Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Τι είναι το manifesting για το οποίο όλοι μιλάνε στο TikTok

Υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητά σου προς το καλύτερο.

Αυτό που ξεκίνησε το 2006 με το best seller αυτοβοήθειας The Secret έχει αναβιώσει ως το σύγχρονο φαινόμενο της χρήσης ενός πίνακα όρασης για να οπτικοποιήσεις τη ζωή των ονείρων σου –από την εύρεση του τέλειου συντρόφου μέχρι την απόκτηση καλύτερης δουλειάς και την αύξηση των κερδών σου. Το manifesting, για το οποίο όλοι μιλάνε στο TikTok, υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητά σου προς το καλύτερο. Ας δούμε, όμως, τι είναι ακριβώς.

Τι είναι

Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Δρ. Tara Swart, το manifesting αφορά τη δημιουργία ενός οράματος για το πώς θέλεις να μοιάζει η ζωή σου –ή πράγματα που θέλεις στη ζωή σου– και αναλαμβάνοντας δράση αυτές οι επιθυμίες θα πραγματοποιηθούν. Σε μια εποχή που κάνουμε multitasking 24/7, η πρακτική του manifesting ουσιαστικά φέρνει σαφήνεια και εστίαση στην καθημερινότητά μας.

Η Δρ. Swart τονίζει ότι, όταν κάνετε manifesting, είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι και αυθεντικοί σχετικά με τις επιθυμίες σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο λόγος που οι επιθυμίες συχνά δε λειτουργούν είναι επειδή δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι σε μια συγκεκριμένη δουλειά, για παράδειγμα, λόγω των πράξεων όλων των άλλων. Αντίθετα, πρέπει πραγματικά να καθίσεις και να σκεφτείς: «Αυτό θέλω πραγματικά;» Αυτός είναι ο δρόμος προς το manifesting.

Πώς λειτουργεί

Αρχικά, το manifesting είχε να κάνει με το να βάλεις τις σκέψεις σου στο σύμπαν για να λάβεις τις επιθυμίες σου σε αντάλλαγμα, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια επιστήμη στη θετική σκέψη που δεν έχει καμία σχέση με το σύμπαν. Σύμφωνα με τη Swart, μπορείτε είτε να είστε απερίσκεπτοι σχετικά με το σε τι εκθέτετε τον εγκέφαλό σας και τι θεωρεί σημαντικό, είτε μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να επικεντρώνεται σε αυτό που πιστεύετε ότι είναι σημαντικό στη ζωή σας.

Αυτή η εκπαίδευση είναι ένας συνδυασμός τριών διαφορετικών νευρολογικών διεργασιών που όλες αλληλεπιδρούν για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Το επιλεκτικό φιλτράρισμα είναι όταν ο εγκέφαλός σου φιλτράρει πληροφορίες που δε θεωρεί σημαντικές για την επιβίωση. Κάνοντας manifesting, λες στον εγκέφαλό σου ποια πράγματα είναι πραγματικά σημαντικά για εσάς. Έτσι, αν παρατηρήσεις μια ευκαιρία προαγωγής στη δουλειά, θα σου υπενθυμίσει να το τολμήσεις, αν δεις έναν χαριτωμένο τύπο στην ουρά, θα σε ενθαρρύνει να του χαμογελάσεις, όπως λέει η Swart. Η επιλεκτική προσοχή είναι η ιδέα ότι πραγματικά παρατηρείτε αυτά τα πράγματα γύρω σας που μπορούν να οδηγήσουν στα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Τέλος, η προσθήκη ετικετών αξίας είναι απλώς η προσθήκη ετικετών σε αυτό που είναι σημαντικό για εσάς στον εγκέφαλό σας, σημειώνει η Swart. Είναι ένας τρόπος να τροφοδοτούμε τα συναισθήματά μας, ώστε να έχουμε περισσότερα κίνητρα να πάμε προς τα πράγματα που θέλουμε.

Τι χρειάζεται να κάνεις

Ένας vision board, ένα κολάζ εικόνων, εικόνων και λέξεων για να επιβεβαιώσεις τους στόχους σου είναι χρήσιμα, αλλά προτίμησε να τον αποκαλείς ως πίνακα δράσης γιατί πρέπει επίσης να αναλάβεις δράση. Δεν μπορείς απλά να κάθεσαι στο σπίτι και να δημιουργείς μια φαντασίωση και να περιμένεις ότι το να φτιάξεις τον πίνακα αυτόν θα κάνει τη φαντασία σου πραγματικότητα. Για παράδειγμα, μπορείς να βάλεις τον πίνακα δίπλα στο κρεβάτι σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα τον βλέπεις καθημερινά και αυτό θα προετοιμάζει τον εγκέφαλό σου να κατανοήσει τις πραγματικές ευκαιρίες που θα σε οδηγήσουν στο όραμά σου.

