Μάρτιος του 1959 – Η Barbie κάνει το ντεμπούτο της στην αγορά εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή

Είναι η κούκλα που το κοινό αγάπησε όσο καμία, αλλά αντιπάθησε άλλο τόσο.

Η Barbie αποτελεί την ξανθιά αντιπρόσωπο μιας γενιάς που μεγάλωσε στο πλάι της, και ονειρεύτηκε να γίνει σαν εκείνη, φέρνοντας την επανάσταση στον παγκόσμιο χώρο των παιχνιδιών.

Με ύψος σχεδόν 30 cm, ξανθά μακριά μαλλιά και αναλογίες που καμιά μας δε μπορούσε να αποκτήσει, η διάσημη Barbie έκανε το ντεμπούτο της στις 9 Μαρτίου του 1959, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή.

Η γυναίκα πίσω από την Barbie ήταν η Ruth Handler, συνιδιοκτήτρια της Mattel Inc. την οποία και διήθυνε μαζί με το σύζυγο της. Αφού είδε την κόρη της να αγνοεί τα παιδικά της παιχνίδια και να προσπαθεί να παίξει με πιο ενήλικες κούκλες, κατάλαβε ότι υπήρχε μια μεγάλη ανάγκη στην αγορά για μια κούκλα που θα βοηθούσε τα μικρά κορίτσια να ονειρευτούν το μέλλον.

 

Η εμφάνιση της Barbie αρχικά είχε κατασκευαστεί με το όνομα Lilli, βασισμένη σε ένα χαρακτήρα από γερμανικό κόμικ. Η Mattel λίγο αργότερα αγόρασε τα δικαιώματα και έδωσε μια δική της εκδοχή στην κούκλα ονομάζοντας την Barbara. Αφού λοιπόν δέχτηκε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, μπήκε στο δυναμικό του “Mickey Mouse Club” και το 1955 η Mattel, έγινε η πρώτη εταιρεία που πρόβαλε διαφημίσεις σε παιδιά μέσω της τηλεόρασης.

Αρκετοί έχουν κατηγορήσει τη διάσημη κούκλα για το ψεύτικο πρότυπο αναλογιών, και όχι άδικα. Αρκετά μεγάλο στήθος σε συνάρτηση με τη μέση της, τη στιγμή που μια φυσιολογική γυναίκα απέχει κατά πολύ από το συγκεκριμένο πρότυπο, με αποτέλεσμα αρκετοί να μιλούν για μια τελείως λανθασμένη προσέγγιση του γυναικείου σώματος.

Παρόλα αυτά τίποτα δεν εμπόδισε την Barbie στο να γίνει η πιο διάσημη κούκλα όλων των εποχών με πωλήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ημέρα παραγωγής της, έως και σήμερα.

Χρύσα Αντωνιάδη

Amy Winehouse – Η απόλυτη rockabilly μούσα της Soul που έφυγε σαν σήμερα

Υπάρχουν αρκετοί καλλιτέχνες οι οποίοι μας εμπνεουν είτε φωνητικά, είτε όμως και στυλιστικά, σαν να προοριζόντουσαν όλη τους τη ζωή ώστε να γίνουν τα...

Ας μιλήσουμε για μερικά από τα εμπορικά singles όλων των εποχών

Δεν έχει να κάνει αν σου αρέσουν προσωπικά ή όχι, γιατί εδώ θα πάμε ξεκάθαρα με κριτήριο τις πωλήσεις. Είμαι σίγουρη ότι θα έχεις...

Η glamour ghoul Maila Nurmi a.k.a “Vampira” ίδρυσε το goth πριν το goth

Η Maila Nurmi δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να γίνει διάσημη, ίσως και να μην την ένοιαζε καν. Σύμφωνα με αρκετούς δεν ήταν απλά η πρώτη...

Deee-Lite: Το συγκρότημα των ’90s που μας απέδείξε ότι “Groove Is In The Heart”

Ποιος από εμάς δε θυμάται εκεί κάπου στις αρχές του ’90, ένα funky κομμάτι με ψυχεδελική αισθητική που μας έκανε να ανακαλύψουμε αφενός την...
Brooklyne