Τα άσχημα ψέμματα όμορφα καίγονται

Ο Ζακ δεν ήταν μόνο θύμα του κοσμηματοπώλη, του μεσίτη και των αστυνομικών. Ο Ζακ ήταν το θύμα μιας κοινωνίας που ένα μέρος της νοσεί βαθιά, μιας κοινωνίας που έχει μπει μέσα της το μίσος για το συνάνθρωπο, το μίσος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σαν ένας καρκίνος προσπαθεί να διαβρώσει ό,τι καλό υπάρχει μέσα της και να το κατασπαράξει.

Η πορεία της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου θα μπορούσε να είναι και η εκδίκηση σε κάθε νοικοκυραίο και μισάνθρωπο σκουπίδι. Όμως ο Ζακ δεν θα σκεφτόταν ποτέ με αυτόν τον τρόπο. 

Την εκδίκηση επιζητούν όσοι έχουν σκέφτονται και πράτουν με γνώμονα το μίσος. Όσοι αγωνιζόμαστε από την αρχή για τη δικαίωση της μνήμης του Ζακ δεν θέλουμε να εκδικηθούμε κανέναν, δεν θέλουμε να πούμε «ναι είχαμε δίκιο σας κερδίσαμε», σε έναν ανόητο αγώνα μεταξύ του αυτονόητου και του παράλογου. Θέλουμε να δικαιωθεί η μνήμη του Ζακ και να αποδοθεί δικαιοσύνη πρώτα για τον ίδιο και μετά για όλους όσους δολοφονούσαν τον χαρακτήρα του 3 χρόνια τώρα, πιο σκληρά και από τους φυσικούς τους δολοφόνους, για να καταλάβουν το λάθος τους και μήπως μπορέσουν να γίνουν επιτέλους άνθρωποι. 

Ήρθε λοιπόν αυτή η στιγμή, αν και πολύ καθυστερημένα, που ο νοικοκυραίος και οι απόψεις του πρέπει να σωπάσουν, γιατί μιλάει η επιστήμη, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ιατροδικαστής. Και έτσι ένα ένα τα σενάρια για το «πρεζάκι που μπήκε να κλέψει και είχε προβλήματα υγείας» άρχισαν να γίνονται στάχτη σε μια υπέροχη φωτιά αλήθειας.

Οι συνήγοροι των 6 κατηγορούμενων προσπάθησαν να πείσουν ότι ο θάνατος προήλθε από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο Ζακ, κάτι που εξόργισε τον ιατροδικαστή. Ένα ένα τα επιχειρήματά τους έπεφταν στο κενό, με τις τοξικολογικές του εξετάσεις να είναι καθαρές, και το πόρισμα του ιατροδικαστή να λέει με βεβαιότητα ότι το ισχαιμικό επεισόδιο προκλήθηκε από τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ. Τέλος, ο ιατροδικαστής ήταν βέβαιος ότι δεν υπήρχε κάνενα πρόβλημα υγείας που θα μπορούσε εκείνο να προκαλέσει το θάνατο.

mitera-zak-kostopoulouΤο πιο λυπηρό της υπόθεσης; Η υπεράσπιση πήγε να προειδοποιήσει τον ιατροδικαστή να προσέχει, σαν να είναι ένας τυχαίος μάρτυρας περαστικός που δεν είδε καλά γιατί ήταν νύχτα.

«Υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς.»

Ιατροδικαστής: “Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όπως κάνουμε κάθε μέρα σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενοι από εμένα; Ποτέ δεν έχω ξανακούσει στα είκοσι δύο χρόνια ότι ο ιατροδικαστής που κάνει τη δουλειά του κάνει κατηγορουμένους. Δημιουργεί εντυπώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους. Με προσβάλλατε. Έχω δικαίωμα… Και έχω και θυμό. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο ιατροδικαστής τους κατέστησε κατηγορουμένους; ”

Πολιτική Αγωγή: “Οι πράξεις τους τους κατέστησαν κατηγορουμένους.”

Ένα πρελούδιο ήταν τα λόγια του ιατροδικαστή, ή μάλλον τα ευρήματά του. Και εφόσον δεν βρέθηκαν ούτε κλοπιμαία πάνω στον Ζακ, ούτε το υποτιθέμενο αιχμηρό αντικείμενο για το οποίο έσκουζαν σαν κακιασμένες καρακάξες οι κυρ- Παντελήδες, όλα τα σενάρια θα μείνουν για πάντα σενάρια νοσηρών και εκδικητικών μυαλών, που δεν τους πειράζει να τους κατακλέβει ένα ολόκληρο κράτος και σύστημα, αλλά ενοχλούνται αν κάποιος είναι διαφορετικός από αυτό που έμαθαν εκείνοι.

Ο Ζακ δεν ήταν μόνο θύμα του κοσμηματοπώλη, του μεσίτη και των αστυνομικών. Ο Ζακ ήταν το θύμα μιας κοινωνίας που ένα μέρος της νοσεί βαθιά, μιας κοινωνίας που έχει μπει μέσα της το μίσος για το συνάνθρωπο, το μίσος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σαν ένας καρκίνος προσπαθεί να διαβρώσει ό,τι καλό υπάρχει μέσα της και να το κατασπαράξει. Η κοινωνία όμως στην πλειοψηφία της, δεν έχει διαβρωθεί και δεν πρόκειται να νοσήσει. Οι μάχες που δίνει καθημερινά για τα αυτονόητα, θα τον κερδίσουν αυτόν τον καρκίνο. Και η πλήρης ίαση της κοινωνίας δεν θα έρθει μόνο με το να πάψουν να δολοφονούνται εν ψυχρώ πολίτες, αλλά όταν ο νοικοκυραίος θα τολμά να ξεστομίσει τα τοξικά δηλητήριά του μόνο στο φυσικό τους χώρο, το αποχωρητήριο του σπιτιού του.

Δώρα Τσαμπάζη

Σωτήρης Χατζάκης : “Η διαφορετικότητα δεν μας απειλεί, μας συμπληρώνει.”

Η Δώρα Τσαμπάζη συνάντησε τον σημαντικό θεατράνθρωπο Σωτήρη Χατζάκη που για άλλη μια φορά υπήρξε χειμμαρώδης. Δεύτερη χρονιά επιτυχίας στο «Σλουθ» με sold out στο Από Μηχανής Θέατρο,...

Είμαι εδώ, όρθια και δυνατή

Επιστρέφω μετά από τρεις μήνες ξανά στην παρέα του Brooklyne, ένας άλλος άνθρωπος από αυτόν που ήμουν. Η ζωή τα τελευταία δύο χρόνια ήταν...

Stealthing: Μια ύπουλη ενέργεια κατά τη διάρκεια της συνουσίας που είναι βιασμός

Συνομίλησα για το «stealthing» με τη δικηγόρο Αγγελική Σουγλέ πολλή ώρα και στη συνέχεια ανταλλάξαμε αρκετά email. To stealthing συνέβαινε πάντα και συμβαίνει και σήμερα, και παρόλο που...

Αυτός που σκέφτηκε το concept στις ανδρικές τουαλέτες του νέου γηπέδου της ΑΕΚ είχε κακό χιούμορ

Η κοινωνία αλλάζει, ο αθλητισμός αλλάζει, το ίδιο πρέπει να γίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τέρμα πια η ματσίλα και τα σεξιστικά αστειάκια. Αυτό...
Brooklyne