Η δικαίωση της Ιωάννας Παλιοσπύρου αποτελεί προτεραιότητα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποτελεί ένα τεράστιο παράδειγμα αξιοπρέπειας για όλους μας. Η Ιωάννα θα μπορούσα να είμαι εγώ, θα μπορούσες να είσαι εσύ ή θα μπορούσε να είναι το κορίτσι που μένει στη διπλανή σου πόρτα. Μια κοπέλα που πρωταγωνίστησε σε ένα νοσηρό σενάριο χωρίς να έχει ιδέα το γιατί, χωρίς να έχει πάρει μέχρι και σήμερα έστω και μία απάντηση από την γυναίκα που της επιτέθηκε τόσο βάναυσα, πριν από ένα περίπου χρόνο. Η δράστιδα δεν είχε καν τα “κότσια” από ότι φάνηκε να αντιμετωπίσει το θύμα της, αλλά όπως ανέφερε και η ίδια η Ιωάννα “Για ακόμα μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι”, και νομίζω πως τα είπε όλα.

Στην χθεσινή πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά το τραγικό συμβάν, η Ιωάννα αποφάσισε να αφήσει πίσω τις συμβουλές των γιατρών της, και να παραστεί στην πολύκροτη δίκη που συγκλονίζει το Πανελλήνιο.

Ειλικρινά σκέφτομαι πόσο κουράγιο μπορεί να έχει ένας άνθρωπος ώστε να σταθεί απέναντι στο άτομο που του επιτέθηκε με τόσο δόλο και να το αντιμετωπίσει, πόση ψυχραιμία και δύναμη ψυχής μπορεί να χρειάζεται, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση. Έχω προσπαθήσει να σκεφτώ αρκετές φορές τι μπορεί να νιώθει ένα θύμα μιας τέτοιας επίθεσης, αλλά δε νομίζω πως υπάρχει καμία τίμια απάντηση, πόσο μάλλον όταν έχεις απέναντι σου το θύτη ή τη θύτρια.

Δε μπορώ ούτε καν να προσπαθήσω σα γυναίκα, ώστε να βρω κάποιο ελαφρυντικό απέναντι στην δράστιδα, δε μπορώ ούτε καν να κάνω την προσπάθεια να την κατανοήσω. Μια γυναίκα που μέχρι και σήμερα δεν έχει δώσει απαντήσεις στο γιατί, ίσως γιατί ανάθεμα αν μπορεί και εκείνη να εξηγήσει. Το μόνο που μπορώ βέβαια να αντιληφθώ ξεκάθαρα είναι πως αυτό το μίσος δε χτίστηκε μέσα σε μια μέρα. Η πράξη της εξάλλου εμφάνισε ένα μοτίβο, θα μπορούσε να κάνει άνετα καριέρα σε σενάριο ταινίας τρόμου

H κατηγορούμενη άσκησε το δικαίωμα της να μην παραστεί στη δίκη, και ειλικρινά θεωρώ ότι με αυτή της την απόφαση έφερε σε δύσκολη θέση όλη την υπερασπιστική της γραμμή. Όταν φοβάσαι κρύβεσαι, αλλά μερικές φορές ίσως και το ίδιο το σκοτάδι μπορεί να σε απορρίψει.

Το 2019 στη Νέα Ζηλανδία, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Τζαμί της πόλης η πρωθυπουργός Jacinda Ardern, ορκίστηκε στη βουλή να μην αναφέρει ποτέ ξανά το όνομα του δράστη. Νομίζω πως ίσως σε μερικούς ανθρώπους μεταξύ άλλων να αξίζει ακριβώς αυτό, να μη σε αναφέρει κανείς, σα να μην υπήρξες, ίσως γιατί οι ίδιες οι πράξεις σου μπορεί να σε έκαναν να σβηστείς από το χάρτη.

Η δικαίωση λοιπόν της Ιωάννας Παλιοσπύρου αποτελεί προτεραιότητα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και όλοι εμείς σαν σύνολο πρέπει να την στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε να συνεχίσει τη ζωή της. Η Ιωάννα ήταν, είναι και θα είναι όμορφη και δε μπορεί κανένα βιτριόλι να της το στερήσει αυτό. 

Το δικαστήριο διέκοψε μετά από πρόταση του εισαγγελέα καθώς η ακροαματική διαδικασία θα είναι μακρά και οι μάρτυρες πολλοί, ενώ η δίκη αναβλήθηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αναμένουμε.

Χρύσα Αντωνιάδη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

− 1 = 1