24 Ιουλίου 1897, η βασίλισσα των αιθέρων Amelia Earhart έρχεται στον κόσμο

DAILYCIOUS

DO NOT FEAR STAY HERE

Share

“ Everyone has oceans to fly. If they have the heart to do it. Is it reckless? Maybe. But do dreams know of boundaries? Αυτή ήταν η εμβληματική Amelia Earhart, η βασίλισσα των αιθέρων όπως χαρακτηρίστηκε. Σαν σήμερα,  24 Ιουλίου 1897 το φως του κόσμου βλέπει για πρώτη φορά η Amelia Mary Earhart στο Kansas των Ηνωμένων Πολιτειών. Ατίθαση από τα παιδικά της χρόνια μεγάλωσε σκαρφαλώνοντας σε δέντρα στη γενέτειρα της και συλλέγοντας έντομα. Παρέμεινε πνεύμα ανήσυχο καθόλη τη διάρκεια της ζωής της.

Η πρώτη μου ανάμνηση να ακούω το όνομα της πάει μακριά στο γυμνάσιο ακόμη. Τότε που άρχισα να πηγαίνω φροντιστήριο ώστε να λάβω και εγώ το πολυπόθητο πτυχίο αγγλικών. Εκεί σε ένα βιβλίο είδα μια εικονογραφημένη σειρά αναπαραστάσεων με πρωταγωνίστρια εκείνη. Μη γνωρίζοντας την ιστορία της αλλά και την ίδια πίστεψα ότι ήταν ένα τυχαίο κείμενο που είχαμε για ανάγνωση εκείνη την ημέρα. Ήταν η πρώτη γυναίκα πιλότος που ολοκλήρωσε υπερατλαντική πτήση μόνη της!

Ήταν λες και απέκτησα τη πολυτιμότερη γνώση του κόσμου μετά από εκείνο το μάθημα. Ίσως γιατί έβαλε το σπόρο του μέσα μου το « τι ξέρουν τα όνειρα από όρια» για να ανθίσει σήμερα και να βρεθώ η γυναίκα που βρέθηκα.

Τομή για την αεροπορική καριέρα της Amelia μπορεί να θεωρηθεί το έτος 1920 αφού αυτό σηματοδότησε την απαρχή των πάντων. Με αφορμή την επίσκεψη της σε μια αεροπορική επίδειξη στη περιοχή του Long Island ανεβαίνει για πρώτη φορά στη ζωή της σε ένα αεροπλάνο. Τότε ήταν που συνειδητοποίησε μέσα σε αυτά τα δέκα λεπτά της επίδειξης τον προορισμό της σε αυτή τη ζωή. Ακολούθησαν ατέλειωτες ώρες διαβάσματος σε βιβλιοθήκες με την Amelia να καταβροχθίζει ότι βιβλίο σχετιζόταν με πτήσεις, μηχανική έπεφτε στα χέρια της. Φροντίζει μεταξύ άλλων να μαθητεύσει κοντά σε μια πρωτοπόρο γυναίκα της αεροπορίας και το καλοκαίρι του 1921 προχωρά στην αγορά του πρώτου της αεροπλάνου.

Μεταχειρισμένο αλλά με σπουδαία αξία για εκείνη. Το ονόμασε Καναρίνι. Την επόμενη χρονιά Earhart και Καναρίνι αρχίζουν να γράφουν ιστορία αφού πετούν σε ύψος 14.000 ποδιών φτάνοντας για τα τότε γυναικεία δεδομένα ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Εκείνη δε σταματά όμως αντιθέτως συνεχίζει το ταξίδι σε αυτόν τον κόσμο που ήταν καμωμένος από σύννεφα και περιπέτεια. Το 1928 πετά σαν επιβάτης πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό μετά από παρότρυνση του συζύγου της, George Patnam, μάλιστα κράτησε και η ημερολόγιο της πτήσης. Σταρ με τα όλα της όμως θα γίνει το 1932 όταν θα πετάξει ολομόναχη πάνω από τον Ατλαντικό. Τιμήθηκε για τη γενναιότητα της με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης. Παράλληλα η Amelia υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη της γυναικείας παρουσίας στην αεροπορία.

