Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Η Pink για ακόμη μια φορά μας κερδίζει, προσφέρεται να εξοφλήσει τα πρόστιμα της γυναικείας ομάδας handball από τη Νορβηγία

Λίγο έως πολύ θα διαπίστωσες τις τελευταίες μέρες ακόμη και αν δεν είσαι φίλαθλος πως το διαδίκτυο παγκοσμίως έχει αρπάξει φωτιά μετά από ένα συγκεκριμένο γεγονός στη Νορβηγία. Οι παίκτριες της ομάδας handball αποφασίζουν να προβάλλουν αντίσταση στον γελοίο και ξεκάθαρα σεξιστικό κανόνα που τους έχει επιβληθεί να φορούν bikini bottoms αντί για σορτς την ώρα που διαγωνίζονται.

Από το πρακτικό ζήτημα που είναι η άνεση κατά τη διάρκεια των αγώνων έως το ότι νιώθουν εκτεθειμένες με τα μάτια λαίμαργων ανδρών πάνω τους ο κανονισμός αυτός διαποτίζεται από βαθύτατο σεξισμό. Η τηλεθέαση και η επιδίωξη αυτής με τόσο ανήθικα μέσα πλήττουν το πνεύμα του αθλητισμού. Φαίνεται πως με μπροστάρη το οικονομικό κέρδος δυστυχώς το αληθινό νόημα των αγώνων διαστρεβλώθηκε σε κάτι ξένο, ματαιόδοξο.

Την ίδια στιγμή για την ανδρική ομάδα τα μέτρα και τα σταθμά δεν ήταν ίδια – προφανώς- με τη δική τους αθλητική εμφάνιση να αποτελείται από σορτς και φανέλες. Η γυναικεία ομάδα προσπάθησε να μεταπείσει την Ομοσπονδία προχωρώντας στη παράκληση να ακουστεί το αίτημα τους και να φορέσουν σορτς.

Όταν η Ομοσπονδία απορρίπτει το αίτημα εκείνες συσπειρώνονται – κίνηση που δεν ήταν προμελετημένη όπως δήλωσαν αργότερα- και εναντιώνονται στον παράλογο ενδυματολογικό κώδικα πατάσσοντας τα έμφυλα στερεότυπα παράλληλα.

Η Ομοσπονδία βέβαια αποφάσισε να δράσει πάραυτα και να τιμωρήσει τις παίκτριες θυμίζοντας τι έπεται με τη παραβίαση του κανονισμού. Βάσει λοιπόν η αθλητική τους περιβολή δεν ήταν η αρμόζουσα. Κάθε κοπέλα υποχρεούται να πληρώσει πρόστιμο ύψους των εκατό πενήντα ευρώ για την απόφαση της να μην φορέσει το bikini bottom.

Το νέο δεν αργεί να φτάσει και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Pink δήλωσε πως στηρίζει και θαυμάζει την επαναστατική κίνηση αυτών των παικτριών, γράφει στο Twitter:

«Είμαι πολύ περήφανη για τη νορβηγική ομάδα beach handball για τη διαμαρτυρία ως προς τους σεξιστικούς κανόνες σχετικά με την « κατάλληλη ενδυμασία» τους. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία πρέπει να λάβει πρόστιμο για σεξισμό». Ενώ προσέθεσε λέγοντας, « χαρά της να πληρώσει τα πρόστιμα της ομάδας».

Η ομάδα απάντησε μέσω ανάρτησης της στο Instagram πως την ευγνωμονούν για την υποστήριξη της.