Μην ξεχνάς επίσης την ισορροπία. Πάντα να αφήνεις λίγο χώρο στον πίνακά σου, γιατί προκύπτουν άλλα πράγματα που μπορεί να μην είχες σκεφτεί. Η εμπιστοσύνη και η υπομονή είναι ένα μεγάλο μέρος του manifesting και το να πιστεύεις ότι το όραμά σου θα συμβεί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της υπερβολικής σκέψης.

Εάν αναζητάς άλλους τρόπους για να ξεκινήσεις με το manifesting, δοκίμασε μια εφαρμογή, όπως το The Manifesting App, η οποία σε καθοδηγεί με χρήσιμα βήματα και προσφέρει μια καθημερινή κινητήρια προσφορά για να χρησιμεύσει ως μια συνεχής υπενθύμιση στον εγκέφαλό σου να επικεντρωθεί ξανά στους στόχους που έχεις βάλει.

Πώς θα ξέρεις εάν λειτουργεί

Μέρος του manifesting είναι να αναγνωρίσεις ότι πετυχαίνεις τουλάχιστον κάποιους από τους στόχους σου, όσο μικροί κι αν είναι. Όσο περισσότερο λες στον εαυτό σου ότι έχεις τα πράγματα που θέλεις, τόσο περισσότερο παρακινεί τον εγκέφαλό σου να συνεχίσει. Το κλειδί εδώ είναι να ξεκινήσεις από μικρές και να δημιουργήσεις μεγαλύτερες ιδέες για να θέσεις σε εφαρμογή το manifesting. Είναι ο ίδιος λόγος που οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς δε λειτουργούν: οι άνθρωποι θέτουν αυτούς τους υψηλούς στόχους που είναι δύσκολο να επιτευχθούν, αποτυγχάνουν επειδή δε δουλεύουν, οπότε τα παρατάνε. Αντίθετα, εάν μπορείς να σκεφτείς και να πετύχεις μικρότερους στόχους ζωής, οι αποφάσεις σου θα είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν δυναμική και τελικά να πραγματοποιηθούν.

Μαρία Κουτσάκα
Μαρία Κουτσάκα
Η Μαρία Κουτσάκα σπούδασε Κλασική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, Επιμέλεια & Διόρθωση κειμένων, αλλά και Web Development στο ΕΚΠΑ. Αρθρογραφεί από το 2014, αφού δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό της χωρίς την αρθρογραφία. Το skincare είναι η μεγάλη της αγάπη, αφού πιστεύει πως προηγείται του μακιγιάζ. Πλέον διαθέτει και το δικό της beauty eshop, το dewers.gr, όπου θα τη βρεις να διαδίδει το μήνυμα του skincare και του πολυπόθητου dewy skin. Είναι δεινή αναγνώστρια περιοδικών και βιβλίων, ενώ λατρεύει τα ταξίδια και τη φωτογραφία.
Share this
Tags

+ MUSTS

Πώς να ντυθείς όπως ένα cool french girl

Από ένα υπέροχο ζευγάρι μπότες μέχρι ένα chic tweed jacket, οι Παριζιάνες αποκαλύπτουν συχνά πολλά από τα στιλιστικά τους κόλπα αλλά και κομμάτια, που...

Breadcrumbing – Τα “ψίχουλα” αγάπης που καλό είναι να σου λείπουν

Ο όρος breadcrumbing, περιγράφει τη συμπεριφορά του να δείχνεις σε ένα άλλο άτομο περιστασιακά σημάδια ρομαντικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να το κρατάς κολλημένο μαζί σου,...

Τι ψάχνουμε τελικά σε ένα Serum;

Αναμφίβολα, όλα τα serum έχουν κάτι να προσφέρουν στην επιδερμίδα μας. Υπάρχουν υπέροχες προτάσεις για κάθε ανάγκη του προσώπου μας και για κάθε budget....

H Bobbi Brown παρουσιάζει τη συλλογή Real Nudes

Χαρίστε στον εαυτό σας ένα μοναδικό skin-baring look με τη ΝΕΑ παλέτα σκιών All Nudes Collection της Bobbi Brown. Οι eye shadow παλέτες αποτελούν...

Τάρτα ντομάτας με μασκαρπόνε

Από τις πιο νόστιμες τάρτες που έχετε γευτεί ποτέ σας! Είναι ντελικάτη και χορταστική, πολύ υγιεινή και θα την λατρέψουν και τα παιδιά σας!...

Το Γιώτα: Η πλήρως δυσλειτουργική σχέση του Δημήτρη Χριστοφορίδη με το στρατό έγινε τουλάχιστον καλό βιβλίο

Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης από την ώρα που πέρασε περιοδεύον δεν πήρε και πολύ ψύχραιμα την ιδέα ότι θα υπηρετήσει την πατρίδα. Απείχε πολύ από...

More like this