Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Ούτε ο Τσιτσιπάς είναι πρότυπο, ούτε η νεολαία αφελής

Τα παρακάτω δήλωσε ο κ. Στέφανος Τσιτσιπάς, ετών 23, πρωταθλητής στο Τένις:

«Είμαι νεαρός, είμαι στην κατηγορία κάτω των 25 ετών. Το εμβόλιο για μένα δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά, είναι κάτι καινούργιο. Έχει ορισμένες παρενέργειες, ξέρω προσωπικά ανθρώπους που τις είχαν. Δεν είμαι κατά, αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω, απλώς δεν βλέπω λόγο για κάποιον στη δική μου ηλικιακή κατηγορία να χρειαστεί να εμβολιαστεί. Νομίζω ότι το concept ήταν να δοθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά, αν δεν κάνω λάθος.

Δεν είναι κάτι για το οποίο ξέρουμε πάρα πολλά πράγματα και μέχρι στιγμής δεν μας έχει δοθεί ως υποχρεωτικό στο tour. Οπότε δεν υπάρχει λόγος. Δεν είπα κάτι περίεργο. Ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Αν είναι να το παίζουμε διπλωμάτες και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας για κάτι συγκεκριμένο, ποιος ο λόγος να κάνουμε αυτές τις συνεντεύξεις» ενώ συμπλήρωσε:

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι πιστεύει ότι είναι σωστό. Δεν μπορεί κάποιος να πάει με ένα εμβόλιο και να σε υποχρεώσει να το κάνεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι θέλει να κάνει. Αν θέλεις να προστατευτείς με το εμβόλιο, δικό σου πρόβλημα, πήγαινε και κάνε το.

Για εμάς τους νέους πιστεύω ότι είναι καλό να περάσουμε τον ιό, γιατί θα χτίσουμε ανοσία. Δεν το βλέπω σαν κάτι κακό. Όπως είπα, δεν είναι υποχρεωτικό, ο καθένας έχει την ελευθερία να αποφασίσει για τον εαυτό του τι είναι σωστό και τι δεν είναι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να το κάνουμε όλοι, δεν λέω το αντίθετο. Θα έρθει η στιγμή που δεν θα μας δοθούν πολλές επιλογές, αλλά μέχρι τότε θέλω να δω μια καλύτερη εκδοχή του εμβολίου που να μας παρέχει πιο πολλά συν, παρά πλην».

Τα λόγια που μόλις διαβάσατε ανήκουν σε έναν 23χρονο έφηβο (ναι, η εφηβεία σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, διαρκεί μέχρι τα 27 έτη, όταν και διαμορφώνεται πλήρως ο πρόσθιος μετωπιαίος λοβός).

Ένας έφηβος, λοιπόν, με μηδενικές ιατρικές γνώσεις, αναπαράγει ατεκμηρίωτες απόψεις σε σχέση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Αυτή είναι η ουσία. Πάμε τώρα στο περιτύλιγμα.
Ο συγκεκριμένος έφηβος τυγχάνει να είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα, χάρη στα επιτεύγματά του στο επαγγελματικό τένις. Κι ως γνωστόν, σε αυτήν την χώρα, περιμένουμε τα μετάλλια και τις διακρίσεις για να αισθανθούμε εθνικά περήφανοι. Οπότε όταν αυτό συμβεί, σε χρόνο dt ανεβάζουμε στο βάθρο τον εκάστοτε αθλητή, σαν ερωτευμένοι έφηβοι που έχουν «τυφλωθεί» και εξιδανικεύσει το αντικείμενο του πόθου τους. Καθρεφτιζόμαστε, ακριβώς όπως ένας ερωτευμένος, μας αρέσει η εικόνα μας και αλίμονο αν μία πράξη ή δήλωση την καταρρίψει! Πότε, γιατί, πώς; Ήταν πρότυπο για τα παιδιά μας! Θα έστρεφε κι άλλους νέους στον αθλητισμό. Τώρα τα παιδιά που θα γινόντουσαν μελλοντικοί πρωταθλητές, δεν θα κάνουν το εμβόλιο.

Λοιπόν, ούτε το ένα, ούτε το άλλο ισχύει. Ούτε θα γινόντουσαν πρωταθλητές, ούτε θα επηρεαστούν τόσο από τις δηλώσεις του. Ο λόγος; Ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο βρίσκονται στα χέρια του κ. Τσιτσιπά. Καμία τέτοια δύναμη, την οποία εμείς του προσδώσαμε, δεν κατέχει.

Ο κ. Τσιτσιπάς είχε το ταλέντο, την στοχοπροσήλωση και τα οικονομικά μέσα για να αφιερωθεί σε ένα ακριβό άθλημα και να κατακτήσει διακρίσεις. Λίγοι γονείς στην Ελλάδα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους την οικονομική δυνατότητα να αφιερωθούν πλήρως σε ένα άθλημα όπως το τένις. Πόσο μάλλον να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο.

