Μάθε να λες “όχι”

Ας πάρουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα με το οποίο οι περισσότεροι από μας μπορούν εύκολα να σχετιστούν. Ας σκεφτούμε ένα νόστιμο γλυκό. Ξέρουμε ότι είναι υπέροχο να το φάμε, αλλά την ίδια στιγμή ξέρουμε ότι το γλυκό είναι φορτωμένο με θερμίδες.

Πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν έναν τέτοιο πειρασμό. Οι περισσότεροι θα το καταβρόχθιζαν ευχαρίστως. Κάθε φορά που μια τέτοια λιχουδιά έρχεται μπροστά τους γίνονται ανεξέλεγκτοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρχίζουν να βάζουν βάρος και δημιουργούνται προβλήματα υγείας.

Αν, όμως, είχαν αποφασίσει από την αρχή να αποφύγουν το εν λόγω γλυκό, όλα αυτά τα προβλήματα της παχυσαρκίας και τα συναφή ζητήματα όπως το έντονο στρες δεν θα είχαν προκύψει καθόλου.

Η τέχνη του να αποφεύγεις είναι μια λεπτή τέχνη η οποία μπορεί να καλυτερεύσει εύκολα τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, καθώς και να κάνει το άγχος να πάψει να είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.

Orange-background-with-pink-glazed-doughnut-and-pink-letter-arranging-word-No-with-exclamation

Οι πειρασμοί έρχονται στον δρόμο μας με διάφορες μορφές και ποικίλους τρόπους. Το φαγητό είναι μόνο ένα πολύ απλό παράδειγμα. Αν, όμως, επρόκειτο για μια αύξηση για μια δύσκολη δουλειά; Ίσως η δουλειά που μας ανατίθεται είναι δύσκολη, ξέρουμε ότι δεν είμαστε ικανοί γι’ αυτήν αυτή τη στιγμή, ή μπορεί να είμαστε ήδη πολύ φορτωμένοι για να την αναλάβουμε, όμως και πάλι δεν την αποφεύγουμε.

Αντίθετα, πέφτουμε με τα μούτρα, δεν αργούμε καθόλου να δεσμευτούμε, σκεφτόμαστε τα επιπλέον χρήματα και την ευκαιρία να υπερέχουμε. Το αποτέλεσμα; Εμπλεκόμαστε σε άλλη μια κατάσταση άγχους.

Χαραμίζουμε τα βράδια και τον ελεύθερο χρόνο μας –αν υπάρχει– για να καταφέρουμε ν’ ανταπεξέλθουμε. Μόνο και μόνο επειδή δεν αποφύγαμε από την αρχή κάτι που ξέραμε ότι δεν θα ήμασταν σε θέση να ολοκληρώσουμε.

Αν μάθουμε να λέμε «όχι» δεν θα υποφέρουμε από πρόσθετα βάρη και άγχος. Ακούγεται απλό, αλλά, πραγματικά, πόσοι από μας το κάνουν πράξη;

Πρόταση: Όταν θέλεις ν’ αποφύγεις κάτι μείνε σταθερός στην απόφαση σου, αλλά ταυτόχρονα να είσαι ευγενικός και ήπιος. Όταν αρνείσαι κάτι είναι πάντα καλύτερο να μιλάς για τους δικούς σου περιορισμούς. Αν το χειρίζεσαι μ’ αυτό τον τρόπο διαβεβαιώνεις το άλλο άτομο ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος με την πρόταση ή την προσφορά του.

Έτσι, αφήνεις την πόρτα ανοιχτή για να επιστρέψει με κάτι που να ταιριάζει καλύτερα και στους δυο σας.

Πηγή: thessalonikiartsandculture.gr

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

+ 80 = 83