροφή αυτού του τύπου τριχόπτωσης, αλλά πάντα με τη βοήθεια του γιατρού σου.

Στρες

Το Telogen effluvium (TE) είναι ένας τύπος τριχόπτωσης που σχετίζεται με ψυχολογικό στρες, ειδικά στις γυναίκες. Επειδή το άγχος μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα και τα κύτταρα σου, μπορεί να προκαλέσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης των μαλλιών από τη ρίζα. Λιγότερες τρίχες σχηματίζονται όταν το σώμα μας βρίσκεται υπό ακραίο στρες και ως αποτέλεσμα μπορεί να προκληθεί υπερβολική αποβολή. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν στοχευμένες επιλογές θεραπείας που είναι διαθέσιμες για αυτό το είδος απώλειας και, ναι, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Λειτουργούν στοχεύοντας στους θύλακες των τριχών για να αρχίσουν να τους ενεργοποιούν ξανά, έτσι ώστε να μπορεί να αποκατασταθεί ένας κανονικός κύκλος ανάπτυξης. Συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου για να μάθεις περισσότερα ανάλογα πάντα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι.

Συμπληρώματα διατροφής

Τα από του στόματος συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά είναι καλύτερο να μάθεις περισσότερα για την ανεπάρκειά σου πριν ξεκινήσεις οποιοδήποτε πρόγραμμα συμπληρωμάτων. Ξεκίνα με κάποιες εξετάσεις αίματος που μπορούν να στοχεύσουν σε ελλείψεις και ανάγκες –αυτό είναι το κλειδί για οποιοδήποτε σχέδιο θεραπείας για την αναγέννηση των μαλλιών, εάν θέλεις ακριβή και γρήγορα αποτελέσματα.

More

“Glitz + Genes”: Η Φιλάνθη Μπογέα επιστρέφει με τη...

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Φιλάνθη Μπογέα φέτος επιστρέφει με τη νέα ανατρεπτική της συλλογή που ονομάζεται “Glitz...

Ολόκληρη η ζωή της Amy Winehouse ήταν μια ερωτική...

Δεν ξέρω αν όλα όσα είδα στην ταινία για τη ζωή της Amy Winehouse είναι αλήθεια. Αυτό...
Brooklyne