Πάμε τώρα στο άλλο κομμάτι. ‘Οι δηλώσεις του θα επηρεάσουν τους νέους που τον έβλεπαν ως πρότυπο. Όχι κυρίες και κύριοι, εσείς «ερωτευτήκατε» τον Τσιτσιπά και τον ονομάσατε πρότυπο. Λανθασμένα και ανώριμα πράττοντας, ωσάν έφηβοι και οι ίδιοι. Κανείς δεν πρέπει να ορίζεται ως πρότυπο επειδή κατακτάει διεθνείς τίτλους. Πρότυπα πρέπει να γίνονται οι άνθρωποι με αξίες, με γνώση, με ανθρωπιστικό έργο. Οι άλλοι, ίσως, αξίζουν τον θαυμασμό μας για την στοχοπροσήλωσή τους. Ούτε καν για το ταλέντο τους, διότι αυτό είναι κάτι τυχαίο. Δεν τους φορτώνουμε και την ταμπέλα «πρότυπο» από πάνω.

Η ευθύνη, λοιπόν, δεν είναι του κ. Τσιτσιπά. Είναι όλων όσων του «φόρεσαν» ιδιότητες που δεν έχει. Συμπεριλαμβανομένης της Πολιτικής Ηγεσίας, η οποία τον χρησιμοποίησε ως μέρος της επικοινωνιακή της πολιτικής για την προώθηση του εμβολιασμού. Αρμόδιοι για αυτό είναι επιστήμονες που θα λύνουν απορίες και θα διώξουν τον φόβο απ’ όσους προβληματίζονται ακόμα. Με συνεχή ενημέρωση και καμπάνιες, χρηματοδοτούμενες από την κυβέρνηση.
Τέλος, ας μην υποτιμάμε τόσο τους νέους μας. Οι σημερινοί νέοι έχουν ανοικτά μυαλά, εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση και στην διασταύρωση στοιχείων, πολύ περισσότερο από την ηλικιακή ομάδα των 50 +. Δεν γνωρίζω τα στατιστικά, αλλά δεν νομίζω αυτή η ηλικιακή ομάδα να ξεπερνάει τους μεγαλύτερους σε ποσοστό αντιεμβολιαστών.

Εν κατακλείδι, δεν πρόκειται οι δηλώσεις του κ. Τσιτσιπά να επηρεάσουν την εξέλιξη των εμβολιασμών στην χώρα μας. Εκείνο που θα την επηρεάσει, θετικά ή αρνητικά, είναι η επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης.

Δέσποινα Γεωργοσοπούλου

Δέσποινα Γεωργοσοπούλου
Δέσποινα Γεωργοσοπούλου
Πάλευα χρόνια να φύγω από την εφηβεία! Μέχρι που συνειδητοποίησα ότι είναι η καλύτερη περίοδος! Ναι, έχει τα σκαμπανεβάσματά της, τις εκρήξεις και την αστάθειά της. Είναι, όμως, η εποχή του ονείρου, της δημιουργικότητας, της προσωπικής επανάστασης, του έρωτα, της αμφισβήτησης, της αναζήτησης της αλήθειας, του οράματος!!! Διανύω, λοιπόν, αυτή την υπέροχη διαδρομή με πάθος. Τι κι αν αντί για ακμή, έχω συντροφιά κάποιες ρυτίδες!
Share this
Tags

+ MUSTS

Sofia Loren: Η μεγαλύτερη diva του παγκόσμιου κινηματογράφου γίνεται σήμερα 89 ετών

Σε μία από τις πρώτες της οντισιόν, της είπαν ότι είχε πολύ μακριά μύτη και τεράστιο στόμα… Μάλλον δεν έβλεπαν τόσο καλά όσο ο...

Honey Lips: Το πιο γλυκό beauty trend του TikTok

Η εποχή του φθινοπώρου πλησιάζει: τα latte pumpkin spice επιστρέφουν σύντομα στα μενού και το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του. Λοιπόν, τι καλύτερος τρόπος...

Η Katy Perry πούλησε τα δικαιώματα των τραγουδιών της για 225 εκατ. δολάρια

Μετά από μήνες έντονης φημολογίας, η εταιρεία Litmus Music επιβεβαίωσε ότι αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών της Katy Perry. Σύμφωνα με πηγές η αξία...

Vegan στριφτή σπανακόπιτα- Γιατί χρειάζεσαι μια καινούρια “αγαπημένη”

Έχετε δοκιμάσει πολλών ειδών σπανακόπιτα! Σας υπόσχομαι πως και να μην είστε vegan αυτή η σπανακόπιτα θα σας πάρει το μυαλό από την νοστιμιά...

Φθινοπωρινή περιποίηση για το πρόσωπό και το σώμα με τη FOREO

Tο φθινόπωρο είναι για νέα ξεκινήματα μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, αλλά και η ιδανική στιγμή για να ελέγξει κανείς τις τελετουργίες ομορφιάς του ως...

“My Big Fat Greek Wedding 3” – Απλά δε βλέπεται!

Προσωπικά την πίστευα τη Νία Βαρντάλος. Είχα δει την πρώτη και τη δεύτερη ταινία της και ειλικρινά τις είχα απολαύσει. Η τρίτη της όμως ταινία, ήταν σα να ήθελε...

More like this