Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Στα πόσα “red flags” καίγεται μια σχέση;

Κανείς δεν είναι τέλειος. Όμως τελικά, πόσα και ποια είναι τα προβλήματα που αποτελούν όντως αιτίες χωρισμού;

Στις αρχές μιας σχέσης και οι δύο δίνουν και δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Τονίζουν τα προτερήματά τους και κρύβουν προσεκτικά τα ελλατώματά τους. Αυτή η εικόνα όμως, επειδή είναι κατασκευασμένη, δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα και για αυτό, σε σχετικά σύντομο σχετικό διάστημα, ο πραγματικός χαρακτήρας και των δυο αποκαλύπτεται και έτσι ξεκινούν τα προβλήματα. Οι τέλειες εικόνες και των δυο καταρρέουν και οι δυο σύντροφοι έρχονται αντιμέτωποι με τους αληθινούς τους εαυτούς αλλά και με τον αληθινό εαυτό του άλλου. Αυτό είναι που κάνει τις σχέσεις τόσο δύσκολες. Όσο εύκολα και γρήγορα σχηματίζουμε μια γνώμη για τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, τόσο δύσκολα αποκαλύπτεται η προσωπικότητα και οι ιδιοτροπίες του. Και έτσι, καθώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για τη σχέση μας.

Κανείς δεν είναι τέλειος. Όμως τελικά, πόσα και ποια είναι τα προβλήματα που αποτελούν όντως αιτίες χωρισμού; 

Για να μελετήσουν αυτή την κατάσταση, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μια έρευνα την οποία ονόμασαν “Choose Your Own Adventure” (Διάλεξε τη δική σου περιπέτεια). Σε δυο μελέτες, 1585 συμμετέχοντες μπήκαν στη διαδικασία να βρεθούν σε μια σχέση η οποία γινόταν ολοένα και πιο σοβαρή. Καθώς η σχέση εξελισσόταν, οι συμμετέχοντες αντιμετώπισαν 17 σημεία στα οποία έπρεπε να λάβουν μια σοβαρή απόφαση.

Σε κάθε μια από αυτές τις μελέτες οι συμμετέχοντες μάθαιναν κάποιες νέες πληροφορίες για τον σύντροφό τους και το challenge ήταν να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή θα χωρίσουν ανάλογα με το τι μάθαιναν. Τα red flags που εμφανίζονταν μπροστά τους περιελάμβαναν ιδιότητες όπως η καθαριότητα, ο εθισμός, η τεμπελιά, η φτώχια, η κακή αίσθηση του χιούμορ, γενικά, χαρακτηριστικά που δεν θέλει κάποιος να έχει ο σύντροφός του.

Τα πορίσματα της έρευνας

Οι αιτίες χωρισμού ή αλλιώς τα red flags, αντιπροσωπεύουν αυστηρά κριτήρια που πρέπει να μην διαθέτει ένας πιθανός σύντροφος. Έτσι όταν αυτό εμφανίζεται και είναι σοβαρό οδηγεί στο χωρισμό. Παραδόξως όμως, οι συμμετέχοντες δεν διέλυσαν τη σχέση τους κατευθείαν μόλις εμφανίστηκε αυτό το αρνητικό στοιχείο. Υπέμειναν προς έκπληξη των ερευνητών, όπως για παράδειγμα μια κακή εξωτερική εμφάνιση, και έδωσαν μια ευκαιρία στη σχέση επιλέγοντας να μάθουν περισσότερεα για τον δυνητικό τους σύντροφο. Με λίγα λόγια, ήταν διαλλακτικοί με το εν δυνάμει ταίρι τους και παρέβλεψαν αρχικά κάποια σοβαρά αρνητικά στοιχεία.

Αν και το πρώτο αρνητικό που παρουσιάστηκε στη σχέση δεν οδήγησε στον χωρισμό, αυτός φάνηκε να επέρχεται όταν οι αρνητικές πληροφορίες ή διαφορετικά τα μειονεκτήματα είχαν συσσωρευτικό αποτέλεσμα. όσο περισσότερα πράγματα που δεν τους άρεσαν μάθαιναν για τον άλλον, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να διακόψουν την σχέση μαζί του. Αποδείχθηκε πως στα τρία με τέσσερα red flags οι άνθρωποι απομακρύνονταν. Αν λοιπόν μπορούσαμε να εξάγουμε ένα αποτέλεσμα, είναι ότι οι άνθρωποι είναι ανεκτικοί μέχρι να δουν τρία με τέσσερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του άλλου που τους ενοχλούν.

Όσο δε περισσότερα ήταν τα μειονεκτήματα του άλλου, τόσο πιο πολύ ήθελαν να διακόψουν την σχέση, ενώ φάνηκε πως κάποια από αυτά ήταν καταλυτικότερα από κάποια άλλα, όπως πχ. οι πολιτικές πεποιθήσεις.

