Δεν κατάλαβα ποιός, πότε και γιατί όρισε την ανθρώπινη ζωή ως ανώτερη των άλλων ζώων;

Ποιά είναι η αιτιολογία; Ότι ο άνθρωπος διαθέτει συνείδηση; Kαι; Τον καθιστά ανώτερο ον ένα κομμάτι στον εγκέφαλο που ονομάζεται πρόσθιος μετωπιαίος λοβός, όπου κατοικοεδρεύει η λογική; E λοιπόν, η δική μου λογική αδυνατεί να το κατανοήσει. Η λογική μου λέει ότι τα πλάσματα που είναι αβοήθητα (άνθρωποι και ζώα) χρήζουν περισσότερο της βοήθειάς μας και της συμπαράστασής μας. Όπως δεν θα αφήσουμε ένα βρέφος αβοήθητο σε μία πυρκαγιά, ακριβώς επειδή δεν γνωρίζει πώς να δράσει για να διασωθεί, το ίδιο ακριβώς οφείλουμε να πράξουμε για τα ζώα. Καμία ζωή σ΄αυτόν τον πλανήτη δεν αξίζει λιγότερο ή περισσότερο. Κι αν είναι με το ζόρι να αξιολογήσουμε ζωές, τότε είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε περισσότερους ανθρώπους που δεν αξίζουν της προσοχής και προστασίας μας.

Τα ζώα είναι ό,τι πιο υπέροχο έχει να προσφέρει αυτός ο πλανήτης. Δεν διαθέτουν συνείδηση (καλύτερα θα πω εγώ, είδαμε πώς λειτουργεί στην πλειοψηφία των ανθρώπων). Έχουν όμως συναισθήματα, δεν έχουν δόλο, αγαπάνε ανιδιοτελώς, δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους, δεν εκδικούνται. Ας μου εξηγήσει, λοιπόν, κάποιος γιατί η ανθρώπινη ζωή στέκεται ψηλότερα.

Πόσες φορές σας έχουν πληγώσει λόγια και συμπεριφορές ανθρώπων και πόσες ζώων; Έχετε ποτέ αισθανθεί αδικημένοι από την αχαριστία ενός ζώου;

Δεν δέχομαι καν τον όρο «φιλόζωος». Τι σημαίνει; Υπάρχει χώρος σε μία πολιτισμένη κοινωνία για ένα τέτοιο όρο; Υπονοεί ότι υπάρχουν εκείνοι που είναι φίλοι των ζώων και οι άλλοι που δεν είναι; Kι αν ναι, γιατί δεν είναι; Δεν χρειάζεται να έχεις κατοικίδιο για να αγαπάς τα ζώα. Χρειάζεται παιδεία από τα μικράτα μας. Χρειάζονται γονείς που θα μάθουν στα παιδιά τους ότι ήρθαν σε αυτόν τον πλανήτη για να συνυπάρξουν με κάθε έμβιο ον. Χρειάζεται μία παιδεία που θα καλλιεργεί αυτή την τόσο ειπωμένη πια ενσυναίσθηση. Για όλα τα πλάσματα. Και ιδιαίτερα τα πιο εύθραυστα.

Δεν μας ανήκει αυτός ο πλανήτης. Είμαστε συγκάτοικοι με όλα τα έμβια όντα. Και σήμερα πενθώ για όλα τα ζώα που χάθηκαν στις πυρκαγιές άδικα και αβοήθητα. Υπήρξαν απώλειες, λοιπόν. Πολλές και ανεκτίμητες. Δεν εκτιμάται η ζωή ενός ζωντανού οργανισμού. Είτε είναι δίποδο, τετράποδο, είτε έχει φτερά, είτε σέρνεται στο έδαφος, είτε στέκεται όρθιο με τα κλαδιά του απλωμένα και μας προσφέρει οξυγόνο.

Διανύουμε μέρες πένθους για τις απώλειες αθώων πλασμάτων.

Δέσποινα Γεωργοσοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

+ 57 = 61