Γιατί φαινόμαστε μικρότεροι από την ηλικία μας;

Η ηλικία είναι ένας αριθμός καθώς είμαστε όσο αισθανόμαστε!

Όταν χαλαρώνω κάθομαι και χαζεύω στο facebook διάφορα videακια. Ένα από αυτά λοιπόν έδειχνε διάφορες διασημότητες πως ήταν στα νιάτα τους και πως είναι τώρα (then vs now) και παρατήρησα πως μεγαλοέδειχναν αρκετά. Σε ηλικία δηλαδή 20 ετών έμοιαζαν με 35. Ενώ παρατηρώ τώρα τη γενιά μας, αλλά και τις μεγαλύτερες γενιές, και βλέπω πως μικροδείχνουμε αρκετά. Εμένα με έχουν κάνει και 5 χρόνια νεότερη.

Παρόλο που μεγαλώνοντας θα διακρίνουμε πάνω μας ρυτίδες και λευκές τρίχες στα μαλλιά μας, σίγουρα έχουμε διαφορά σε σχέση με τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας που φαίνεται να γέρασαν πριν την ώρα τους.

Αυτό οφείλεται στο βιοτικό επίπεδο. Εκείνοι οι άνθρωποι μεγάλωσαν μέσα στις κακουχίες, δούλευαν από μικροί για να μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην, ενώ οι περισσότεροι νέοι είναι πιο ξεκούραστοι καθώς δεν έχουν πολλές ευθύνες. Ένας νέος τη σήμερον ημέρα ωριμάζει πιο αργά. Θυμάμαι τον εαυτό μου ως φοιτήτρια αλλά και τους συμφοιτητές μου, που δεν είχαμε πρόβλημα να μας πληρώνουν οι γονείς μας. Μέχρι να αποφασίσουμε να εργαστούμε δανειζόμασταν χρήματα από τους γονείς μας καθώς έχουμε την πλήρη υποστήριξη τους, οπότε δεν ήμασταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά ενός νοικοκυριού. Αυτό συμβαίνει και τώρα σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Επίσης οι περισσότεροι νέοι, όχι όλοι φυσικά, αποφεύγουν να κάνουν κάποια χειρωνακτική δουλειά. Από τα σχολικά χρόνια κιόλας αρχίζουν να σχεδιάζουν το μέλλον τους σκεπτόμενοι την μελλοντική τους εργασία, η οποία κατά πάσα δυνατότητα δεν θα τους «βλάψει» και θα τους προσφέρει ένα πιο άνετο βιοτικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τα επαγγέλματα που έχουν ανθίσει είναι αυτά που σχετίζονται με την πληροφορική, το μάρκετινγκ και τα χρηματοοικονομικά καθώς είναι υψηλόμισθα. Επίσης χρειάζεται μία συνεχή ανάπτυξη με αποτέλεσμα να διατηρείται ο εγκέφαλος μονίμως ενεργός άρα και υγιής.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι άνθρωποι αυτήν την εποχή διασκεδάζουν. Διασκέδαση δεν θεωρείται μόνο να πάει κανείς στα μπουζούκια ή σε κάποιο club, αλλά είναι και τα ταξίδια, μία ωραία βόλτα με καλή παρέα… Υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον ελεύθερο μας χρόνο. Τα θετικά-όμορφα συναισθήματα μειώνουν το άγχος, το οποίο συμβάλει σημαντικά στη γήρανση ενός ανθρώπου.

Η εξέλιξη της κοσμετολογίας έχει βοηθήσει αρκετά στο να παραμείνουμε νέοι. Οι γυναίκες κυρίως προσέχουν περισσότερο το δέρμα τους χρησιμοποιώντας προϊόντα που έχουν αντηλιακή προστασία. Είναι γνωστό άλλωστε πως η προστασία από τις έντονες ακτίνες του ήλιου επεκτείνει τη νεότητα του δέρματος.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τον παράγοντα που θεωρείται το Α και το Ω για να διατηρηθεί κάποιος νέος και αυτός δεν είναι άλλος από τον υγιεινό τρόπο ζωής. Έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότεροι νέοι δεν καπνίζουν, δεδομένου ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για το δέρμα, ενώ τρώνε πιο υγιεινά και γυμνάζονται περισσότερο.

Ακόμη και τα δόντια παίζουν τον ρόλο τους για τη νεανική εικόνα μας. Σύμφωνα με έρευνες αν μας λείπουν δόντια ή ορισμένα είναι χαλασμένα, αυτόματα χαλάει το οβάλ σχήμα του προσώπου μας. Δεδομένου ότι με την πάροδο του χρόνου υπάρχει η «κατιούσα» στα μάγουλα μας αλλά και τα χείλη μας λεπταίνουν, είναι απαραίτητο να επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρο μας, καθώς θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε, εκτός από ένα όμορφο χαμόγελο, και το σχήμα του προσώπου μας.

Παράλληλα, το γεγονός ότι οι γυναίκες γεννούν σε σχετικά μεγάλη ηλικία βοηθάει στο να φανούν τα σημάδια γήρανσης πολύ αργότερα. Έχει αποδειχθεί πως οι γυναίκες μετά τον τοκετό γερνάνε πιο εύκολα. Υπάρχει εμφανή αλλαγή στο σώμα ενώ η μητρότητα δημιουργεί άγχος, γεγονός το οποίο, όπως προανέφερα, συμβάλει σημαντικά στη γήρανση.

Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως ο καθένας έχει το δικό του βιολογικό ρολόι. Αμερικανική έρευνα απέδειξε πως τα τελευταία χρόνια η βιολογική γήρανση έχει επιβραδυνθεί, γι’ αυτό οι νεότερες γενιές παραμένουν νέοι για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Το πιο σημαντικό ρόλο όμως παίζει η ψυχολογία. Αν δηλαδή νιώθουμε μικρότεροι από την πραγματική μας ηλικία, τότε αυτό είναι που θα εκπέμπουμε και στους γύρω μας.

Άρα η ηλικία είναι ένας αριθμός καθώς είμαστε όσο αισθανόμαστε!

More

Οι πρώην σου δε θέλουν ούτε να σε βλέπουν;...

Δεν είμαι σίγουρη ότι όλοι οι άνθρωποι που είχαν σχέση μεταξύ τους, μπορούν να διατηρούν επαφές και...

Quilted Jackets – Η ανοιξιάτικη σωτηρία σου έχει στυλ

Σε περίπτωση που ψάχνεις ένα πανωφόρι το οποίο θα σε βοηθήσει να κάνεις τη μετάβαση από το...
Brooklyne