Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Το να έχεις αιδοίο και άποψη σ’ αυτήν την ζωή είναι θανάσιμος συνδυασμός

Η αγάπη είναι γένους θηλυκού

8 Mαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα η οποία θεσμοθετήθηκε για να μας θυμίζει τους αγώνες που έκαναν οι φεμινίστριες στο βάθος των χρόνων για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να σταθούν μπροστά, για όλες εμάς τις υπόλοιπες.

Τα βήματα που έχουν γίνει προς το φεμινισμό είναι λίγα και οπωσδήποτε έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ώστε να μιλάμε για ισότητα, αφού σε πάρα πολλά κράτη οι γυναίκες δεν έχουν ούτε κατά διάνοια τα προνόμια που απολαμβάνει ο αρσενικός πληθυσμός και ζουν καταπιεσμένες στο περιθώριο. Η πατριαρχία ζει και η ματσίλα βασιλεύει από την ανατολή μέχρι τη δύση και από το βορρά ως το νότο.

Έχοντας ως δεδομένο ότι όλες oι γυναίκες είναι ίσες αλλά όλες διαφορετικές, αυτό είναι ένα κείμενο που μιλάει για εμένα προσωπικά και την κατηγορία που εκπροσωπώ: Στα early 40s μου είμαι single και childfree. Και ναι, από επιλογή.

Είμαστε κι εμείς λοιπόν που δουλεύουμε όσο οι άντρες, που δεν έχουμε ακόμη συζύγους και δεν αποκτήσαμε ακόμη παιδιά. Τελικά πόσο γυναίκες μας κάνουν αυτά;

Διαφωνώ με την οργανωμένη θρησκεία η οποία θεωρεί τη γυναίκα κατώτερη και δεν της επιτρέπει να επισκεφθεί τα ιερά των εκκλησιών της και το Άγιον Όρος, ενώ ακόμα και όταν έχει περίοδο, το δώρο της φύσης, o Χριστιανισμός την θεωρεί ακάθαρτη. Αυτή δε μπορεί να αποκαλείται θρησκεία της αγάπης. Η αγάπη είναι γένους θηλυκού.

Ντύνομαι αποκλειστικά και μόνο όπως επιθυμώ εγώ και κανείς δεν μου έχει υποδείξει ποτέ τι να φορέσω. Δεν το έχω επιτρέψει και ούτε πρόκειται. Αδιαφορώ για τις «κοινωνίες» που κρίνουν έναν άνθρωπο από την ενδυμασία του και τους ψευτοσυντηρητικούς σεξιστές που μετράνε πόσο μακρυά πρέπει να είναι η φούστα μου ή πόσο κλειστό το ντεκολτέ μου για να είμαι «σεμνή». Η σεμνότητα είναι θέμα χαρακτήρα και ορίζεται με τη στάση της ζωής και όχι με τα μέτρα ύφασμα.

Δεν ντρέπομαι να δείξω τις θηλές μου σε μια φωτογραφία ή στην παραλία. Οι γυναικείες θηλές δεν είναι οι πύλες της Κολάσεως αλλά κάτι τρυφερό που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της γυναικείας μου φύσης. Επικροτώ το δημόσιο θηλασμό και δεν τον θεωρώ ούτε ντροπιαστικό, ούτε προκλητικό. Αντιθέτως θεωρώ ότι είναι μια από τις πιο όμορφες μητρικές εικόνες.

Δεν παντρεύτηκα μέχρι σήμερα γιατί, εκτός των άλλων, στη χώρα που ζω οι άντρες που γνώρισα δεν ήταν τόσο φεμινιστές όσο θα ήθελα. Και δεν θα συμβιβαζόμουν με κανέναν ο οποίος θα ήταν λιγότερο από όσο θέλω. Δεν θα έκανα ποτέ μου ένα γάμο για να «εξασφαλιστώ» και δεν θα έκανα ποτέ μου ένα γάμο επειδή πέρασαν τα χρόνια και φοβάμαι μήπως μείνω μόνη μου. Δε φοβάμαι τίποτα. Μπορώ και μόνη μου.

Δεν έκανα παιδιά, γιατί τα αγαπώ πάρα πολύ και ίσως ακόμη και εγώ να είμαι παιδί. Αισθάνομαι πως η μεγαλύτερη ευθύνη είναι το να φέρεις στον κόσμο μια ζωή και πρέπει να μπορείς να του προσφέρεις τα πάντα ενώ θα πρέπει να θυσιάσεις ακόμα περισσότερα από τα πάντα αφήνοντας τον εαυτό σου στην άκρη. Δεν νιώθω ακόμη τόσο τέλεια ώστε να μπορέσω να γίνω η μητέρα που ονειρεύομαι. Πέραν αυτού όμως, δε θεωρώ πως η αυτοπραγμάτωση μιας γυναίκας είναι η τεκνοποίηση. Γυναίκα δε σε κάνει το να είσαι μητέρα. Το να είσαι μητέρα είναι μια ιδιότητα της γυναίκας.

Διεκδικώ τον οργασμό μου πάντοτε και δεν τον προσποιούμαι ποτέ. Εκτός από το ότι θεωρώ μάταιο να υποδύομαι, είναι και ταπεινωτικό. Αν ο σύντροφός μου δε μπορεί να μου προσφέρει το απαραίτητο δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσει να είναι σύντροφος μου.