Από τη badass μουσική της έως το ατίθασο look της η pop τραγουδίστρια Pink γοητεύει πάντοτε θαυμαστές και μη με τα μηνύματα γυναικείας ενδυνάμωσης που μεταδίδει και τη στάση της απέναντι στον φεμινιστικό αγώνα. Front woman του φεμινιστικού κινήματος,  χαρακτηρισμός που της έχει αποδοθεί μεταξύ άλλων. Πιστή λοιπόν στις αξίες και τις πεποιθήσεις της δε έμεινε  αμέτοχη στην αδικία που έγινε σε βάρος της γυναικείας νορβηγικής ομάδας handball. Η προθυμία της να εξοφλήσει τα πρόστιμα της γυναικείας ομάδας ήταν μια είδηση που ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτη στο ημερήσιο feed μας στα social media. Μια αχτίδα ελπίδας, ένα ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση ώστε περισσότερες γυναίκες να αλληλοϋποστηρίζονται και μια υπενθύμιση γιατί αυτό το pop είδωλο έχει κατακτήσει τις καρδιές μας.

Πώς να μην θαυμάσεις μια καλλιτέχνη που από τις απαρχές της καριέρας της  μέσω της μουσικής της θίγει ζητήματα υψίστης σημασίας για το γυναικείο φύλο, πρότυπα ομορφιάς και έμφυλους ρόλους; Σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις που παρεχώρησε ως πρωτοεμφανιζόμενη ακόμη τραγουδίστρια υπογράμμισε πως ποτέ της δεν ήθελε να είναι μια από τους τραγουδιστές που ερμήνευαν για πράγματα που είχαν πλήρη άγνοια.

Να που χρόνια αργότερα εκείνη τηρεί όσα είπε σε εκείνη την συνέντευξη. Έμπνευση για τις ερμηνείες τόσο τα βιώματα της όσο και ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία. Τα τραγούδια της αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν ένα φάρο ελπίδας για πολλούς, πολλές, πολλά εκεί έξω.

Έμμα Σέικο


*Ακολουθήστε το brooklyne.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!

Έμμα Σέικο
Έμμα Σέικο
Ανήσυχο πνεύμα, φύσει υπερκινητικη, γράφω από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Ο λόγος; Θέλω να ξεφύγω από τα επιβεβλημένα και να δώσω φωνή σε αυτούς που τη στερήθηκαν. Η πένα μου είναι το δικό μου όπλο, το Brooklyne το νέο μου σπίτι και τα νεύρα μου η υπερδύναμη μου.
Share this
Tags

+ MUSTS

Τα σκούρα χείλη θα γίνουν η νέα σου εμμονή

Αγαπάμε το κόκκινο κραγιόν. Αγαπάμε και τα nudes. Τι γίνεται, όμως, όταν οι σκούρες αποχρώσεις μπαίνουν στο παιχνίδι; Είναι γεγονός πως φέτος τα bold...

Kαι το σκέτο σεξ, τέχνη θέλει

Έστω λοιπόν, ότι εκείνος θέλει μόνο σεξ και τίποτε άλλο από εσένα. Δε θέλει δέσμευση, δε θέλει σχέση, δε θέλει ραντεβού, δε θέλει υποχρεώσεις. Kανένα...

2022 Books: Ιτ’ς δε μοστ γουοντερφουλ τάιμ οφ δε γιάρ!

Ιτ’ς δε μοστ γουοντερφουλ τάιμ οφ δε γιάρ! (σε άπταιστα αγγλικά βεβαίως βεβαίως) … Εφτασε λοιπόν εκεινη η εποχή του χρόνου που το δέντρο παίρνει...

Πόσες διασκευές του “Toxic” αντέχεις;

Κάθομαι τυχαία στο Youtube και πίσω ξεκινά να παίζει μια διασκευή του κλασσικού άσματος της πολύπαθης Britney Spears, “Toxic”. Το Toxic θεωρείται ένα από τα...

Πώς θα κάνεις τα νύχια σου να μη σπάνε πια

Ακριβώς όπως το δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα μας, τα νύχια μας υποφέρουν τους πιο κρύους μήνες. Ενώ αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη...

After Break Up: Πως να συμπεριφερθείς μετά το χωρισμό

Συνήθως μετά από ένα χωρισμό πιάνεις τον εαυτό σου να κλαις στην τουαλέτα του γραφείου και να τσεκάρεις τα social media του πρώην σου...

More like this