Όταν ταλιμπανίζω για ένα διαζύγιο

Νιώθω πολλές φορές πως περιμένουμε να γίνει “κάτι” σαν τα κοράκια πάνω από τα κινητά μας για να προλάβουμε να ρίξουμε όσο περισσότερο χολή σε κάτι που απλά δεν μας αφορά σχεδόν καθόλου. Χώρισε η Δέσποινα και ο Ντέμης. Ένας ακόμη έρωτας τελείωσε. Είναι κρίμα να τελειώνουν οι έρωτες…αλλά έτσι είναι αυτοί. Αλήτες. Έρχονται και φεύγουν.

Μέχρι εκεί. Φαντάζεστε πόσο πιο όμορφη θα ήταν η μέρα μας αν κάτω από ένα τέτοιο γεγονός στα σόσιαλ διαβάζαμε ωδές για τον έρωτα, τον χωρισμό, ίσως κάποιο ξεχασμένο λαϊκό άσμα, λίγη ποίηση; Αντιθέτως. Περιμένουμε να γράψουμε κάτι πολύ φθηνό, πολύ αδιάκριτο, με τεράστιο μίσος, φουλαρισμένο από μισογυνισμό, άπειρα κακό, άκρως ανήθικο σχολιάκι. Γιατί εκεί νιώθουμε την ικανοποίηση πόσο σκατά δεν είναι μόνο ο δικός μας γάμος αλλά είναι και του Ντέμη με της Δέσποινας.

Ταλιμπανίζουμε δίχως καμία ενοχή για ένα διαζύγιο. Μετά απλά νιώθουμε καλά; Ευχάριστα; Γίναμε δημόσιες κακές κουτσομπόλες και πιστεύουμε τι; Διάβασα πράγματα, εκτός από τα εύστοχα τρολ των έμπειρων τουιτεράδων, που ντράπηκαν μέχρι και τα μάτια μου που τελείωσαν την αράδα. Ντράπηκαν.

Δεν ξέρω αν πιστεύει έστω και ένας άνθρωπος στον κόσμο αυτόν ότι ένας χωρισμός δεν πονάει. Δεν σε καταρρέει. Δεν σε διαλύει. Και πόσο μάλλον όταν ξέρεις πως εκτός από τα δικά σου τα ανθρώπινα συναισθήματα που σε ρημάζουν πρέπει να διαχειριστείς τον οχετό αυτής της κοινωνίας. Που δεν έμαθε να σέβεται. Να μην μιλά. Να σωπαίνει.

Κουτσομπολιά τόσο κακογραμμένα και αισχρά για ανθρώπους που δεν έχεις συναντήσει στη ζωή σου ποτέ. Που εκφέρεις άποψη επειδή απλά έτυχε να είναι δημόσια πρόσωπα. Και; Έχει μεγάλη διαφορά αυτός ο χωρισμός από της Ρούλας και του Μπάμπη που ζουν στα Σεπόλια; Είναι θέμα ταξικό ο χωρισμός; Δεν είναι κουφιοκέφαλε.

Για όλες τις Δέσποινες και για όλους τους Ντέμηδες αυτού του κόσμου

Ὁ ἔρωτας,

ὄνομα οὐσιαστικόν,

πολὺ οὐσιαστικόν,

ἑνικοῦ ἀριθμοῦ,

γένους οὔτε θηλυκοῦ, οὔτε ἀρσενικοῦ,

γένους ἀνυπεράσπιστου.

Πληθυντικὸς ἀριθμὸς

οἱ ἀνυπεράσπιστοι ἔρωτες.

Κωνσταντίνα Πανούση


*Ακολουθήστε το brooklyne.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

3 + 5 =