Λίγο πριν μας αφήσει το 2021, μας επισκέφθηκε η μεταλλαξη Όμικρον. Το τι θα μας φέρει αυτή η μετάλλαξη κανένας μας δεν ξέρει, αυτό που σίγουρα όμως ολοι γνωρίζουμε είναι ότι αυτά τα σχεδόν δυο χρόνια αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να βιώσουμε νέες καταστάσεις που μας έφεραν σε ψυχολογικό αδιέξοδο.
Τις επιπτώσεις του ιού όμως φαίνεται ότι κάποιοι τις βίωσαν και τις βιώνουν πιο έντονα. Πρόσφατα διάβασα μια έρευνα που ανέφερε πως η καραντίνα και τα προβλήματα του κορωνοϊου γενικότερα ίσως να επιβαρύνουν τις γυναίκες περισσότερο σε σχέση με τους άντρες. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί έχουν να επωμιστούν περισσότερα βάρη πλέον, είτε γιατί οι γυναίκες ως πιο εγκεφαλικά πλάσματα έχουν πιο εύθραυστο ψυχισμό, είτε γιατί έπεσαν θύματα σοβαρής ενδοοικογενειακής βίας λόγω του εγκλεισμού και της ανέχειας.
Άγχος, αβεβαιότητα, κοινωνική απομόνωση, ανησυχία, φόβος, ανεργία και οικονομικά προβλήματα είναι κάποιες απο τις πολλές επιπτώσεις με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά κόρον οι επισκέψεις σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους όπως επίσης αυξήθηκε και η δουλειά των δικηγόρων.
Μακροπρόθεσμα λοιπόν όλα αυτά μας οδηγούν σε ψυχολογική εξάντληση και κατά συνέπεια σε ψυχοσωματικά προβλήματα. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να απαλλαγούμε απο το άγχος και να κάνουμε τη ζωή λίγο πιο εύκολη στα χρόνια του κορωνοιου;
Κάποιες απλές συμβουλές που ίσως να σε βοηθήσουν είναι:
Μόλις νιώσεις ότι πνίγεσαι προσπάθησε να πάρεις βαθιές ανάσες και να τις αφήνεις με αργό ρυθμό. Όσο και να σου φαίνεται περίεργο η αναπνοή βοηθάει πολύ στην αποβολή του άγχους.
Κάνε διαλογισμό, γιόγκα, γυμναστική, πήγαινε μια βόλτα, αν είναι στη φύση ακόμα καλύτερα.
Πάρε ενα κατοικίδιο, θα σου αλλάξει τη ζωή σίγουρα προς το καλύτερο.
Ζήτησε τη βοήθειά ενός ειδικού υγείας.
Όπως και να χει μην διστάσεις να μοιραστείς το πρόβλημα σου με κάποιον που ίσως μπορέσει να σε βοηθήσει. Επίσης προσπάθησε να μείνεις μακριά από τοξικές συμπεριφορές και καταστάσεις.
Μαρία Κληρή