Τρόποι για να αντιμετωπίσεις το στρες της επιστροφής στην δουλειά

Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η 1η Σεπτέμβρη σηματοδοτεί, για τους περισσότερους, την οριστική επιστροφή στην καθημερινότητα. Ακόμα κι αν η καλοκαιρινή σου άδεια έχει προ πολλού λήξει, η συγκεκριμένη ημερομηνία σου χτυπάει το καμπανάκι ότι το διάλειμμα τέλειωσε.

Είναι φυσιολογικό η επιστροφή αυτή να σε αγχώνει καθώς στρέφει την σκέψη σου σε εκκρεμότητες και υποχρεώσεις που βρίσκονται σε αναμονή. Υπάρχει τρόπος να μην σε καταβάλει το άγχος; Bεβαίως. Εμείς σου προτείνουμε κάποιους από αυτούς:

Φρόντισε τον εαυτό σου

Κάνε δώρο στο εαυτό σου μία περιποίηση προσώπου, ένα μανικιούρ ή πεντικιούρ. Αγόρασε κάτι καινούριο, όπως ένα βιβλίο για μετά τις διακοπές! Πέρνα χρόνο με φίλους που έχεις να δεις καιρό. Ένας καφές ή ένα απογευματινό απεριτίφ μετά τη δουλειά είναι ό,τι πρέπει!

Επέστρεψε σταδιακά στην εργασία

Προσπάθησε να αυξήσεις τις ώρες εργασίας σταδιακά. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, λόγω της φύσης της δουλειάς σου, μην πέσεις στην παγίδα να υπερφορτωθείς άμεσα με μεγάλο όγκο εργασίας. Αύξησε τους ρυθμούς σου σταδιακά. Τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό σου χρειάζονται προσαρμογή. Κάνε μικρά διαλείμματα των 10 λεπτών κάθε 2 με 3 ώρες. Άκου μουσική, βγες από το γραφείο για να πάρεις έναν καφέ ή χυμό. Χάρισε στον εαυτό σου μία παύση!

Μην βιαστείς να αναλάβεις περισσότερες υποχρεώσεις

Ναι, σίγουρα υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που χρήζουν άμεσης ενασχόλησης, αλλά καλό θα ήταν για κάποιες μέρες να μην αναλάβεις νέα projects. Είναι προτιμότερο, να ξαναβρείς πρώτα τους ρυθμούς σου και ύστερα να επωμιστείς νέες ευθύνες. Το αντίθετο, απλώς θα ενισχύσει το άγχος σου και το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. Λίγες μέρες αναμονής για ανάληψη νέων ευθυνών δεν θα βλάψουν κανέναν!

Πήγαινε για ύπνο νωρίς

Στις διακοπές, οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε την τάση να ξυπνάμε αργά, αφού το προηγούμενο βράδυ έχουμε καταναλώσει λίγο ή περισσότερο αλκοόλ, μετά το δείπνο. Βρίσκεις τώρα τον εαυτό σου να δυσκολεύεται να κοιμηθεί πριν τα μεσάνυχτα και να ξυπνήσει πριν από τις 9 ή 10 το πρωί; Απολύτως λογικό.

Έλα, όμως, που το γραφείο σε περιμένει. Κάνε μία προσπάθεια να ξαπλώσεις νωρίς, ακόμα κι αν τα πρώτα βράδια δυσκολευτείς να κοιμηθείς. Διάβασε ένα βιβλίο, παρακολούθησε μία ευχάριστη σειρά ή ταινία. Σε λίγες μέρες το βιολογικό σου ρολόι θα επανέλθει και ο ύπνος θα έρχεται δίχως προσπάθεια!

Ξαναβάλε την άσκηση στην ζωή σου

Σίγουρα γνωρίζεις ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει το άγχος. Από την άλλη, είναι απόλυτα θεμιτό, να δυσκολεύεσαι μετά από την περίοδο χαλάρωσης των διακοπών να βρεις την επιθυμία για άσκηση. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πέσεις με τα μούτρα. 20 λεπτά την ημέρα αρκούν για να ανέβει η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο και να μειωθεί το άγχος. Άφησε την εντατική προπόνηση για λίγο αργότερα!

Κάνε υγιεινή διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στην καταπολέμηση του άγχους.  Παραδόξως, οι πιο πολλοί από εμάς, όταν είμαστε αγχωμένοι, πράττουμε ακριβώς το αντίθετο. Τρώμε λίγο, ανθυγιεινά και σε άτακτες ώρες. Τίποτα πιο λάθος! Προσπάθησε να τηρήσεις τον κανόνα των μικρών και συχνών γευμάτων που θα σου δίνουν ενέργεια, και δεν αφήνουν την κορτιζόλη (την ορμόνη του άγχους) να κάνει πάρτυ στον οργανισμό σου!

Δέσποινα Γεωργοσοπούλου

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

37 + = 40