Μελίνα Μερκούρη: Η γυναίκα σύμβολο με την άγρια ομορφιά που στιγμάτισε μια ολόκληρη γενιά

Ήταν η γυναίκα που περιφρόνησε τον σαφή ρόλο που είχε η γυναίκα εκείνη την εποχή και με την άγρια ομορφιά της και τον εκρηκτικό χαρακτήρα της, απέδειξε πως υπάρχει και μια άλλη κατηγορία γυναικών, αυτές που είναι ανεξάρτητες, δυναμικές ελεύθερες και απεχθάνονται το γάμο.

Τη βάφτισαν Αμαλία-Μαρία και γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 1920 στο σπίτι του παππού της και δημάρχου της Αθήνας, Σπύρου Μερκούρη. Πατέρας της ήταν ο Σταμάτης Μερκούρης επίσης πολιτικός. Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν τριών ετών και μεγάλωσε στο σπίτι της γιαγιάς της από τη μεριά της μητέρας της.

Αυτό που δεν μπορούσε να ανεχθεί ήταν η διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες της εποχής. Από τη μια μεριά, οι άνδρες, δυναμικοί και κοινωνικοί κι από την άλλη οι γυναίκες, σιωπηλές και υποταγμένες. Μέσα της έλεγε πως « Εγώ μια μέρα θα ζήσω διαφορετικά από αυτές.»

Μετά την κατοχή αρχίζει την θεατρική της καριέρα. Εντάσσεται στο θίασο του Εθνικού αλλά αποθεώνεται και ως πρωταγωνίστρια του Κουν.Τότε είναι που ο Μιχάλης Κακογιάννης την εμπιστεύεται και της δίνει το ρόλο της Στέλλας, στην ομώνυμη ταινία, η οποία ήταν και μια τεράστια επιτυχία.Ήταν ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της.

1 «Στέλλα» , η ελεύθερη γυναίκα

«Στη Στέλλα, ανακάλυψαν οι Κάννες ένα καινούριο είδος γυναίκας, αυτής που πληρώνει τα σπασμένα των αποφάσεών της και δεν το σκάει, δεν τα ρίχνει στους άλλους» εξομολογείται αργότερα η ενδυματολόγος της Ντένυ Βαχλιώτη. Το 1955 η Μελίνα μαγνητίζει όλα τα βλέμματα και θεωρείται σίγουρη νικήτρια. Τα προγνωστικά όμως ανατρέπονται και χάνει το βραβείο.

https://www.youtube.com/watch?v=VNEDzD_RHJE

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

30 + = 38