Ένα επίσης σπουδαίο επίτευγμα της ήταν το γεγονός ότι συνέβαλε στο να δημιουργηθεί  ένωση γυναικών πιλότων, με την ονομασία The Ninety- Nines.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στο συγγραφικό της έργο αφού η Earhart δεν υπήρξε μόνο πιλότος αλλά και μια ταλαντούχα συγγραφέας. Όταν δεν πετούσε και βρισκόταν στη γη η Amelia θα έγραφε για τα υπερπόντια ταξίδια της και όχι μόνο. Μεταξύ των βιβλίων που έγραψε, ξεχωρίζει η αυτοβιογραφία της “ Last Flight” που κυκλοφόρησε μετά την εξαφάνιση της. Είχε επίσης και τη δική της στήλη στο πασίγνωστο έντυπο Cosmopolitan όπως και σε άλλα της εποχής.

Δεν έμεινε όμως μόνο στη συγγραφή και την αρθρογραφία αφού δοκίμασε τη τύχη της στη βιομηχανία της μόδας επίσης. Η Earhart σχεδίαζε κιόλας, μάλιστα πολλές φορές πόζαρε ως μοντέλο σε περιοδικά μόδας και καταλόγους. Μέχρι και η κόμμωση της έγινε σήμα κατατεθέν για την εποχή, το κοντό σε μήκος αλλά ατίθασο μαλλί της είχε γίνει τάση.

Μην μπορώντας όμως να πάει κόντρα στην δυναμική φύση της η Amelia αρνήθηκε να συμβιβαστεί με ότι είχε κατακτήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Έτσι επιχειρεί ένα παράτολμο εγχείρημα το οποίο της στοίχισε και τη ζωή όπως φάνηκε αφού στις 5 Ιανουαρίου 1939 κηρύχθηκε νεκρή μετά από πολύμηνες απόπειρες  διάσωσης της. Το φιλόδοξο σχέδιο της ήταν να εκτελέσει το γύρο του κόσμου με το αεροπλάνο της, συνοδεία συνοδοιπόρου.

Και ενώ βρισκόταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει τη διαδρομή της και να καταρρίψει ένα ακόμη ρεκόρ τα ίχνη της χάνονται άξαφνα. Το αεροπλάνο της εξαφανίστηκε στα κεντρικά του Ειρηνικού Ωκεανού. Πολλές θεωρίες συνομωσίας ακολούθησαν ανά τα χρόνια όπως και αστικοί μύθοι που μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα για τη κατάληξη της.

Σωστό  μυστήριο παραμένει η εξαφάνιση της ακόμη και μετά το 2018 που ένας ανθρωπολόγος φάνηκε να δίνει μια αρκετά πειστική εξήγηση για οστά που είχαν βρεθεί χρόνια μετά την εξαφάνιση της Amelia και να υποστηρίζει ότι ανήκαν σε εκείνη.

Ένας ζωντανός μύθος θα παραμείνει για πάντα παρόλα αυτά στις καρδιές πολλών. Η ζωή της αλλά και οι αγώνες που έδωσε η ίδια ώστε το γυναικείο φύλο να μπορέσει να αδράξει ευκαιρίες είναι αξιομνημόνευτα.

Εφόσον εκείνη κατάφερε να κυνηγήσει με σθένος και πάθος τα όνειρα της και να πετάξει ψηλά ποια είναι η δικιά μας δικαιολογία που μείναμε προσκολλημένοι στη γη;

 

 

Έμμα Σέικο
Ανήσυχο πνεύμα, φύσει υπερκινητικη, γράφω από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Ο λόγος; Θέλω να ξεφύγω από τα επιβεβλημένα και να δώσω φωνή σε αυτούς που τη στερήθηκαν. Η πένα μου είναι το δικό μου όπλο, το Brooklyne το νέο μου σπίτι και τα νεύρα μου η υπερδύναμη μου.
Brooklyne