Mακιγιάζ: Τι κρύβεται πίσω από την πιο “εμπορική” εμμονή;

Πριν λίγες ημέρες μια φίλη με ρώτησε γιατί οι γυναίκες και οι άντρες (βλ. την ανδρική σειρά μακιγιάζ του οίκου Chanel) φορούν μακιγιάζ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι να της απαντήσω… μιας και λατρεύω το μακιγιάζ και το βλέπω σαν ένα σημαντικό εργαλείο για όποιον ξέρει να το χρησιμοποιεί.

Το μακιγιάζ μπορεί να επηρεάσει με ποικίλους τρόπους την εμφάνιση ενός ανθρώπου. 

Σύμφωνα με έρευνες το 44% των Αμερικανίδων δεν βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς να φορούν makeup. Το καθόλου μικρό ποσοστό σύμφωνα με το Association for Psychological Science έχει να κάνει με την διαφορετική αντιμετώπιση σε όλους τους τομείς της ζωής τους που τυγχάνουν οι πιο όμορφες γυναίκες.

Οι δύο πιο συχνοί λόγοι που βάφεται ένας άνθρωπος (γυναίκες και άντρες) εν έτη 2021 είναι δύο:

Camouflage: Οι γυναίκες που είναι ανήσυχες ανασφαλείς και τις καταβάλει το στρες, τείνουν να χρησιμοποιούν το μακιγιάζ για να γίνονται λιγότερο ευδιάκριτες και να περνούν απαρατήρητες.

Αποπλάνηση: Οι γυναίκες που θέλουν να είναι αισθητά πιο ελκυστικές, χρησιμοποιούν το μακιγιάζ για να ξεχωρίζουν και να τραβούν την προσοχή. Συνήθως είναι περισσότερο κοινωνικές δυναμικές και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Μακιγιάζ και Βιολογία:

audrey tautouΟι γυναίκες έχουν από την φύση τους πιο σκούρο δέρμα γύρω από τα χείλη και τα μάτια. Αυτό αισθητικά θεωρείται στοιχείο θηλυκότητας και τραβάει περισσότερο τους άντρες. Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεση των χρωμάτων ανάμεσα στα μάτια και στα χείλη μιας γυναίκας και στον τόνο της επιδερμίδας, τόσο πιο θηλυκή και επομένως ελκυστική είναι. Γι’αυτό τα χείλη και τα μάτια είναι οι δύο περιοχές που τονίζουμε περισσότερο.

Η συμμετρικότητα του προσώπου είναι επίσης κάτι που κάνει μία γυναίκα πιο ελκυστική. Το Association for Psychological Science εξηγεί επίσης ότι μας αρέσουν τα συμμετρικά πρόσωπα, ακόμη και όταν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη συμμετρία. Μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά η πλειοψηφία των προσώπων είναι ελαφρώς ασύμμετρες -η μια πλευρά θα είναι μεγαλύτερη από την άλλη, το σχήμα των ματιών θα έχει ελάχιστες διαφορές, το ένα μπορεί να είναι λίγο λιγότερο έντονο κλπ. Το μακιγιάζ λοιπόν μας δίνει την δυνατότητα να διορθώσουμε τις ασυμμετρίες, γι’ αυτό και τα beauty brand στοχεύουν ιδιαίτερα σε τέτοιου είδους προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από οποιαδήποτε γυναίκα στο σπίτι της.

Οι δυσχρωμίες του προσώπου όπως κοκκινίλες, μαύροι κύκλοι, σπυράκια, πανάδες κ.λ.π δίνουν την εντύπωση ότι μία γυναίκα είναι κουρασμένη, άρρωστη ή απεριποίητη ενώ ένας ομοιόμορφος τόνος δέρματος κάνει μια γυναίκα να φαίνεται πιο νέα και φρέσκια.

niki tutorial
NikkieTutorials

Αν όμως επιλέξουμε να φοράμε makeup πόσο πρέπει να παρεμβαίνουμε στην εικόνα μας;

Η Brinton Parker έκανε ένα κοινωνικό πείραμα και ανακάλυψε πως αντιδρούν οι άντρες, ανάλογα με τα επίπεδα μακιγιάζ. Έφτιαξε λοιπόν, 3 διαφορετικά tinder accounts όπου στο ένα δεν φορούσε καθόλου makeup, στο δεύτερο φορούσε ελάχιστο και στο τρίτο αρκετό. Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι συνέβει…

Μαίρη Σταμούλη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

52 − 45 =