Άννα Ελεφάντη, πες την με το όνομα της, είναι η Μαρία Σάκκαρη η πρωταθλήτρια της αντισφαίρισης

Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν μέχρι και στον πολιτικό κόσμο από την ανάρτηση που μοιράστηκε η Άννα Ελεφάντη, ηθοποιός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στο λογαριασμό της στο Twitter. Στην προσπάθεια της (;) να στηλιτεύσει την ΕΡΤ για την παταγώδη αποτυχία να μεταδώσει τις μεγάλες στιγμές των σημαντικότερων Ελλήνων αθλητών κατέληξε να αναρτήσει ένα άκρως σεξιστικό και υποτιμητικό tweet. Αποδέκτης του παραληρήματος της η πρωταθλήτρια της αντισφαίρισης Μαρία Σάκκαρη. Συγκεκριμένα έγραψε:

« Ζούμε στη χώρα που για να σε δείχνει η ΕΡΤ πρέπει να έχεις γκόμενο τον γιο του Πρωθυπουργού. Γκόμενος: αυτός με τον οποίο, κάποια/ος έχει ερωτικές σχέσεις, ο ωραίος άνδρας».

Η Σάκκαρη αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Τόκιο και λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς. Έχοντας τη Κυριακή που μας πέρασε τα γενέθλια της, ο σύντροφος της και υιός του πρωθυπουργού της χώρας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης,  μοιράστηκε μια κοινή τους φωτογραφία με ευχές για την ημέρα.

Αν κάτι ήταν να σχολιαστεί από αυτή τη γενέθλια ανάρτηση θα ήταν ο τονισμός στο μονοσύλλαβο λάβ. Τέτοια τους μαθαίνουν στο Κολλέγιο Αθηνών; Θα λέγαμε και θα γελούσαμε. Η έκρηξη της Ελεφάντη πάντως δεν προήλθε σίγουρα από αυτό.

Ίσως βρήκε έδαφος για να αποβάλλει συσσωρευμένο σεξισμό για το ίδιο της το φύλο. Η Μαρία Σάκκαρη δε χρήζει ετεροκαθαρισμού καθώς η εικόνα της – όπως και καμίας γυναίκας- δε θα έπρεπε να κρίνεται από κανέναν εξωγενή παράγοντα. Ποια η σκοπιμότητα να βάλεις στο μικροσκόπιο την ερωτική ζωή ενός ανθρώπου αν όχι να μειώσεις την σπουδαιότητα των επιτευγμάτων του;

Όλο αυτό θυμίζει την αποστομωτική απάντηση που έδωσε η Priyanka Chopra- Jonas όταν ερωτήθηκε σε συνέντευξη για τη σχέση της με τη Megan Markle. Καλεσμένη λοιπόν σε εκπομπή νυχτερινής ζώνης την εποχή που ο πρίγκιπας Harry και η Markle “ were just dating” η Priyanka κράτησε μια αξιοθαύμαστη στάση. Η hostess της εκπομπής τη ρωτά χαρακτηριστικά « είσαι φίλη με τη κοπέλα του πρίγκιπα Harry, σωστά»; « Είμαι φίλη με τη Megan Markle, την ηθοποιό που παίζει στο Suits, έχει και άλλα επιτεύγματα, ξέρετε».

Η αφήγηση αυτού του περιστατικού προβάλλει ακριβώς αυτή τη νοοτροπία της οποίας θύματα δυστυχώς είναι συνήθως οι γυναίκες. Θεωρώ ότι ακόμη και το φεγγάρι στη γη να κατέβαζε η Σάκκαρη για κάποιες Άννες Ελεφάντη ούτε αυτό θα επαρκούσε. Όσες κορυφές κι αν έχεις φτάσει ζούμε σε μια κοινωνία όπου η επιτυχημένη γυναίκα δε παύει να προσδιορίζεται από την ταυτότητα του συντρόφου της.

Η Σάκκαρη θα μπορούσε να διατηρεί δεσμό με τον οποιοδήποτε ή αν το ήθελε η ίδια και με κανέναν επίσης. Έτυχε λοιπόν αυτός ο κάποιος να είναι γόνος πολικής οικογένειας με πατέρα πρωθυπουργό.

Σε όλα μου τα σχολικά χρόνια κάθε χρονιά όλο και σε κάποιο φιλολογικό μάθημα θα γινόταν αναφορά στους κανονισμούς της γραμματικής που αφορούν τους προσδιορισμούς στα ονοματικά σύνολα. Τη προτεραιότητα για να είμαι και πιο ακριβής. Μήπως άραγε έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να ανασύρουμε τη γνώση αυτή από το χρονοντούλαπο των μαθητικών μας χρόνων; Δε θεωρείται θεμιτό να εφαρμοστεί ο γραμματικός αυτός κανόνας και στις καθημερινές συζητήσεις; Όλα από τη γλώσσα και την έκφραση ξεκινούν. Διόλου τυχαίο.

Δεν είναι μόνο η σύντροφος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είναι η Μαρία Σάκκαρη μια πρωταθλήτρια  με μια δυναμική πορεία και μια πολλά υποσχόμενη καριέρα. Αυτή τη στιγμή – ανεξαρτήτως αποτελέσματος- τιμά την Ελλάδα με τη παρουσία στο Τόκιο και το αγωνιστικό της πνεύμα. Είναι ήδη αρκετά στρεσογόνο – φανταζόμαστε- αυτό που αντιμετωπίζει στην Ιαπωνία. Το τελευταίο που χρειάζεται σε μια τόσο κομβική περίοδο για εκείνη είναι την Ελεφάντη να βγάζει τη χολή της στο όνομα των προσωπικών της πολιτικών πεποιθήσεων.

Εμάς μας ενδιαφέρει η Μαρία Σάκκαρη, η αθλήτρια και όχι αυτή που έχει γκόμενο τον γιο του πρωθυπουργού. Η προσωπική της ζωή ανήκει στην ίδια και δεν είναι διαθέσιμη προς ταλιμπανισμό για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του καθένα για πολιτική επίθεση.

Έμμα Σέικο


*Ακολουθήστε το brooklyne.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

− 4 = 1