/

Ακόμα και η συγνώμη δεν ήθελε να ακούσει την Έφη

Φτάσαμε από ό,τι φαίνεται κοντά στο τέλος αυτής της υπόθεσης. Δικαστικού τέλους, γιατί για την Ιωάννα η λέξη «τέλος», θα αργήσει πολύ να έρθει.

Ακόμα και για την Έφη, η λήξη της νομικής διαδικασίας, με όποια κι αν είναι η ποινή της, θα την φέρει πιο κοντά στην ελευθερία της μετά από μερικά χρόνια. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε και για την Ιωάννα το ίδιο.

Σήμερα προσήλθε η κατηγορούμενη για την απολογία της. Με διαφορετικό ενδυματικό στυλ, ίσως κατόπιν των συμβουλών των δικηγόρων της και ξεκινώντας την απολογία της, ζήτησε συγνώμη μέσα από την καρδιά της στην Ιωάννα. 

Είναι ολοφάνερο, ότι κάτι μεσολάβησε τις τελευταίες 15 ημέρες από τότε που ψέλλισε «το ξέρω ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό, αλλά εσύ ξέρεις γιατί σου το έκανα» και η Έφη από κυνική, ειρωνική και ψυχρή μεταμορφώθηκε στον άνθρωπο που ζήτησε συγνώμη από καρδιάς.

Ένας δύσπιστος θα έλεγε ότι δεν μεσολάβησε τίποτα, απλώς ακολούθησε κατά γράμμα τις οδηγίες των δικηγόρων της προκειμένου να δείξει μεταμέλεια και να εξασφαλίσει κάποιο ελαφρυντικό και η πλειοψηφία θα συμφωνούσε. Ότι η πραγματική Έφη είναι ακόμα η Έφη της επίθεσης, η Έφη του «εσύ ξέρεις» και ότι συνεχίζει να χαρακτηρίζει την πράξη της σκέτο μη αποδεκτή.

24804730Και ξέρετε κάτι; Κι εγώ αυτό πιστεύω. Ότι ήρθε η ώρα να παίξει τα ρέστα της σε μια παρτίδα ούτως ή άλλως χαμένη, και το μόνο θέμα που την καίει είναι αν θα καταφέρει να φύγει με έστω κάποια χρόνια λιγότερο. Να πείσει ότι δεν είχε πρόθεση να την σκοτώσει αλλά να της προκαλέσει ζημιά. 

Και έτσι κινήθηκε η απολογία της, «δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο κακό θα προκαλούσε, είχε εμμονή με τον Νώντα, ήθελε εκδίκηση και δεν στόχευε απευθείας στο πρόσωπο, αλλά η Ιωάννα επειδή αιφνιδιάστηκε γύρισε και την βρήκε στο πρόσωπο».

Η αλήθεια είναι ότι αν τολμούσε να κινηθεί στην απολογία της στο ύφος του «εσύ ξέρεις» θα εξόργιζε τόσο τον κόσμο, όσο και τους δικαστές. Το αφήγημα της θολωμένης από έρωτα γυναίκας που ήθελε εκδίκηση και πάνω στην αφέλειά της δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο τεράστια ζημιά θα προκαλούσε είναι πολύ βολικό για την ίδια και «καλά δουλεμένο στην προπόνηση» όπως θα έλεγε και συνάδελφος αθλητικογράφος, δηλαδή προβαρισμένο άψογα με τους δικηγόρους της.

Η Έφη, αν εξαρτιόταν αποκλειστικά από την ίδια, ίσως και να χάραζε μια άλλη πορεία στην απολογία της, με θυμικό, κυνισμό και με ακόμα περισσότερη διάθεση εκδίκησης, να εκθέσει την Ιωάννα ηθικά, όπως πήγε να κάνει πριν δεκαπέντε ημέρες, όμως ο έμπειρος και μπαρουτοκαπνισμένος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο δικηγόρος της, δεν θα της επέτρεπε με τίποτα να παρεκλίνει από αυτήν την ιστορία που είναι και η μοναδική της ευκαιρία να αλλάξει το κατηγορητήριο από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και να πέσει στα «μαλακά». 

Το αν θα τα καταφέρει είναι πλέον στα χέρια των δικαστών και των ενόρκων. Που έχουν όλα τα στοιχεία μπροστά τους και είδαν την κατηγορούμενη μπροστά τους να λέει την βολική αυτή ιστορία. Αυτοί, που όταν έπεσαν οι μάσκες για όλους, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είδαν τα βλέμματα, άκουσαν την χροιά της φωνής, διάβασαν τη γλώσσα του σώματος. Και μπορεί μια συγνώμη να φαίνεται με το πρώτο άκουσμα ειλικρινής, όμως όλα τα παραπάνω προδίδουν στο τέλος την αλήθεια και ευχόμαστε αυτή η αλήθεια να οδηγήσει στην απόδοση δικαιοσύνης.

Για την Ιωάννα. 

Δώρα Τσαμπάζη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

8 + 2 =