Γιατί ερωτευόμαστε τρελά μερικούς ανθρώπους και κάποιους άλλους όχι;

Παρόλο που πριν ερωτευτούμε κάποιον, τον έχουμε στο μυαλό μας κάπως, αυτό δε σημαίνει ότι όταν βρούμε κάποιον ο οποίος ταιριάζει στις προδιαγραφές μας θα τον ερωτευτούμε κιόλας. Πως λέγεται αυτό το κενό ανάμεσα στο ποιον θα θέλαμε να ερωτευτούμε και στο ποιον ερωτευόμαστε; Χημεία.

Επομένως τι ακριβώς συμβαίνει; Πως ερωτευόμαστε μερικούς ανθρώπους και κάποιους άλλους όχι; Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους έχουμε και έχεις ερωτευτεί πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ήταν πολύ μακριά από τα standards που υπήρχαν στα μυαλά μας. Και θα εξηγήσουμε το φαινόμενο “κεραυνοβόλος έρωτας”.

Σύμφωνα με την Dr Helen Fisher, η έλξη προέρχεται από το ίδιο σημείο του εγκεφάλου το οποίο ενεργοποιείται και κατά το αίσθημα της ανταμοιβής, γι αυτό το λόγο και τα πρώτα στάδια μιας σχέσης είναι συνήθως πολύ έντονα. Η ορμόνη η οποία παράγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες όταν είμαστε ερωτευμένοι και μας κάνει να νιώθουμε πολύ όμορφα είναι η ντοπαμίνη. Προκαλεί ενθουσιασμό και αίσθηση ευφορίας, όταν βρισκόμαστε γύρω από το πρόσωπο που αγαπάμε και όταν υπερεκκρίνεται από τον υποθάλαμο, υπάρχει επίσης η παραγωγή νορεπινεφρίνης που μπορεί να προκαλέσει απώλεια της όρεξης και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας. Έτσι εξηγείται λοιπόν το ότι δε μπορούμε να φάμε, να κοιμηθούμε και γενικότερα να λειτουργήσουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι.

0-0i-XQCfbu-E3-DTv-K-6Οι ιατρικές απεικονίσεις δείχνουν ότι το πρωτεύον κέντρο του εγκεφάλου “παίρνει φωτιά” όταν οι άνθρωποι βλέπουν μια εικόνα κάποιου που είναι ερωτευμένοι σε αντίθεση με κάποιου τον οποίο απλώς γνωρίζουν. Τέλος η έκκριση της σεροτονόνης η οποία εκκρίνεται μετά από μια συνάντηση με κάποιον με τον οποία είμαστε ερωτευμένοι έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή μας στα αρχικά στάδια μιας σχέσης. Μαζί με τη ντοπαμίνη προκαλούν την έκρηξη του έρωτα με την πρώτη ματιά.

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το με ποιον ερωτευόμαστε είναι οι ορμόνες της σεξουαλικότητας: Ένας άνδρας με πολλή τεστοστερόνη θα είναι πιο επιθυμητός από γυναίκες που αισθάνονται πολύ θηλυκές. Αντιθέτως γυναίκες με λιγότερη αίσθηση θηλυκότητας μέσα τους θα νιώσουν έλξη για άνδρες με λιγότερη τεστοστερόνη.

Σύμφωνα δε με κάποιες μελέτες, υπάρχουν γυναίκες οι οποίες ερωτεύονται τους άνδρες από τη φωνή, όταν αυτή είναι μπάσα και χαμηλή, γεγονός που ενισχύεται όταν έχουν ωορηξία, κι αυτό συμβαίνει επειδή υποσυνείδητα θεωρούν ότι αυτοί θα κάνουν υγιή παιδιά.

Έλενα Φάκου

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

+ 67 = 77