Ποιος αποφασίζει τελικά αν είσαι “oversized”;

Η αιώνια μάχη της γυναίκας με την εικόνα της θέλει κάθε κορίτσι εκεί έξω να παλεύει καθημερινά με τον καθρέφτη του, τα σχόλια των άλλων και τα μοντέλα στα περιοδικά. Ή μήπως τελικά δεν -πρέπει να- είναι έτσι;

Τελευταία όλοι μιλούν για ένα νέο είδος sexy γυναικών, αυτές οι οποίες έχουν καμπύλες, ή χαρακτηρίζονται ως juicy, όλα αυτά χαϊδευτικά, καθώς στη βιομηχανία της μόδας αυτά τα μοντέλα είναι τα λεγόμενα oversized και απευθύνονται στην πελάτισσα με τα παραπάνω κιλά.

calvin-klein1-jjpgΕδώ όμως γεννάται ένα ερώτημα, το οποίο προβλημάτισε και εμένα προσωπικά όταν είδα το σκίτσο του Σταύρου Κιουτσιούκη, ενός πολύ ταλαντούχου καλλιτέχνη από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος έχει αδυναμία στις γυναίκες και τις αποθεώνει στα σκίτσα του.

Σε αυτό το σκίτσο του λοιπόν, αναρωτήθηκε εύλογα “Ποιος αποφασίζει αν είσαι oversized;” και όντως κορίτσι, κάθισε και σκέψου, τελικά σύμφωνα με ποιον είσαι plus size; Σύμφωνα με τα standards της fashion industry, σύμφωνα με τη ζυγαριά σου, σύμφωνα με τον καθρέφτη σου, ή σύμφωνα με τη γνώμη των αντρών; To ίδιο το σκίτσο δίνει την απάντηση: “Κανείς αν δεν σε ενδιαφέρει”.

Επομένως, η σειρά #Γυμνακοριτσια με αυτό το σκίτσο της σπάει τα στερεότυπα που τοποθετούν τις γυναίκες σε νούμερα και σε μεγέθη τα οποία υπάρχουν μέσα στα μυαλά τους. Όπως λέει ο ίδιος ο σκιτσογράφος χαρακτηριστικά “Μαζεύτηκαν που λέτε οι μάγοι της φυλής μια μέρα και αποφάσισαν τα όρια των σωμάτων”.

Πότε λοιπόν μια γυναίκα είναι πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη; H απάντηση είναι: Όταν δεν τη νοιάζει η άποψη των άλλων για το σώμα της. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Και αυτό είναι τελικά η πεμπτουσία του φεμινισμού. #loveyourselffirst

MW-FE728-awpii-ZG-20170130125154

Έλενα Φάκου

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

13 − = 11