Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022

8/9/2022 – Αυτή τη μέρα “God didn’t save the queen”

Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε

Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε και μαζί της γκρεμίστηκε και μια ολόκληρη εποχή, αυτή την οποία κρατούσε με προσοχή σαν το πολύτιμο στέμμα της επί 70 χρόνια η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου που το παλάτι ανακοίνωσε ότι η υγεία της βασίλισσας επιδεινώνεται και οι δικοί της άνθρωποι σπεύδουν κοντά της, κάτι μέσα μου με έκανε να πιστεύω ότι η βασίλισσα ήταν ήδη νεκρή. Παρόλα αυτά όταν η είδηση επιβεβαιώθηκε δε μπορούσα να το δεχτώ και ο λόγος δεν είναι ότι είμαι βασιλόφρων, αλλά γιατί η Ελισάβετ σου έδινε την εντύπωση ότι θα είναι για πάντα εκεί, συμβολίζοντας ένα παρελθόν το οποίο αντιστεκόταν σθεναρά στην επέλαση της νέας εποχής και οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται… Tik Tok, Tik Tok!

Για τη βασίλισσα μπορούν να γραφτούν ατελείωτα χιλιόμετρα αράδων, δεν ήταν αγία αλλά σίγουρα όχι και το αντίθετο. Σε τελευταία ανάλυση έκατσε σε ένα θρόνο 70 χρόνια και αυτό από μόνο του είναι αρκετά δύσκολη δουλειά.

Τρια πράγματα που έχουμε να θυμόμαστε από αυτή, ακόμα και αν πλέον πάνω στη λίρα θα είναι τυπωμένο άλλο κεφάλι.

Υπάρχει ένας συμβολισμός στο δαχτυλίδι με το οποίο ο Φίλιππος έκανε πρόταση γάμου στην Ελισάβετ

Κάτι που επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το νυφικό της τότε Πριγκίπισσας Ελισάβετ, αφού η εποχή ήταν δύσκολη στον απόηχο του Β Παγκοσμίου Πολέμου ράφτηκε με τη συνδρομή κουπονιών: μάλιστα πολλοί πολίτες έστειλαν κουπόνια για να τη βοηθήσουν να ράψει το φόρεμά της αλλά τους επιστράφηκαν καθώς οι royals απαγορεύεται να δέχονται δώρα αξίας. Τελικά το νυφικό της δημιουργήθηκε μέσα σε μόλις 3 μήνες από τον Sir Norman Hartnell ο οποίος είχε ως έμπνευση τον πίνακα του Botticelli “Ανοιξη”.

Aυτό όμως που είχε τεράστια συναισθηματική αξία ήταν το δαχτυλίδι της. Σύμφωνα με το Παλάτι το δαχτυλίδι αρραβώνων από πλατίνα και διαμάντια φτιάχτηκε από τις πολύτιμες πέτρες που υπήρχαν πάνω στην τιάρα της μητέρας του Φιλίππου, Πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας και σήμαινε τον μόνιμο δεσμό ανάμεσα στις δυο οικογένειες.

Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ φορούσε πάντοτε γάντια;

Η πριγκίπισσα Diana είχε σταματήσει να φοράει γάντια στις δημόσιες εμφανίσεις της παρόλο που το υπαγόρευε το βασιλικό Πρωτόκολλο και ο λόγος ήταν ότι την έκαναν να αισθάνεται πολύ απρόσωπη. Η ‘πριγκίπισσα του λαού’ ήθελε να έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους που χαιρετούσε γιατί αυτή ήταν μια πραγματική χειραψία. ‘Ετσι ήταν η πρώτη που έσπασε αυτόν τον κανόνα κάτι που ακολούθησαν και οι σύζυγοι των γιων της, δηλαδή η Kate και η Meghan.

H βασίλισσα Ελισάβετ ωστόσο τηρεί ακόμη αυτόν τον κανόνα ο οποίος μάλιστα είναι και ο αγαπημένος της και ο λόγος είναι πιο πρακτικός από όσο μπορεί να φανταστεί κανείς. Πρώτον εκτός από κομψό αξεσουάρ για να ολοκληρώσει κανείς την εμφάνισή του, τα γάντια προστατεύουν τη βασίλισσα από τα μικρόβια: κάθε μέρα κάνει χειραψίες με πολλά διαφορετικά άτομα και έρχεται σε επαφή με δεκάδες χέρια, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσει κάποια ίωση που θα τη ρίξει στο κρεβάτι και θα λείψει από τις υποχρεώσεις της.

