Συναισθηματική νοημοσύνη: Τα συναισθήματα καθορίζουν τη ζωή μας;

Ο δείκτης IQ μετρά την ευφυΐα ενός ατόμου, υπάρχει όμως και ο δείκτης EQ ο οποίος μετρά τη συναισθηματική νοημοσύνη. Πρόκειται για δυο τελείως διαφορετικούς δείκτες. Ο δείκτης EQ πρωτοακούστηκε σαν όρος το 1990. Η μέτρηση της ευφυίας μας δείχνει τις νοητικές μας ικανότητες σε συγκεκριμένους τομείς αλλά δεν καθορίζει τη ζωή μας τόσο όσο η συναισθηματική νοημοσύνη. Τα συναισθήματα διαμορφώνουν και καθορίζουν τη ζωή μας.

Παρακάτω υπάρχουν κάποια ερωτήματα που θα σε βοηθήσουν να ανακαλυψεις στο περίπου τις δικές σου συναισθηματικές ικανότητες. Προσπάθησε να απαντήσεις όσο πιό αντικείμενα γίνεται.

Τι κάνεις όταν προκύψει καποιο πρόβλημα; Απογοήτευσαι εύκολα; Αφήνεις το άγχος ή το θυμό να σε καταβάλει; Αντιδράς με ψυχραιμία; Ωθείς τον εαυτό σου να δώσει λύση στο πρόβλημα; Τι γίνεται με τα συναισθήματα των άλλων; Μπορείς να τ’ αναγνωρίσεις εύκολα; Μπορείς να κάνεις μια εποικοδομητική συζήτηση; Πώς συμπεριφέρεσαι όταν είσαι μέλος μιας ομάδας;

Αν στα περισσότερα απάντησες θετικά ανήκεις στα συναισθηματικά ισορροπημένα άτομα με υψηλό EQ.

Αυτά τα άτομα είναι ευέλικτα, ψύχραιμα, αποδοτικά στην εργασία τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη και προσαρμόζονται πιο εύκολα. Ερευνες έχουν δείξει πως είναι πιο επιτυχημένα και πιο ευτυχισμένα στη ζωή τους γιατί παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις. Το θετικό με τον EQ είναι πως μπορεί να αυξηθεί εν αντιθέσει με τον IQ που γεννιόμαστε μ’αυτό και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν νιώθεις πως υστερείς σε κάποιους συναισθηματικούς τομείς, μη διστάσεις, ζήτα τη βοήθεια κάποιου ειδικού υγείας, δεν θα σου δείξει μονο πως να κατανοείς καλύτερα τον εαυτό σου (αυτογνωσία) αλλά και τους γύρω σου.

Μαρία Κληρή

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

4 + 6 =