Πέτρος Φιλιππίδης: Όταν η κοινωνία αποφασίζει να σου κλείσει την πόρτα

Προφυλακισμένος  παραμένει ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, μετά τις κατηγορίες εις βάρος του για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού. Ωστόσο, αν και τα πράγματα δείχνουν, ότι παρά τις όποιες προσπάθειές του για αποφυλάκιση, θα συνεχίσει να βρίσκεται στις Φυλακές της Τρίπολης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, οι πόρτες για τον κ. Φιλιππίδη φαίνεται να κλείνουν και εκτός φυλακών.

Αναφέρομαι, βέβαια, στην ομόφωνη απόφαση όλων των τηλεοπτικών σταθμών να μην προβάλλουν ξανά, καμία σειρά, ταινία ή θεατρικό έργο στο οποίο να συμμετέχει ο Πέτρος Φιλιππίδης. Μία απόφαση που, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, θα ισχύσει μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου. Το οποίο θα δικαιώσει ή θα καταδικάσει τον κ. Φιλιππίδη.

Η συγκεκριμένη είναι μία απόφαση που, καταρχάς, σέβεται τις γυναίκες που προέβησαν σε καταγγελίες και φέρονται ως θύματα του ηθοποιού. Θα ήταν βασανιστικό για εκείνες να παρακολουθούν, έστω και να γνωρίζουν ότι προβάλλονται έργα του κατηγορούμενου.

Επίσης, η κοινή γνώμη είναι, στην συντριπτική πλειοψηφία της, σοκαρισμένη και οργισμένη από τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του θεάτρου. Άρα, πρώην τηλεθεατές των συγκεκριμένων σειρών, δεν θα παρακολουθούσαν οποιεσδήποτε επαναλήψεις.

Το παραπάνω το γνωρίζουν πολύ καλά οι καναλάρχες, οι οποίοι ξέρουν ότι όχι απλώς δεν έχουν κανένα οικονομικό όφελος από τις επαναλήψεις, αλλά πιθανότατα θα τους κοστίσει σε τηλεοπτικό κοινό και έσοδα.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει και μία δεύτερη ανάγνωση της, κατά τα αλλά, θεμιτής απόφασης. Κι αυτή εκφράστηκε δια στόματος του κ. Μπιμπίλα, προέδρου του Σ.Ε.Η. (Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών). Ο προβληματισμός του εκλεγμένου εκπροσώπου των Ελλήνων Ηθοποιών, έγκειται στο γεγονός ότι με την μη προβολή τόσων σειρών στις οποίες συμμετείχε πλειάδα συναδέλφων του, το οικονομικό πλήγμα για αυτούς θα είναι σημαντικό. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλοι οι ηθοποιοί αμείβονται από τα πνευματικά δικαιώματα για κάθε επεισόδιο που προβάλλεται σε επανάληψη, το όποιο οικονομικό κόστος θα το επωμιστούν εκείνοι. Μπορεί η αμοιβή να είναι ελάχιστη για κάθε επεισόδιο (κυμαίνεται μεταξύ 1,5-2 ευρώ), ωστόσο, για κάποιον ηθοποιό με κεντρικό ρόλο, αυτό μεταφράζεται σε 800 με 1000 ευρώ ετησίως. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά σε μία εποχή που το επάγγελμα του ηθοποιού πλήττεται όπως ποτέ στο παρελθόν.

Το Σ.Ε.Η. φαίνεται ότι δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια, τουλάχιστον προς το παρόν. Συγκεκριμένα ο κ. Μπιμπίλας δήλωσε: «Ελπίζω ότι αυτή είναι μια απόφαση προσωρινή, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Αν δούμε ότι η κατάσταση συνεχίζεται θα πάρουμε αποφάσεις για το πως θα προχωρήσουμε». Ίδωμεν.

Αυτό που, τελικά, είναι σίγουρο είναι το εξής: Ο κ. Φιλιππίδης έχασε κάθε εκτίμηση της ελληνικής κοινωνίας. Πρωτίστως, ως προσωπικότητα και δευτερευόντως, ως καλλιτέχνης. Με τον ίδιο προφυλακιστέο ως ποινικό υπόδικο και τα όποια καλλιτεχνικά του έργα αποκλεισμένα, φαίνεται πως το γνωστό ρητό παραφράζεται και για την δική του περίπτωση γίνεται: «Όταν μία πόρτα κλείνει, ακολουθούν και άλλες».

Δέσποινα Γεωργοσοπούλου

 

NIVEA LUMINOUS630® BODY RANGE: Ένα λαμπερό event για την περιποίηση σώματος από τη NIVEA

Την Πέμπτη 23 Μάϊου, με θέα τη μαγευτική glass pool του Life Gallery Boutique Hotel, η NIVEA γιόρτασε τα δυο νέα λανσαρίσματα της σειράς...

Η Mila Kunis στο καστ του “Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery”

Η ταινία "Wake Up Dead Man: A Knives Out Mystery", η δεύτερη συνέχεια των περιπετειών του ντετέκτιβ Μπενουά Μπλανκ σε σκηνοθεσία Rian Johnson εμπλουτίστηκε...

H Veronica Leoni ορίστηκε διευθύντρια δημιουργικού του Calvin Klein

Ο Calvin Klein επιστρέφει στην πασαρέλα με τη Veronica Leoni στον ρόλο της διευθύντριας δημιουργικού συλλογών. Κάτοχος του βραβείου LVMH 2023 και ιδρύτρια του brand...

Η δυνατή φιλία της Nicole Kidman με την Jennifer Aniston και τη Naomi Watts

H Jennifer Aniston μίλησε για τη φιλία της με τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Nicole Kidman καθώς συμμετείχαν σε συζήτηση του "Hollywood Reporter" μαζί...
Brooklyne