Μάλιστα η Ελισάβετ έχει και πολύ συγκεκριμένη προτίμηση όσον αφορά στο μήκος που έχουν τα γάντια της: θέλει να είναι πιο ψηλά από τον καρπό, ώστε όταν χαιρετάει το κοινό να μην φαίνεται το δέρμα της. Επίσης λέγεται ότι παραγγέλνει τα γάντια με τη ντουζίνα ώστε να μην χρειάζεται να αγοράζει συχνά. Όσο για το πότε τα βγάζει; Όταν τρώει, καθώς απαγορεύεται να δειπνήσει φορώντας τα, αλλά ακόμα και για να τα αφαιρέσει υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος, βγάζει ένα ένα δάκτυλο από το γάντι.

Στις 20 Νοεμβρίου του 1947 η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Φίλιππο. Η ιστορία αγάπης τους όμως είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα

Η τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο αξιωματικός του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού Φίλιππος, ένωσαν τις ζωές τους για πάντα στις 20 Νοεμβρίου 1947.

Η Ελισάβετ με τον Φίλιππο συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην τελετή ενθρόνισης του  Γεωργίου ΣΤ, δηλαδή του πατέρα της Ελισάβετ, ο οποίος ανακηρρύχθηκε Βασιλιάς επειδή ο Γεώργιος ο Ε έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή και ο διάδοχος Εδουάρδος ο Η’ παραιτήθηκε από το θρόνο μετά από μόλις 10 μήνες. Έτσι ο Γεώργιος που ήταν αδερφός του Εδουάρδου έγινε Βασιλιάς και η πρωτότοκη κόρη του Ελισάβετ ήταν η πρώτη στη σειρά διαδοχής για το θρόνο.

Ο έρωτας ήρθε δυο χρόνια αργότερα, όταν το 1939 η Ελισάβετ και η Μαργαρίτα, οι δυο Πριγκίπισσες επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο. Ο Βασιλιάς ζήτησε από το Φίλιππο να τις συνοδεύσει και η 13χρονη Ελισάβετ τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Από τότε, η Ελισάβετ αρχίζει να στέλνει γράμματα στον Φίλιππο ο οποίος ανταποκρίθηκε μεν, αλλά θεωρούσε αυτή την επικοινωνία κάτι παροδικό και το χαρακτήριζε κάτι σαν “ευχάριστο διάλλειμα”.

Όμως η Ελισάβετ είναι αποφασισμένη: το 1943 τον προσκαλεί να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα στο κάστρο του Γουίνσδορ. Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ γίνονται ζευγάρι και το μόνο που απέμενε ήταν η Πριγκίπισσα να πάρει την έγκριση του Βασιλιά πατέρα της για να παντρευτεί τον Φίλιππο τον οποίο ο πατέρας της θεωρούσε λίγο πολύ “αγροίκο”.

Το 1946 ο Φίλιππος κάνει πρόταση γάμου στην Ελισάβετ αλλά ο πατέρας της αρνείται επειδή υπήρχαν κάποια στοιχεία τα οποία του έλειπαν για να γίνει σύζυγος μιας Βασίλισσας: δεν έχει επώνυμο, δεν είχε Βρετανική υπηκοότητα και ήταν Χριστιανός Ορθόδοξος. Όλα αυτά ο Φίλιππος ήταν διατεθειμμένος να τα αλλάξει για χάρη της Πριγκίπισσάς του. Απαρνήθηκε τους τίτλους ευγενείας της δικής του οικογένειας, δηλαδή του πρίγκιπα Ελλάδας και Δανίας, πήρε το επώνυμο της μητέρας του δηλαδή Μαουντμπάτεν, απαρνήθηκε την ελληνική υπηκοότητα και πολιτογραφήθηκε βρετανός. Τέλος ασπάστηκε την Εκκλησία της Αγγλίας. Το 1947 ο Γεώργιος έδωσε τη συγκατάθεσή του και ο Φίλιππος έκανε και πάλι δεύτερη επίσημη πρόταση γάμου στην Ελισάβετ με ένα δαχτυλίδι το οποίο είχε σχεδιάσει ο ίδιος.

Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Μέριονεθ και Βαρώνο Γκρίνουιτς. Πολλά έχουν λεχθεί για την προσωπικότητα του Φιλίππου: ότι ήταν ατίθασος, παρορμητικός και ίσως μερικές φορές να “ξενοκοιτούσε”. Ωστόσο τόσο η Ελισάβετ του είχε κάνει ξεκάθαρο ότι αυτός ο γάμος δεν πρόκειται να τελειώσει διότι δεν το επιτρέπει το Δόγμα της αλλά και ο πρώτος γραμματέας του Φιλίππου είπε πως ο Δούκας του Εδιμβούργου του είχε πει: «Ο Φίλιππος μου είπε ότι η πρώτη, δεύτερη και μοναδική δουλειά που έχει να κάνει είναι να μην την παρατήσει ποτέ».

Και σε τελευταία ανάλυση θέλει πολλά @@ για να αγαπά τόσο πολύ ένας λαός μία μονάρχη.

‘Ελενα Φάκου

Έλενα Φάκου
Έλενα Φάκου
Oταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω έλεγα τίποτα και νομίζω πως το κατάφερα. Μετά κατάλαβα πως έδινα έξυπνη απάντηση γιατί έστω κι αν έγινα κάτι λίγο παραπάνω απ αυτό, τώρα μπορώ να νιώθω σίγουρα επιτυχημένη. Θα με χαρακτήριζα ένα leftover των 90s που δεν έπαψα ποτέ να ονειρεύομαι. Βαριέμαι εύκολα, μου αρέσει να τρώω ποπ κορν και η αγαπημένη μου μέρα είναι η Παρασκευή. Εδώ που μπήκατε να είστε προετοιμασμένοι: Το brooklyne είναι η πιο badass γυναικεία πρόταση της πιάτσας. Δε χρειάζεται να γράψω περισσότερα για εμένα, θα γνωριστούμε αν περνάτε συχνά να τα λέμε. Είμαστε πάντα ανοιχτά.
Share this
Tags

+ MUSTS

Body masking: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις

Αν και μας αρέσει να δείχνουμε την προσοχή μας σε ορούς, κρέμες κι έλαια, για να φαινόμαστε πιο όμορφες, υπάρχει πάρα πολύ δέρμα και...

Κατερίνα Γώγου: Η ποιήτρια με την αναρχική ψυχή που έφυγε σαν σήμερα

“Μοιάζει τέσσερις παρά είκοσι συννεφόκαμμα και νύχτα, λέγεται πως σαν σήμερα πρώτη Ιουνίου Βασιλεύς Παύλος εγέννησεν Βασιλέα Κωσταντίνον εκ της Φρειδερίκης. Εμένα η μητέρα...

Οι Farm To Face Sheet Masks της FOREO αποτελούν μία ωδή στην ενυδάτωση

Φανταστείτε το εξής (ρεαλιστικό) σκηνικό: επιστρέφετε σπίτι μετά από ατελείωτες ώρες στο γραφείο, μπροστά στον υπολογιστή, με το άγχος να κάνει την εμφάνισή του...

‘Εφυγε από τη ζωή η διάσημη για το θρυλικό της εστιατόριο Sylvia Wu

Η Sylvia Wu, ιδιοκτήτρια του διάσημου εστιατορίου "Teesalon Madame Wu" στη νότια Καλιφόρνια που προσέλκυε τα μεγαλύτερα αστέρια του Χόλυγουντ για τέσσερις δεκαετίες, "έφυγε"...

How to: Skincare Cocktailing πώς να το πετύχεις χωρίς να καταστρέψεις το δέρμα σου

Οι ρουτίνες περιποίησης του δέρματος αφορούν δύο πράγματα: τις σωματικές ανάγκες και τις προσωπικές προτιμήσεις. Μερικοί ακολουθούν μια μινιμαλιστική προσέγγιση, περιορίζοντας τη ρουτίνα τους...

Πόσο “κακή ιδέα” είναι τελικά να κάνεις sex με τον πρώην σου;

Ένα ζευγάρι δεν παύει να είναι μαζί όταν πει ότι χωρίζει. Παύει να είναι μαζί όταν πλέον δεν αισθάνεται κάτι ο ένας για τον...

More like this