Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Κλινομανία: Γιατί σου είναι αδύνατο να σηκωθείς από το κρεβάτι;

Ωστόσο, είναι παθολογική; Πώς εκδηλώνεται; Εδώ θα βρείτε όλες τις απαντήσεις.

‘Εχετε ακούσει ποτέ για την κλινομανία; Πρόκειται για μια αγχώδη διαταραχή στην οποία το κύριο σύμπτωμα είναι η ανεξέλεγκτη επιθυμία του να θέλεις να μείνεις στο κρεβάτι. Αυτό το σύμπτωμα προκαλεί δυσφορία και θλίψη, καθώς και άλλα συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, όλα καταλήγουν να παρεμβαίνουν σημαντικά στη ζωή του πάσχοντος. Ωστόσο, ποια πρόσθετα συμπτώματα επιφέρει η κλινομανία; Τι άλλο γνωρίζουμε για την κατάσταση αυτή; Στην πραγματικότητα, αν και πρόκειται για μια διαταραχή από μόνη της, δεδομένου ότι εμφανίζεται και μόνη της, μπορεί επίσης να εμφανιστεί μαζί με άλλες ψυχικές διαταραχές. Μπορείτε να μάθετε ποιες από αυτές σε αυτό το άρθρο.

Η Κλινομανία είναι ελληνική λέξη και προέρχεται από τις λέξεις κλίνη που σημαίνει κρεβάτι και μανία. Ουσιαστικά σημαίνει την εμμονή με τον ύπνο. Λέγεται επίσης κλινοφιλία και μεταφράζεται ως η ακατανίκητη επιθυμία του να θέλει κάποιος να μένει πάρα πολλές ώρες στο κρεβάτι χωρίς οργανικό λόγο (δηλαδή ασθένεια) που να δικαιολογεί το γεγονός. Επομένως πως ξέρεις ότι πάσχεις από κλινομανία; Πως εκδηλώνεται; Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να μείνουν στο κρεβάτι τους λίγο παραπάνω, είτε αυτό είναι μερικά λεπτά αφ’ότου χτυπήσει το ξυπνητήρι τους, είτε για να πάρουν έναν μεσημεριανό υπνάκο. Αυτά είναι συνηθισμένα και δεν αποτελούν πρόβλημα. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το να θέλει να μείνει κανείς στο κρεβάτι του γίνεται εμμονή και εκεί, μιλάμε για κλινομανία. Στο πλαίσιο αυτής της παθολογικής κατάστασης, επηρεάζεται και η κανονικότητα καθώς και η λειτουργικότητα της καθημερινής ζωής του ατόμου. Αν για παράδειγμα, η ακατανίκητη επιθυμία κάποιου να μείνει στο κρεβάτι του τον κάνει να μην μπορεί να πάει στη δουλειά του, να μην φροντίζει τα παιδιά του ή να καίει το φαγητό που μαγειρεύει, τότε αυτό το άτομο υποφέρει από κλινομανία και πλέον έχει πρόβλημα που αποτελεί τροχοπέδη στην ζωή του.

Συμπτώματα

Η αυξανόμενη εμμονή για το κρεβάτι και οτιδήποτε συνδέεται με αυτό. Για παράδειγμα, μαξιλάρια, σεντόνια, παπλώματα κ. λπ.

Η δυσκολία στο να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Στην πραγματικότητα, κάθε φορά που το άτομο προσπαθεί, είναι σαν μια αόρατη δύναμη να το τραβάει πίσω και να το εμποδίζει να σηκωθεί.

Η εμφάνιση ξαφνικών εναλλαγών της διάθεσης. Για παράδειγμα, το άτομο αισθάνεται εκστασιασμένο όταν πρέπει να μείνει στο σπίτι (ή στο κρεβάτι) και νιώθει άσχημα όταν πρέπει να σηκωθεί.

