Το Βέλγιο εγκαινίασε τα πρώτα δημόσια παγκάκια θηλασμού, και μάλλον ήρθε η ώρα να παραδειγματιστούμε!

Πριν από λίγες μέρες η The Brussels Times μοιράστηκε μια αρκετά ελπιδοφόρα είδηση σχετικά με την πρόοδο του γυναικείου κινήματος, καθώς εγκαινιάστηκε το πρώτο παγκάκι, όπου μητέρες μπορούν να κάθονται και να θηλάζουν το βρέφος τους, χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Όπως αναφέρεται και στην επικεφαλίδα του άρθρου σκοπός της κίνησης αυτής είναι “η ελπίδα να καταρριφθούν τα ταμπού”.

Η συγκεκριμένη ενέργεια εντοπίζεται στο Grote Markt, του Kortrijk στα δυτικά της Φλάνδρας και ίσως αποτελεί μια καλή αρχή στην προσέγγιση του δημόσιου θηλασμού.

Η εξέλιξη που έχει αποδείξει άλλωστε το Βέλγιο στο θέμα του δημόσιου θηλασμού είναι αξιοθαύμαστη και παράδειγμα προς μίμηση. Ο νόμος πλέον προστατεύει τις γυναίκες σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προσβλητικές συμπεριφορές θηλάζοντας δημόσια, και έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν τα νομικά τους δικαιώματα στις δικαστικές αίθουσες αν χρειαστεί. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ένα άτομο μπορεί να θορυβηθεί και να μην αρκεστεί σε ένα αδιάκριτο βλέμμα, κάτι που είναι καταδικαστέο και ανεπίτρεπτο από μόνο του φυσικά.

Η Elvie η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε καινοτόμες τεχνολογίες για μητέρες, προωθεί την πρωτοβουλία τοποθέτησης αυτής της εξαίσιας κατασκευής. Παράλληλα ο βέλγικος τύπος πληροφορεί το αναγνωστικό κοινό πως ο λόγος πίσω από τη χρονική συγκυρία που διαλέχτηκε να εγκατασταθεί το παγκάκι είναι αρκετά συγκεκριμένος. Από την 1η έως την 7η μέρα του Αυγούστου είναι η καθιερωμένη παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού. Για αυτή τη χρονιά λοιπόν η εβδομάδα αυτή γιορτάστηκε με την εν λόγω αξιόλογη χειρονομία.

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει έναν χάρτη που απεικονίζει το Βέλγιο και έχει ενσωματωμένα όλα τα σημεία όπου μια μητέρα μπορεί να θηλάζει ήσυχα και σε ασφαλές περιβάλλον.

Το παγκάκι αναμένεται να μείνει στην υπάρχουσα θέση μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μπορεί να αποτελεί μια σύντομη περίοδο μεν, αλλά με ένα αρκετά ελπιδοφόρο μήνυμα δε από πίσω και δεν είναι άλλο από τον εκσυγχρονισμό.

Κάθε μητέρα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποτέ και πως θα ταΐσει το μωρό της. Η κριτική και η παρέμβαση τρίτων δεν έχει καμία απολύτως θέση σε μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές, ανάμεσα σε μια εκείνη και το μωρό της.

Παρόλα αυτά το ταμπού γύρω από το θηλασμό καλά κρατεί. Γιατί αυτή η θέα να πρέπει να μας αναστατώνει τόσο; Φταίει το γυμνό στήθος; Φταίει το γάλα που στάζει από τη ρώγα; Φύση λέγεται και αυτή η πράξη είναι το πιο όμορφο δώρο της μητρότητας.

Η σεξουαλικοποίηση του γυναικείου στήθους στην Αμερική τουλάχιστον είχε ξεκινήσει ήδη από τον 19ο αιώνα. Έγινε πιο έντονη με το πέρας του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, την εμφάνιση των πρώτων soft πορνό και τις αφίσες των pin up girls. Ας μη ξεχάσουμε και τα θηλυκά Hollywood icons που σκανδάλισαν τους συντηρητικούς κύκλους. Κάπως έτσι σταδιακά επήλθε η αντιμετώπιση του γυναικείου μαστού είτε ως κάτι είτε αποκρουστικού είτε  προκλητικού.

Με την άνοδο όμως των προπαρασκευασμένων τροφών στην αγορά εισήλθε και ο οικονομικός παράγοντας.

Η πράξη του θηλασμού είναι αυτονόητη, φυσιολογική και τρυφερή. Τα ταμπού και οι προκαταλήψεις υπονομεύουν την ελευθερία της γυναίκας, ενώ αν μη τι άλλο της αφαιρούν την αυτοδιάθεση στο σώμα της. Σου φαίνεται απωθητική η εικόνα; Κράτα τον αποτροπιασμό για πάρτη σου.

Τι λέτε να αρχίσουμε να φερόμαστε ως τα έλλογα όντα που υποτίθεται ότι είμαστε; Να μην τρέχουμε έξαλλοι μόλις δούμε γυναίκα να θηλάζει; Εγώ ποντάρω στο ότι θα είναι μια ευχάριστη αλλαγή. Κυρίως για τη μητέρα που δε θα αγχωθεί και θα θηλάσει αναπόσπαστη το μωράκι της.

Έμμα Σέικο


*Ακολουθήστε το brooklyne.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα μας άρθρα!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

+ 59 = 60