Μην αφήνεις τη χαμηλή αυτοεκτίμηση να σου κλέβει τη ζωή

Ποιός είναι σε θέση να ορίσει τι είναι όμορφο, άσχημο, αποδεκτό ή μη; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να αφήσεις την χαμηλή σου αυτοεκτίμηση, να σε κρατάει δέσμιο από το να προχωρήσεις μπροστά.

Οι αρνητικές φωνές στο κεφάλι σου μπορεί να σου φαίνονται γνώριμες, να είναι εκείνες που σου λένε από το πρωί μέχρι το βράδυ ότι είσαι διαφορετικός/ή. Το λάθος που κάνεις όμως είναι να τις πιστέψεις δίχως να αντισταθείς. Θές να ανήκεις κάπου, αλλά εκείνες θα συνεχίσουν να επιμένουν μέχρι να αφεθείς τελείως σε όλα όσα θέλουν να σε πείσουν.

Όταν υποφέρεις από χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθεις να σου κλέβουν τη ζωή.

Κλείσε λοιπόν μια για πάντα την πόρτα στους παρακάτω κινδύνους, ζήσε τη ζωή σου όπως τη θές, χωρίς όρια και φραγμούς.

Υπάρχει πιθανότητα να υποφέρεις από κατάθλιψη και στρές: Σε αυτή την περίπτωση βλέπεις πάντα τις καταστάσεις και τα γεγονότα μέσα από ένα λανθασμένο πρίσμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην χαίρεσαι τίποτα και να βυθίζεσαι ολοένα και περισσότερο μέσα στις σκέψεις σου.

Υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσεις διατροφικές διαταραχές: Οι αρνητικές φωνές θέτουν πρότυπα σχετικά με την εμφάνιση σου, το βάρος σου κ.τ.λ. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτήσεις μια σχέση μίσους με το φαγητό. Είτε τρώς πολύ είτε όχι, οι πιθανότητες να συμβιβαστείς είναι λίγες. Η ενέργεια σου θα μειώνεται σταδιακά και θα νιώθεις ολοένα και περισσότερο κούραση και απογοήτευση.

Μπορεί να οδηγηθείς σε καταχρήσεις: Οι παραισθήσεις που προσφέρουν τα ναρκωτικά και το ποτό, μπορεί να κάνουν τη σκέψη και την κρίση σου ακόμα πιο θολές. Το πρόβλημα θα παραμείνει και εσύ θα παρατηρείς τη ζωή, σου σαν θεατής. Τα αποτελέσματα δεν θα έχουν αντίκτυπο μόνο σε σένα, αλλά και σε όλο το περιβάλλον σου, τη σχέση σου κ.τ.λ.

Η χαμηλή σου αυτοεκτίμηση σε προστάζει να μείνεις στο περιθώριο, για 2 βασικούς λόγους.

  • Φοβάσαι ότι θα μαθευτεί το μυστικό σου – ότι νιώθεις διαφορετικά.
  • Φοβάσαι ότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα βιώσεις την απόρριψη από τους δικούς σου ανθρώπους.

Με βάση τους παραπάνω φόβους καταλήγεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου σε μόνιμο επίπεδο με άλλους ανθρώπους και νιώθεις ότι όλοι είναι καλύτεροι από εσένα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πέσεις κάλλιστα θύμα εκμετάλευσης, από κάποιον τρίτο. Αν ψάχνεις λόγους να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι δεν αξίζεις τίποτα καλύτερο, το μόνο σίγουρο θα είναι ότι θα βρείς αρκετούς.

Ευτυχώς για όλους μας, η χαμηλή αυτοπεποίθηση δεν είναι καταδίκη. Μπορείς να βελτιώσεις την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου. Όλοι βρεθήκαμε κάποια στιγμή σε αυτό το σημείο και οι περισσότεροι μπορέσαμε να ξεφύγουμε από αυτό. Φυσικά και έχεις το δικαίωμα να πέσεις, αλλά να θυμάσαι ότι πάντα επιβάλλεται να σηκωθείς.

Eddie <3

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

+ 38 = 39