Ζαρτιέρες: Μια προκλητική ιστορία που θα πρέπει να γνωρίζεις!

Ζαρτιέρες! Το αγαπημένο μας αξεσουάρ έχει τη δική του ιστορία, ανάμεσα στο πέρασμα των χρόνων.

Η προέλευση της “κάλτσας” γενικότερα ξεκινάει από την εποχή των σπηλαίων, τότε που το κλίμα ήταν ιδιαίτερα ψυχρό και οι άνθρωποι αναγκαζόντουσαν να δέσουν δέρματα στα πόδια τους, ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν. Μπορούσαν να θεωρηθούν μέρος του υποδήματος, καθώς έπαιζαν το ρόλο του “κορδονιού” για να μπορέσει να δεθεί στο πόδι, οπότε σε εκείνη την εποχή μπορούμε να ισχυριστούμε σίγουρα ότι κανείς δεν έδινε, ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση του.

Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη τα υλικά ήταν ύφασμα ή δέρμα τα οποία ουσιαστικά μας σύστησαν την κάλτσα, με την ίσως πλησιέστερη μορφή που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.

Το πρώτο δείγμα που σώζεται από την εποχή εκείνη, χρονολογείται περίπου στον 5ο αιώνα και βρέθηκε σε μια περιοχή του Νείλου (ανάμεσα στο Λούξορ και το Κάιρο). Οι συγκεκριμένες είχαν κατασκευαστεί με την τεχνική του πλεξίματος που εκείνη την εποχή είχε την ονομασία Nalbinding, και ουσιαστικά ήταν ένα συνδυασμός κάλτσας και υποδήματος, την οποία λίγο αργότερα υιοθέτησαν ακόμα και οι Vikings.

Όταν οι βελόνες πλεξίματος έκαναν την εμφάνιση τους στα τέλη του 1500, οι κάλτσες έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς, μέχρι τις αρχές του 1900 όπου ξεκίνησε και η μαζική παραγωγή τους .

Για τους πλούσιους της εποχής, οι κάλτσες κατασκευάζονταν από τα καλύτερα υφάσματα και μετάξια, ενώ είχαν στο τελείωμα τους πλεξίδες ώστε να μπορούν να σταθούν πιο εύκολα στο πόδι. Αντίθετα τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα έπλεκαν κολάν ή στενά υφασμάτινα παντελόνια από πολύχρωμα υφάσματα, τα οποία ήταν κομμένα διαγώνια ώστε να μπορούν να τεντωθούν πιο εύκολα, επάνω στο πόδι.

Θα ήταν το 17ο αιώνα που θα εφάρμοζαν πλήρως, όπου και τότε έκανε την εμφάνιση του το γνωστό “padding”, στο οποίο ήταν εσωτερικά ραμμένες επενδύσεις που ουσιαστικά διαμόρφωναν μια πιο θηλυκή σιλουέτα.

79e879-d95e472bdd6141a18dbfcb9c1169e348Καλυμένες από μακρυά φορέματα, έδειχναν ελάχιστο δέρμα και κάπου εκεί ίσως να ξεκινάει και η ιστορία του θέματος μας. Συνήθως θα κατέληγαν πάνω σε ένα λίγο πιο προκλητικό σορτσάκι το οποίο θα έπαιζε το ρόλο του εσωρούχου. Το σχέδιο ήταν απλό: μακρυές κάλτσες από μετάξι ή μάλλινα υφάσματα τα οποία ανέβαιναν στο πόδι και δενόντουσαν στο εσώρουχο.

Θα ήταν στις αρχές του ’20 που τα γυναικεία πόδια θα ξεκινούσαν να τραβούν ελεύθερα πλέον την προσοχή. Εξάλλου είχαν κρυφτεί αρκετά στην ιστορία! Μέχρι εκείνη τη στιγμή η χρήση τους ήταν καθαρά για άνεση και ζεστασιά, αλλά με την αλλαγή της μόδας ξεκίνησαν να γίνονται trend και προκλητικές.

Και ενώ τα υφάσματα συνέχιζαν να ήταν μάλλινα και μεταξωτά, στις αρχές του ’20 προστέθηκε ένα καινούριο υλικό, το “συνθετικό ύφασμα”. To συνθετικό θα αγκάλιαζε το πόδι όσο κανένα άλλο και παράλληλα ήταν ιδιαίτερα γυαλιστερό. Μπορούσε να βγεί σε διάφορα χρώματα, ακόμα και στο χρώμα του δέρματος, οπότε μπορούσες να φαίνεσαι γυμνή αλλά παράλληλα εντυπωσιακή.

burlesque-dance-class

Στις αρχές του 1930 η αμερικάνικη εταιρεία DuPont δημιούργησε το νάιλον, το οποίο ανάμεσα στις πολλές του χρήσεις, εξυπηρέτησε και το καλσον το οποίο θα έμμελε να σπάσει τα ταμεία σε πωλήσεις. Έκανε το πόδι να φαίνεται όμορφο και οι γυναίκες θα έκαναν ουρά, για να πάρουν μερικά στην ντουλάπα τους.

Οι κάλτσες και οι χρήσεις τους έχουν αλλάξει αρκετά μέσα στο πέρασμα των χρόνων, όσο και τα υλικά τους, και πλέον χάρη σε καινούρια υλικά δε χρειάζονται καν κόπο για να σταθούν μόνες τους.

stockingsΌσο προκλητικά ή όσο αθώα και να θέλουν να φαίνονται, οι ψηλές κάλτσες και τα καλσόν αποτελούν συνώνυμο της θηλυκότητας και του αισθησιασμού. Το μόνο που σίγουρα οφείλουμε να παραδεχτούμε, είναι πως όπως σε κάθε ρούχο το φοράμε και δε μας “φοράει”. Παρόλα αυτά, ένα πιο προκλητικό αξεσουάρ σίγουρα δεν έβλαψε ποτέ κανένα… Τι, όχι;

Χρύσα Αντωνιάδη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

95 − 88 =