Το αίσθημα βαθιάς άνεσης όταν το άτομο ξαπλώνει στο κρεβάτι του.

Όλο και περισσότερο, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του, απλά ξαπλώνει στο κρεβάτι. Προφανώς, αυτό μειώνει τον αριθμό των δραστηριοτήτων του εκτός σπιτιού και με τους φίλους ή την οικογένεια.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της κλινομανίας

Τώρα που ξέρετε τα πιο συχνά συμπτώματα της κλινομανίας, θα μπορέσετε και να τα εντοπίσετε μέρα με την ημέρα στην ζωή. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη διαταραχή, προκαλεί επηρεάζει και την ψυχολογία. Ας ρίξουμε μια ματιά στα ψυχολογικά συμπτώματα που προκαλεί:

Aισθήματα ενοχής. Αυτά εμφανίζονται εξαιτίας του υπερβολικού χρόνου που ξοδεύει κανείς στο κρεβάτι. . Στην πραγματικότητα, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να συνδεθούν ακόμη και με συναισθήματα αναξιότητας. Με άλλα λόγια,  το άτομο αισθάνεται ένοχο και ανεπαρκές που περνά τόσες ώρες κάνοντας τίποτα άλλο από το να κοιμάται στο κρεβάτι του.

Αισθήματα θλίψης. Ουσιαστικά είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κάποιος στο κρεβάτι του, τόσο περισσότερο χάνει το ενδιαφέρον του για τα υπόλοιπα πράγματα. Παράλληλα, το να χάνει το ενδιαφέρον του για άλλα πράγματα τον κάνει να θέλει να μείνει περισσότερο στο κρεβάτι του. Όλο αυτό προκαλεί αισθήματα απάθειας, δυστυχίας και έλλειψης κινήτρου.

Αισθήματα μοναξιάς. Ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται καθώς το άτομο σταματά να αλληλεπιδρά με τους άλλους. Αυτό γεννά συναισθήματα απάθειας, μοναξιάς και αίσθησης ότι δεν το καταλαβαίνουν.

Κοινωνική απομόνωση. Τελικά, απομονώνεται από τον υπόλοιπο κόσμο και μένει στο κρεβάτι του. Αυτό είναι μια τεράστια red flag, η οποία προειδοποιεί ότι κάποιος πάσχει από κλινομανία.

Συνδέεται η κλινομανία με άλλες διαταραχές; 

Aπό μόνη της, η κλινομανία είναι μια αγχώδης διαταραχή. Παρόλα αυτά, αποτελεί χαρακτηριστικό και άλλων ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Στην κατάθλιψη εμφανίζονται συμπτώματα όπως η ανηδονία και η απάθεια. Με τη σειρά τους, τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με την κλινομανία, καθώς συνεπάγονται απώλεια της επιθυμίας, της ευχαρίστησης και της προθυμίας για το άτομο να κάνει το οτιδήποτε. Έτσι, το άτομο με κατάθλιψη που παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσει επίσης κλινομανία και να μείνει στο κρεβάτι για ώρες.

Επιπλέον, πολλές διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται με κατάθλιψη. Για παράδειγμα, αϋπνία ή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, μη αποκαταστατικός ύπνος κ.λπ. Στην πραγματικότητα, το Ινστιτούτο Ύπνου αναφέρει ότι το 80% των ασθενών με κατάθλιψη παραπονείται για επιδείνωση τόσο της ποσότητας όσο και της ποιότητας του ύπνου του. Αναφέρεται επίσης ότι η διαταραχή του ύπνου που σχετίζεται περισσότερο με την κατάθλιψη είναι η αϋπνία, όπου υπάρχουν δυσκολίες στην έναρξη και/ή στη διατήρηση του ύπνου.