Το συμπέρασμα 

Μπορεί λοιπόν να έχουμε ένα σχέδιο για το πώς θέλουμε να προσεγγίσουμε τις νέες σχέσεις, αλλά δυσκολευόμαστε να το τηρήσουμε. Επίσης, παρά το γεγονός ότι τα άτομα έμαθαν πληροφορίες για τις οποίες θα έπρεπε να αποκλείουν έναν πιθανό σύντροφο, εκείνοι δεν το έκαναν αμέσως. Με άλλα λόγια, δεν εγκατέλειψαν την σχέση με την πρώτη δυσκολία.  Αυτό μπορεί να είναι καλό γιατί δίνει την ευκαιρία να μάθουμε γενικά περισσότερα για τον άλλον και να αναθεωρήσουμε την εντύπωσή μας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να αφήσουμε  τον εαυτό μας στο να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη συναισθηματική σύνδεση που θα κάνει πιο δύσκολη τη διακοπή μιας ανεπιθύμητης σχέσης. Κοινώς μπορεί να μας κάνει στη συνέχεια να συμβιβαστούμε, κάτι το οποίο δεν είναι καλό για εμάς στις προσωπικές μας σχέσεις.

Τα καλά νέα της έρευνας, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έφτασαν τελικά σε ρήξη, όταν ο αριθμός των προβλημάτων συσσωρεύτηκε και δεν μπορούσαν πλέον να τα διαχειριστούν. Εκεί ναι, δεν έκαναν τα στραβά μάτια και δεν εστίασαν στα όποια εναπομείναντα καλά, αλλά χώρισαν. Το σημαντικό λοιπόν είναι να αναγνωρίζουμε τα red flags και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις για το μέλλον της σχέσης και το δικό μας.

‘Ελενα Φάκου

Έλενα Φάκου
Έλενα Φάκου
Oταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω έλεγα τίποτα και νομίζω πως το κατάφερα. Μετά κατάλαβα πως έδινα έξυπνη απάντηση γιατί έστω κι αν έγινα κάτι λίγο παραπάνω απ αυτό, τώρα μπορώ να νιώθω σίγουρα επιτυχημένη. Θα με χαρακτήριζα ένα leftover των 90s που δεν έπαψα ποτέ να ονειρεύομαι. Βαριέμαι εύκολα, μου αρέσει να τρώω ποπ κορν και η αγαπημένη μου μέρα είναι η Παρασκευή. Εδώ που μπήκατε να είστε προετοιμασμένοι: Το brooklyne είναι η πιο badass γυναικεία πρόταση της πιάτσας. Δε χρειάζεται να γράψω περισσότερα για εμένα, θα γνωριστούμε αν περνάτε συχνά να τα λέμε. Είμαστε πάντα ανοιχτά.
Share this
Tags

+ MUSTS

Πώς να ντυθείς όπως ένα cool french girl

Από ένα υπέροχο ζευγάρι μπότες μέχρι ένα chic tweed jacket, οι Παριζιάνες αποκαλύπτουν συχνά πολλά από τα στιλιστικά τους κόλπα αλλά και κομμάτια, που...

Breadcrumbing – Τα “ψίχουλα” αγάπης που καλό είναι να σου λείπουν

Ο όρος breadcrumbing, περιγράφει τη συμπεριφορά του να δείχνεις σε ένα άλλο άτομο περιστασιακά σημάδια ρομαντικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να το κρατάς κολλημένο μαζί σου,...

Τι ψάχνουμε τελικά σε ένα Serum;

Αναμφίβολα, όλα τα serum έχουν κάτι να προσφέρουν στην επιδερμίδα μας. Υπάρχουν υπέροχες προτάσεις για κάθε ανάγκη του προσώπου μας και για κάθε budget....

H Bobbi Brown παρουσιάζει τη συλλογή Real Nudes

Χαρίστε στον εαυτό σας ένα μοναδικό skin-baring look με τη ΝΕΑ παλέτα σκιών All Nudes Collection της Bobbi Brown. Οι eye shadow παλέτες αποτελούν...

Τάρτα ντομάτας με μασκαρπόνε

Από τις πιο νόστιμες τάρτες που έχετε γευτεί ποτέ σας! Είναι ντελικάτη και χορταστική, πολύ υγιεινή και θα την λατρέψουν και τα παιδιά σας!...

Το Γιώτα: Η πλήρως δυσλειτουργική σχέση του Δημήτρη Χριστοφορίδη με το στρατό έγινε τουλάχιστον καλό βιβλίο

Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης από την ώρα που πέρασε περιοδεύον δεν πήρε και πολύ ψύχραιμα την ιδέα ότι θα υπηρετήσει την πατρίδα. Απείχε πολύ από...

More like this