H Jackie Kennedy, στις 22 Νοεμβρίου 1963 δηλαδή την ημέρα της δολοφονίας του συζύγου της Προέδρου John F. Kennedy στο Dallas του Texas φορούσε ένα μάλλινο μπουκλέ ροζ Chanel ταγιέρ με ασορτί pillbox καπέλο και λευκά γάντια, το οποίο επέμεινε να συνεχίσει να φοράει ματωμένο και να μην το αλλάξει ακόμα και κατά την ορκομωσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και πρώην αντιπροέδρου Lyndon Johnson μέσα στο Air Force One καθώς επέστρεφαν πίσω στην Ουάσινγκτον μαζί με τη σωρό του JFK στο φέρετρο.
H Jackie Kennedy ήταν fashion icon αλλά αυτό το outfit είναι το πιο πολυσυζητημένο από όλα όσα είχε φορέσει στη ζωή της και μάλιστα αναζητήθηκε ακόμη και η προέλευσή του, δηλαδή εάν ήταν ραμμένο στη Γαλλία ή εάν ήταν ένα γνήσιο αντίγραφο ραμμένο σύμφωνα με τις γραμμές τoυ brand της Chanel στην Αμερική. Ύστερα από μακροχρόνια έρευνα των ιστορικών μόδας, κατέληξαν ότι πρόκειται για ένα ταγιέρ το οποίο άνηκε στην κολεξιόν Chez Ninon και τηρούσε κατά γράμμα όλες τις προϋποθέσεις υλικών, μοτίβου και πατρόν του γαλλικού οίκου.
Από εκείνη την ημέρα η οποία θα μπορούσε κανείς να πει ότι μέχρι και άλλαξε την πορεία της ιστορίας το συγκεκριμένο iconic ρούχο φυλλάσεται μακριά από τα κοινό σε ένα χειροποίητο κουτί το οποίο διαθέτει έλεγχο θερμοκρασίας και υγρασίας στα γραφεία του Εθνικού Αρχείου των ΗΠΑ στο College Park του Maryland. Kανείς δε μπορεί να δει το συγκεκριμένο ταγιέρ μέχρι και το έτος όπου και η οικογένεια Kennedy θα επανεξετάσει το ενδεχόμενο κάποιας πρόσβασης.
https://www.youtube.com/watch?v=sIHpN9LBblg
Η Jackie Kennedy φορούσε το ροζ Chanel ταγιέρ από τις 12 30 το μεσημέρι της 22ας Νοεμβρίου 1962 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας. Λέγεται πως οι λεκέδες από το αίμα πάνω του προέρχονταν από το διαλυμμένο κεφάλι του JFK το οποίο κρατούσε η Jackie για να μην πέσει το μυαλό του, ενώ η άρνησή της να το βγάλει συνοδευόταν από τη φράση «Αφήστε τους να δούνε τι έκαναν».
Ο λόγος που δε μπορεί κανείς να το δει είναι επειδή αυτή είναι η επιθυμία της κόρης του JFK και της Jackie, Caroline Kennedy η οποία όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας της ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Η 61χρονη σήμερα Caroline ζήτησε από το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ να φυλάξει το ταγιέρ αλλά να μην είναι προσβάσιμο στο κοινό προκειμένου να αποφευχθεί «η απαξίωση της μνήμης» των γονέων της ή να «προκαλέσει οποιαδήποτε λύπη ή πόνο στα μέλη της οικογένειάς τους», σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στο Εθνικό Αρχείο μαζί με την δωρεά. H δωρεά έγινε το 2003 και η επανεξέταση της προσβασιμότητας θα γίνει σε 100 χρόνια, δηλαδή το 2103.
‘Ελενα Φάκου