Στην περίπτωση της σχιζοφρένειας, η κλινομανία μπορεί να εμφανιστεί στον υπότυπο της κατατονικής σχιζοφρένειας, με συναφή συμπτώματα όπως η καταληψία, η ακινησία, η ακαμψία του σώματος κ.λπ. Εάν αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν ο πάσχων βρίσκεται στο κρεβάτι, αν και η φύση τους είναι διαφορετική, αυτό μπορεί να υποδηλώνει κλινομανία

Όπως και στην κατάθλιψη, οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να εμφανιστούν και στη σχιζοφρένεια. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Lundbeck, η σχιζοφρένεια διαταράσσει τον ύπνο και τους κιρκάδιους ρυθμούς. Λογικά, η θεραπεία από μια κλινομανία (όταν δεν είναι χαρακτηριστικό άλλης διαταραχής) σε μια άλλη, θα διαφέρει. Αυτό συμβαίνει επειδή πάντα θα υπάρχει κάποια υποκείμενη ψυχική διαταραχή που προκαλεί τα συμπτώματα.

‘Ελενα Φάκου

Έλενα Φάκου
Έλενα Φάκου
Oταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω έλεγα τίποτα και νομίζω πως το κατάφερα. Μετά κατάλαβα πως έδινα έξυπνη απάντηση γιατί έστω κι αν έγινα κάτι λίγο παραπάνω απ αυτό, τώρα μπορώ να νιώθω σίγουρα επιτυχημένη. Θα με χαρακτήριζα ένα leftover των 90s που δεν έπαψα ποτέ να ονειρεύομαι. Βαριέμαι εύκολα, μου αρέσει να τρώω ποπ κορν και η αγαπημένη μου μέρα είναι η Παρασκευή. Εδώ που μπήκατε να είστε προετοιμασμένοι: Το brooklyne είναι η πιο badass γυναικεία πρόταση της πιάτσας. Δε χρειάζεται να γράψω περισσότερα για εμένα, θα γνωριστούμε αν περνάτε συχνά να τα λέμε. Είμαστε πάντα ανοιχτά.
Share this
Tags

+ MUSTS

Πώς να ντυθείς όπως ένα cool french girl

Από ένα υπέροχο ζευγάρι μπότες μέχρι ένα chic tweed jacket, οι Παριζιάνες αποκαλύπτουν συχνά πολλά από τα στιλιστικά τους κόλπα αλλά και κομμάτια, που...

Breadcrumbing – Τα “ψίχουλα” αγάπης που καλό είναι να σου λείπουν

Ο όρος breadcrumbing, περιγράφει τη συμπεριφορά του να δείχνεις σε ένα άλλο άτομο περιστασιακά σημάδια ρομαντικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να το κρατάς κολλημένο μαζί σου,...

Τι ψάχνουμε τελικά σε ένα Serum;

Αναμφίβολα, όλα τα serum έχουν κάτι να προσφέρουν στην επιδερμίδα μας. Υπάρχουν υπέροχες προτάσεις για κάθε ανάγκη του προσώπου μας και για κάθε budget....

H Bobbi Brown παρουσιάζει τη συλλογή Real Nudes

Χαρίστε στον εαυτό σας ένα μοναδικό skin-baring look με τη ΝΕΑ παλέτα σκιών All Nudes Collection της Bobbi Brown. Οι eye shadow παλέτες αποτελούν...

Τάρτα ντομάτας με μασκαρπόνε

Από τις πιο νόστιμες τάρτες που έχετε γευτεί ποτέ σας! Είναι ντελικάτη και χορταστική, πολύ υγιεινή και θα την λατρέψουν και τα παιδιά σας!...

Το Γιώτα: Η πλήρως δυσλειτουργική σχέση του Δημήτρη Χριστοφορίδη με το στρατό έγινε τουλάχιστον καλό βιβλίο

Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης από την ώρα που πέρασε περιοδεύον δεν πήρε και πολύ ψύχραιμα την ιδέα ότι θα υπηρετήσει την πατρίδα. Απείχε πολύ από...

More like this