O Salvador Dali αποτελεί έως και σήμερα μια μεγάλη αινιγματική προσωπικότητα, με σημαντικό έργο που τον κατατάσει ανάμεσα στους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Ο Dali κατάφερε να εδραιωθεί σαν πατέρας του σουρεαλισμού, με έργα τα οποία ύμνησαν το ανθρώπινο υποσυνείδητο, ενώ παράλληλα ο τρόπος ζωής του και οι δηλώσεις του άφησαν περιθώρια για αναλύσεις και σχόλια που απασχολούν τους θαυμαστές του έως και σήμερα.
Γεννήθηκε στην Καταλονία το Μάιο του 1904 και η μητέρα του έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του καθώς ενθάρρυνε τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Αφού φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη παρουσίασε μια ασυνήθιστη τεχνική ικανότητα που εντυπωσίασε το κοινό και σύντομα θα γινόταν γνωστός στον κόσμο της τέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1920, με το δικό του χαρακτηριστικό στυλ.
Από το 1929 έως το 1937 ζωγράφισε με φρενήρεις ρυθμούς μία σειρά από πίνακες που τον καταξίωσαν παγκοσμίως ως τον πιο σημαντικό σουρεαλιστή ζωγράφο. Εικονογράφισε έναν ονειρικό κόσμο, στον οποίο τα κοινά αντικείμενα αντιπαρατίθενται, παραμορφώνονται ή μεταμορφώνονται με έναν παράξενο και παράλογο τρόπο. Απεικόνισε αυτά τα αντικείμενα με σχολαστική, σχεδόν οδυνηρά ρεαλιστική λεπτομέρεια και τα τοποθετούσε συνήθως σε θολά ηλιόλουστα τοπία που θυμίζουν την καταλανική πατρίδα του. Ίσως η πιο διάσημη από αυτές τις αινιγματικές εικόνες του είναι η “Η εμμονή της μνήμης” (1931), στο οποίο τα ρολόγια που λιώνουν, ξεκουράζονται σ’ ένα τρομακτικά ήρεμο τοπίο.
Η τάση του για ολοένα και μεγαλύτερη επιδεικτική προβολή, η λατρεία του προς το άτομό του, η φιλοχρηματία του και οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για τον ανερχόμενο τότε φασισμό (παρότι στα νιάτα του ήταν κομμουνιστής και είχε φυλακιστεί για λίγο από την δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρα), τον δυσφήμησαν στα μάτια των σουρεαλιστών, οι οποίοι διέκοψαν κάθε σχέση μαζί του το 1934, ενώ η φήμη του μεγάλωνε.
Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τη ρωσίδα Elena Ivanovna Diakonova, γνωστή ως Gala πρώην σύζυγο του σουρεαλιστή ποιητή Paul Éluard, ενώ παρέμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο της το 1982.
Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936 – 1939) παρέμεινε στο Παρίσι και το 1940 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε μέχρι το 1948, οπότε επέστρεψε στην Ισπανία.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ενδιαφέρον του στράφηκε συχνά προς τα θρησκευτικά θέματα με πίνακες, όπως “Η Παναγία του Πορτ Λιγκάτ” (1949), “Ο Χριστός του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού” (1951) και “Η Σταύρωση” (1954). Το πλούσιο έργο του περιλαμβάνει ακόμα σχέδια κοσμημάτων, σκηνικά για τον κινηματογράφο, εικονογραφήσεις βιβλίων, καθώς και τα βιβλία “Ημερολόγιο μιας μεγαλοφυΐας” και “Ανομολόγητες εξομολογήσεις”.
Ο Salvador Dali πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1989 στη γενέτειρα του, σε ηλικία 84 ετών.