Γιατί (υπέρ) εκθέτουμε τα παιδιά μας στο Instagram;

Μία συντάκτρια κάνει την αυτοκριτική της και παραδέχεται τα λάθη που κάνουμε πολλές μητέρες σχετικά με την υπερέκθεση των παιδιών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ξεκινάω να γράψω αυτό το κείμενο σε μια προσπάθεια να κάνω πρώτα κριτική στον εαυτό μου και γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να επαναλάβω στο μέλλον τα ίδια λάθη. Υπήρξα λοιπόν κι εγώ από αυτές τις μαμάδες που όταν γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί, η κόρη μου, έκανα σαν να ήμουν η μόνη που γέννησε σε αυτόν τον κόσμο εκείνη τη χρονιά, κάτι σαν την παροιμία που λέει για τη Μαριώ που έκανε το Γιάννη.

Τις πρώτες σαράντα ημέρες ήμουν πολύ συγκρατημένη, δεν ανέβαζα καθόλου το πρόσωπο του μωρού μου, πίστευα αυτά τα διάφορα «ότι θα μου το ματιάσουν»! Και μόλις πέρασε το πρώτο δίμηνο, ξεκίνησε και η υπερέκθεση του μωρού μου στο Instagram. Η κόρη μου στις διακοπές, η κόρη μου στη βόλτα, η κόρη μου με τα νέα της ρούχα, η κόρη μου, η κόρη μου, η κόρη μου!

Καταλαβαίνω πια απολύτως την τεράστια αλλαγή που συνέβη μέσα μου, που από τη μια στιγμή στην άλλη, από γυναίκα, έγινα μητέρα και όλο αυτό που ήταν ούτως η άλλως δύσκολο να διαχειριστώ, αποτυπωνόταν και στο προσωπικό μου προφίλ. Σαν να σταμάτησα να είμαι η Δώρα και ήμουν πια μόνο μαμά και ήθελα να μιλάω και να δείχνω πράγματα της ζωής μου μόνο σχετικά με αυτό. Εισέπρατα κολακευτικά σχόλια από άλλες μαμάδες και πολλές με ρωτούσαν από πού αγόρασα ρούχα και αξεσουάρ της και αργότερα μου έστελναν φωτογραφίες που αντέγραφαν στα δικά τους μωρά το στυλ το δικό μας και αισθανόμουν πολύ ωραία.

Το όριο της χαριτωμενιάς μέχρι να γίνουν τα πράγματα κάπως υπερβολικά ίσως το ξεπέρασα κάποιες φορές. Για παράδειγμα το να χρησιμοποιήσω το πρόσωπο του παιδιού μου σε διαγωνισμούς και μάλιστα σε προϊόντα που δεν είχαν καμία σχέση με βρεφικά είδη, για μένα το θεωρώ ένα όριο που ξεπέρασα και ευτυχώς κάποια στιγμή το κατάλαβα και το σταμάτησα. Η ιδέα ότι «πουλάω» το πρόσωπο του παιδιού μου ήρθε μόνη της και κατσικώθηκε μια μέρα και άρχισε να μου τριβελίζει το μυαλό. Και έτσι το σταμάτησα. Και κάποια στιγμή το αποφάσισα. Δεν θα ξανά έδειχνα πότε το πρόσωπο της κόρης μου στα social. Μόνο σε κάποια λίστα closed friends. Και το τήρησα.

Ώσπου γεννήθηκε και ο γιος μας και εκεί πια κατασταλαγμένη, στο δεύτερο παιδί, δεν είχα πια καμία ανάγκη να δείξω ότι είμαι μαμά και δεν με ενδιέφερε να δείχνω τόσο έντονα, την «απόλυτη» ευτυχία που βίωνα με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού. Ανέβαζα όποτε το ήθελα και όποτε το επέτρεπαν οι συνθήκες και κυρίως χωρίς να κουράζω τα μωρά μου προσπαθώντας να τα στήσω στην τέλεια πόζα.

Θυμάμαι κάποια στιγμή που γεννήθηκε ο μικρός μου και προσπαθούσα να τον βγάλω μια φωτογραφία με τις κάρτες με τα milestones και εκείνος έκλαιγε γοερά. Παράτησα τη διαδικασία και τον πήρα αγκαλιά αμέσως, και η φωτογραφία δεν βγήκε ποτέ, κάτι που δεν έκανα με την κόρη μου, τη ζόριζα και τη πίεζα μέχρι να βγει μια καλή φωτογραφία και είναι κάτι για το οποίο μετανιώνω. Όμως έμαθα από τα λάθη μου και μπορεί οι φωτογραφίες που έβγαλα με το γιο μου να ήταν πολύ λιγότερες, όμως ήταν στιγμιότυπα αληθινά και όχι στημένα concept για να ικανοποιήσω πραγματικά δεν ξέρω ποιο «εγώ» μου. Περιόρισα τις φωτογραφίες σε αυτές που περνάνε πραγματικά καλά τα παιδιά μου και σταμάτησα να περνάω μια εικόνα ψεύτικης και στημένης ευτυχίας. Και είμαι πολύ καλά με τον εαυτό μου πια.

Δεν κατηγορώ τις μητέρες που το κάνουν όμως. Ξανά λέω υπήρξα μία από αυτές. Βλέπω την προσπάθειά τους για να δημιουργήσουν περιεχόμενο και σε αυτό να είναι τα παιδιά τους με τα πρόσωπά τους, κάποιες να βγάζουν και χρήματα από αυτό (πολλά κάποιες φορές) και είναι σεβαστό. Αλλά αναρωτιέμαι όπως αναρωτήθηκα και για μένα. Είστε- είμαστε πιο ευτυχισμένες έτσι; Μήπως κάτι άλλο λείπει και ρίχνετε- ρίχνουμε το βάρος της έκθεσης στα παιδιά; Τροφή για σκέψη με πολλή αγάπη.

Δώρα Τσαμπάζη

Σωτήρης Χατζάκης : “Η διαφορετικότητα δεν μας απειλεί, μας συμπληρώνει.”

Η Δώρα Τσαμπάζη συνάντησε τον σημαντικό θεατράνθρωπο Σωτήρη Χατζάκη που για άλλη μια φορά υπήρξε χειμμαρώδης. Δεύτερη χρονιά επιτυχίας στο «Σλουθ» με sold out στο Από Μηχανής Θέατρο,...

Είμαι εδώ, όρθια και δυνατή

Επιστρέφω μετά από τρεις μήνες ξανά στην παρέα του Brooklyne, ένας άλλος άνθρωπος από αυτόν που ήμουν. Η ζωή τα τελευταία δύο χρόνια ήταν...

Stealthing: Μια ύπουλη ενέργεια κατά τη διάρκεια της συνουσίας που είναι βιασμός

Συνομίλησα για το «stealthing» με τη δικηγόρο Αγγελική Σουγλέ πολλή ώρα και στη συνέχεια ανταλλάξαμε αρκετά email. To stealthing συνέβαινε πάντα και συμβαίνει και σήμερα, και παρόλο που...

Αυτός που σκέφτηκε το concept στις ανδρικές τουαλέτες του νέου γηπέδου της ΑΕΚ είχε κακό χιούμορ

Η κοινωνία αλλάζει, ο αθλητισμός αλλάζει, το ίδιο πρέπει να γίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τέρμα πια η ματσίλα και τα σεξιστικά αστειάκια. Αυτό...
Brooklyne