Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Πως ξεκίνησε τελικά αυτό το έθιμο;

Τα Χριστούγεννα είναι σχεδόν εδώ και όλα τα σπίτια ξεκίνησαν να βάζουν τα γιορτινά τους. Έτσι λοιπόν σε κάθε σπίτι υπάρχει το καθιερωμένο δέντρο, διακοσμημένο με διάφορα στολίδια και φωτάκια. Πως όμως ξεκίνησε τελικά αυτό το έθιμο; Η ιστορία αυτή ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια όταν οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν το αειθαλές δέντρο, το στεφάνι και την γιρλάντα ως σύμβολα της αιώνιας ζωής.

Τα νεότερα χρόνια το χριστουγεννιάτικο δέντρο «γεννήθηκε» στην Γερμανία. Οι Γερμανοί έστηναν στις 24 Δεκεμβρίου, γιορτή του Αδάμ και της Εύας, ένα δέντρο στο σπίτι τους διακοσμημένο με λεπτά μπισκότα (χριστιανικό σύμβολο της σωτηρίας). Με το πέρασμα των χρόνων το διακοσμούσαν με κάθε λογής μπισκότα, ενώ προστέθηκαν και τα κεριά τα οποία συμβόλιζαν τον Χριστό.
Τον 19ο αιώνα το έθιμο αυτό είχε διαδοθεί και στην Αγγλία ευρύτερα γνωστό όμως έγινε στα μέσα της ίδιας εκατονταετίας, λόγω του Γερμανού πρίγκιπα Αλβέρτου, συζύγου τής βασίλισσας Βικτωρίας.

Το έθιμο αυτό έγινε δημοφιλές και σε άλλες χώρες όπως Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία και Ολλανδία ενώ ταξίδεψε μέχρι και την Αμερική. Τον 20ο αιώνα οι Αμερικάνοι ιεραπόστολοι «μετέφεραν» το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, ο Τόμας Έντισον φώτισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικούς λαμπτήρες αντί για κεριά, τα οποία ο ίδιος είχε ανακαλύψει.

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου έφτασε στην Ελλάδα κατά τη Βαυαροκρατία, όταν η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο στολίστηκε με δέντρο τα Χριστούγεννα του 1834. Το ίδιο συνέβη και τα επόμενα χρόνια και στο παλάτι των Αθηνών.

Την πρώτη φορά που στολίστηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι ήταν στις 24 Δεκεμβρίου 1843 και συγκεκριμένα ήταν στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.

 

Δεν έχει σημασία τι θα φορέσεις αρκεί να μην καταφέρει να σε φορέσει αυτό που επέλεξες. Δεν έχει σημασία τι νούμερο φοράς, τι θεωρείς ότι είναι λάθος γιατί μπορεί να είναι αντικειμενικά σωστό, εξάλλου συνήθως βρίσκουμε έμπνευση εκεί που δεν την περιμέναμε. Είμαι η Eddie, αγαπώ τη μόδα αλλά ίσως από μια δική μου οπτική. Αν θεωρείς ότι ταιριάζουμε να με διαβάζεις, λοβγιου <3

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

87 + = 94

Previous Story

Boreout: Το burnout της βαρεμάρας και πως να το αντιμετωπίσεις

Next Story

Second Date: 6 σημάδια που δείχνουν ότι δεν αξίζει να βγεις δεύτερο ραντεβού

Latest from Blog

BROOKLYNE

Don't Miss

Αυτή είναι η χριστουγεννιάτικη ιστορία που με έκανε καλύτερο άνθρωπο

Kάθε χρόνο, παραμονή Χριστουγέννων, σκέφτομαι μια γιαγιά που δεν ήξερα

Musts: Όλα όσα πρέπει να κάνεις για να καθαρίσεις το κάρμα σου με τη νέα χρονιά!

‘Ηρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε, θα ξεφορτωθούμε επιτέλους το