Αντιμέτωποι με εικόνες βιβλικής καταστροφής βρέθηκαν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής, μετά το πέρασμα της πυρκαγιάς από την περιοχή τους. Στη Βαρυμπόμπη, στο Κρυονέρι και στους Θρακομακεδόνες, ολόκληρες γειτονιές σβήστηκαν από το χάρτη, ενώ από την πύρινη λαίλαπα στην Πάρνηθα δεν γλίτωσαν ούτε τα ελάφια, αλλά ούτε και οι σιδερένιες κολώνες τις ΔΕΗ, που παραδόθηκαν στη μανία της φλόγας.
Η εικόνα της καταστροφής.
Η μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη, κατευθύνθηκε προς τα πρώτα σπίτια των Θρακομακεδόνων. Το μέτωπο στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, έφτασε στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου κάηκαν σπίτια μέχρι τις παρυφές της Σταμάτας. Την ίδια στιγμή η φωτιά έκαιγε περιμετρικά τη λίμνη Μαραθώνα με κατεύθυνση προς το Καλέντζι Αττικής, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν αρκετές ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις προς το Καπανδρίτι και το Πολυδένδρι, με τη φωτιά στη Μαλακάσα να καίει δίπλα από την εθνική οδό.
Τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.
Αναπόφευκτη η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και οι επιπτώσεις της, οι οποίες θα είναι “ορατές” στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, ακόμη και στο υπέδαφος. Οι τραγικές παραλείψεις, ο ανεπαρκής συντονισμός και οι σοβαρές ελλείψεις σε πρόσωπα και μέσα, ίσως συνετέλεσαν ώστε να σβηστεί από το χάρτη ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου – το πυκνό δάσος του Τατοϊου- ίσως του πιο πυκνού δάσους της Αττικής με υπεραιωνόβια δέντρα – πολλά από τα οποία χρονολογείται ότι έχουν φυτευθεί στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Δεν αναφέρω καν την Πάρνηθα, γιατί ο εθνικός δρυμός αποτελεί πια παρελθόν.
Δυστυχώς η Αττική πάσχει πλέον από “βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα”.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο, εκτιμάται ότι έχουν καεί πάνω 80.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, ενώ περίπου 150 σπίτια στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.
Αν μετά απ’ όλο αυτό δεν μάθαμε ότι ήρθε, επιτέλους, η ώρα να αντιμετωπίσουμε την πυροπροστασία του κράτους σαν μέρος της αμυντικής πολιτικής, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Η αποκατάσταση και η βελτίωση του περιβάλλοντος θα απαιτήσει πολύ χρόνο και συγκεκριμένες πολιτικές, τόσο για την Αττική όσο και για ολόκληρη την χώρα.
Υ.Γ: Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην Αττική, δεν υπάρχει πουθενά μέτωπο πλέον, παρά μόνο κάποιες εστίες που εμφανίζονται κάθε τόσο στην τεράστια περίμετρο, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Μαίρη Σταμούλη