Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Πως όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο;

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και όλα τα σπίτια έβαλαν τα γιορτινά τους. Έτσι λοιπόν σε κάθε σπίτι υπάρχει το καθιερωμένο δέντρο, διακοσμημένο με διάφορα στολίδια και φωτάκια.

Πως όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο; Η ιστορία αυτή ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια όταν οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν το αειθαλές δέντρο, το στεφάνι και την γιρλάντα ως σύμβολα της αιώνιας ζωής.

Τα νεότερα χρόνια το χριστουγεννιάτικο δέντρο «γεννήθηκε» στην Γερμανία. Οι Γερμανοί έστηναν στις 24 Δεκεμβρίου, γιορτή του Αδάμ και της Εύας, ένα δέντρο στο σπίτι τους διακοσμημένο με λεπτά μπισκότα (χριστιανικό σύμβολο της σωτηρίας). Με το πέρασμα των χρόνων το διακοσμούσαν με κάθε λογής μπισκότα, ενώ προστέθηκαν και τα κεριά τα οποία συμβόλιζαν τον Χριστό.
Τον 19ο αιώνα το έθιμο αυτό είχε διαδοθεί και στην Αγγλία ευρύτερα γνωστό όμως έγινε στα μέσα της ίδιας εκατονταετίας, λόγω του Γερμανού πρίγκιπα Αλβέρτου, συζύγου τής βασίλισσας Βικτωρίας.

Το έθιμο αυτό έγινε δημοφιλές και σε άλλες χώρες όπως Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία και Ολλανδία ενώ ταξίδεψε μέχρι και την Αμερική. Τον 20ο αιώνα οι Αμερικάνοι ιεραπόστολοι «μετέφεραν» το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, ο Τόμας Έντισον φώτισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς λαμπτήρες αντί για κεριά, τα οποία ο ίδιος είχε ανακαλύψει.

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου έφτασε στην Ελλάδα κατά τη Βαυαροκρατία, όταν η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο στολίστηκε με δέντρο τα Χριστούγεννα του 1834. Το ίδιο συνέβη και τα επόμενα χρόνια και στο παλάτι των Αθηνών.

Την πρώτη φορά που στολίστηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι ήταν στις 24 Δεκεμβρίου 1843 και συγκεκριμένα ήταν στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.

Λαμπρίνα Καδηγιαννοπούλου

More

Οι πρώην σου δε θέλουν ούτε να σε βλέπουν;...

Δεν είμαι σίγουρη ότι όλοι οι άνθρωποι που είχαν σχέση μεταξύ τους, μπορούν να διατηρούν επαφές και...

Quilted Jackets – Η ανοιξιάτικη σωτηρία σου έχει στυλ

Σε περίπτωση που ψάχνεις ένα πανωφόρι το οποίο θα σε βοηθήσει να κάνεις τη μετάβαση από το...
Brooklyne