Έχω κάνει one night stand και δεν το θεωρώ ούτε κάτι σημαντικό ούτε κάτι ντροπιαστικό. Όπως ακριβώς οι άντρες μπαίνουν σε σεξουαλικές συμπεριφορές που διέπονται από ελευθερία, έτσι ακριβώς δικαιούμαι να το κάνω κι εγώ. Το one night stand είναι απλά ένα test drive. Αν της κάνει τον κρατάει, αν όχι, τον διώχνει. Και πιστέψτε με, η γυναίκα -πρέπει να- επιλέγει.

Θέλω να είμαι ελεύθερη, ανεξάρτητη, εργαζόμενη, δημιουργική, όμορφη, προσεγμένη, να με σέβονται,να με αγαπούν, να με θαυμάζουν και να έχω έναν εραστή που να με κοιτάει σαν να είμαι κάτι μαγικό, όπως είπε η Φρίντα Κάλο.

Θέλω να παίρνω τα χρήματα που αξίζω, αυτά τα οποία μου αναλογούν μετά από τις σπουδές μου και την προϋπηρεσία μου και να κάνω τη δουλειά μου έντιμα και ηθικά χωρίς να δέχομαι σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση.

Θέλω να μπορώ να διαδηλώσω για καταστάσεις που δεν μου αρέσουν και να μη δέχομαι σεξισμό και σχόλια για το σώμα μου ή για το μυαλό μου ούτε για αστείο.

Θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που οι γυναίκες να πάψουν να είναι καταπιεσμένες και να μην έχουν δικαίωμα σε τίποτα περισσότερο από τη λάντζα του νεροχύτη.

Θέλω να δικαιωθούν όλες τις γυναίκες που δέχθηκαν βία, που καταπιέστηκαν, που μαρτύρησαν, που χρησιμοποιήθηκαν, που δεν έζησαν τις ζωές που ήθελαν.

Θέλω πραγματικά ίσα δικαιώματα με τους άντρες γιατί δυστυχώς ακόμη δεν τα έχω.

Θα κλείσω με μια φράση της Emma Goldman: Κάθε τολμηρή προσπάθεια να γίνει μια μεγάλη αλλαγή στις υπάρχουσες συνθήκες, κάθε υψηλό όραμα νέων δυνατοτήτων για την ανθρώπινη φυλή, έχει ονομαστεί Ουτοπία. Kαι θα προσθέσω μια φράση από το Δον Κιχώτη: Nα αλλάξεις τον κόσμο, φίλε Σάντσο, δεν είναι τρέλα ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη.

Ας πιούμε λοιπόν και σε αυτή την δικαιοσύνη. Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες.

‘Ελενα Φάκου

Έλενα Φάκου
Έλενα Φάκου
Oταν ήμουν μικρή και με ρωτούσαν τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω έλεγα τίποτα και νομίζω πως το κατάφερα. Μετά κατάλαβα πως έδινα έξυπνη απάντηση γιατί έστω κι αν έγινα κάτι λίγο παραπάνω απ αυτό, τώρα μπορώ να νιώθω σίγουρα επιτυχημένη. Θα με χαρακτήριζα ένα leftover των 90s που δεν έπαψα ποτέ να ονειρεύομαι. Βαριέμαι εύκολα, μου αρέσει να τρώω ποπ κορν και η αγαπημένη μου μέρα είναι η Παρασκευή. Εδώ που μπήκατε να είστε προετοιμασμένοι: Το brooklyne είναι η πιο badass γυναικεία πρόταση της πιάτσας. Δε χρειάζεται να γράψω περισσότερα για εμένα, θα γνωριστούμε αν περνάτε συχνά να τα λέμε. Είμαστε πάντα ανοιχτά.
Share this
Tags

+ MUSTS

Υπερτροφική ουλή – Πλέον υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσεις

Οι ουλές είναι αποτελέσματα τραυμάτων, που μπορεί να προκύψουν μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή μετά από ένα χτύπημα και ουσιαστικά πρόκειται για τον...

Η ιστορία του lip liner που καθόρισε τις τωρινές τάσεις στο μακιγιάζ

Το μακιγιάζ για τα χείλη μπήκε στη μαζική παραγωγή, αφού έγινε ευρέως γνωστό όταν το κραγιόν εφευρέθηκε στην πρώτη του μορφή από τον Maurice...

Mάσκαρα: Όλα όσα πρέπεις να ξέρεις για το προϊον που αγαπήσαμε όσο κανένα

Η μάσκαρα είναι ίσως το πιο σημαντικό προϊόν για την ολοκλήρωση ενός μακιγιάζ. Γιατί όλες θέλουμε οι βλεφαρίδες μας να φαίνονται πυκνές και έντονες!...

Estée Lauder – Οι αγαπημένες κρέμες Revitalizing Supreme+ τώρα διαθέσιμες σε νέες συσκευασίες που αναπληρώνονται

Ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες περιποίησης της επιδερμίδας σε υψηλής απόδοσης προϊόντα περιποίησης, η Estée Lauder παρουσιάζει τις κρέμες Revitalizing Supreme+ Youth Power...

“Pamela, a Love Story” – Η Pamela πιστεύει στην αγάπη και εμείς στην Pamela

Ομολογώ ότι η Pamela Anderson μου ήταν πάντα ιδιαίτερα συμπαθής. Θέμα αύρας, μια παρουσία που ενώ ζούσε στον ουτοπικό κόσμο του Playboy μου έβγαζε...

Gift Guide: Fashion – Beauty προτάσεις δώρων για την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει επικίνδυνα και είμαστε απόλυτα σίγουρες ότι έχεις ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζεις τις λίστες σου για τα δώρα που...

More like this