Μύθοι της περιόδου που θα πρέπει να καταρριφθούν

Και όχι το ταμπόν δε μπορεί να χαθεί μέσα στον κόλπο

Πριν ακόμη έρθει η πρώτη μας περίοδος, είχαμε ακούσει από δω κι από κει διάφορους αστικούς μύθους οι οποίοι στοίχειωναν εκείνες τις ημέρες του μήνα και γέμιζαν το κεφάλι μας απορίες τις οποίες νομίζουμε πως είναι επιτέλους καιρός να λύσουμε και να βάλουμε τα πράγματα σε μια σχετική τάξη. Έχουμε 2021 άλλωστε, δε νομίζετε;

Aν και πάντοτε θα αιωρούνται εκεί έξω διάφορες θεωρίες συνομωσίας για την περίοδό μας καθώς και όλα όσα την αφορούν, εμείς πρέπει να είμαστε σωστά πληροφορημένες και να μην πιστεύουμε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν- κοινώς όχι άλλα fake news σχετικά με την έμμηνο ρύση μας.
To να έχουμε περίοδο κάθε μήνα σημαίνει ότι είμαστε γόνιμες

Η σταθερότητα στον κύκλο μπορεί να είναι ένας δείκτης γονιμότητας και ωορηξίας που σημαίνει δηλαδή ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος, όμως η γονιμότητα πραγματικά προϋποθέτει περισσότερα από απλώς μια περίοδο: Σημαίνει υγιή ωάρια, δυνατό σπέρμα, μήτρα, ανοιχτές ωοθήκες και διάφορα άλλα που πρέπει να συντρέχουν.

Επομένως, το να έχει μια γυναίκα σταθερή περίοδο κάθε μήνα από μόνο του δε λέει και πολλά. Αν θέλει να συλλάβει φυσιολογικά, πρέπει να προσπαθήσει 6 μήνες χωρίς να ζητήσει βοήθεια από γιατρό αν είναι κάτω των 35 ετών, και 12 μήνες αν είναι άνω των 35. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει θα πρέπει να απευθυνθεί στο γυναικολόγο.

Δε μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα όταν έχει περίοδο

Εδώ υπάρχει μια δόση αλήθειας καθώς στη συγκεκριμένη φάση του κύκλου δεν υπάρχει ωάριο έτοιμο να γονιμοποιηθεί καθώς αυτό στη συγκεκριμένη φάση αποβάλλεται. Ωστόσο, αν υπάρξει εκσπερμάτωση μέσα στον κόλπο, το σπέρμα έχει την ιδιότητα να ζει μερικές ημέρες μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με αυτό τον τρόπο αν η επόμενη ωορηξία γίνει νωρίτερα, ναι υπάρχει περίπτωση να μείνει μια γυναίκα έγκυος.

Επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι κολπικές αιμορραγίες έμμηνες ρύσεις και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να προκύπτουν από κάτι άλλο, επομένως μια γυναίκα να ξεγελαστεί ότι έχει περίοδο ενώ ας πούμε μπορεί να αιμορραγεί εξ αιτίας ενός πολύποδα και το μη ασφαλές σεξ μπορεί να προκαλέσει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Μια γυναίκα πρέπει να έχει περίοδο κάθε μήνα

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όταν μια γυναίκα λαμβάνει ορμονική αντισύλληψη από το στόμα. Τα αντισυλληπτικά χάπια λεπταίνουν τόσο πολύ το ενδομήτριο που ενδέχεται κάποιους μήνες να μην αιμορραγήσει. Αυτό δεν σημαίνει κάτι κακό, καθώς ολόκληρη η διαδικασία της ωορηξίας γίνεται κανονικά απλώς δεν υπάρχει αιμορραγία στο τέλος του μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, πράγματι μια γυναίκα πρέπει να έχει περίοδο κάθε μήνα. Αν δεν έχει συντρέχει κάποιος λόγος πχ. εγκυμοσύνη, στρες ή απώλεια βάρους.

Δεν πρέπει να κολυμπάμε ή να κάνουμε γυμναστική όταν έχουμε περίοδο

Αυτή είναι μια αντίληψη η οποία έχει περάσει από γενιά σε γενιά: Oι παλαιότερες γυναίκες πίστευαν ότι αν κάνουν οποιαδήποτε άσκηση θα επιδεινώσει τον πόνο και την αιμορραγία. Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με μελέτες το να κάνει γυμναστική μια γυναίκα πριν ή και κατά την διάρκεια της περιόδου της βοηθά και μετριάζει τον πόνο και τα αρνητικά συμπτώματα.

Το ταμπόν μπορεί να χαθεί μέσα στον κόλπο

Αυτός ο μύθος προέκυψε από το γεγονός ότι υπήρχε έλλειψη στην γνώση της ανατομίας του κόλπου. Η κατασκευή της γυναίκας δεν επιτρέπει στο ταμπόν να προχωρήσει μέσα στον τράχηλο. Αν σπάσει το κορδόνι του ίσως χρειαστεί να επισκεφθεί το γυναικολόγο για να το ανασύρει αλλά σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να το φτάσει από το άνοιγμα του κόλπου, δεν θα έχει προχωρήσει τόσο βαθιά ώστε να μη μπορεί να το φτάσει.

Όταν μια γυναίκα έχει περίοδο είναι απολύτως φυσιολογικό να πονάει αφόρητα και να μη μπορεί να εργαστεί ή να πάει στο σχολείο

Αν ο πόνος στην διάρκεια της περιόδου είναι τέτοιος που η γυναίκα δε μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι της θα πρέπει να απευθυνθεί στο γυναίκολόγο της: πιθανότατα συντρέχει κάποιος λόγος υγείας όπως πχ. να έχει ενδομητρίωση. Η φυσιολογική περίοδος δεν πονάει τόσο ώστε να καθηλώνει μια γυναίκα στο κρεβάτι σα να είναι άρρωστη.

Έλενα Φάκου

Χρόνια πολλά τεράστιε Ερίκ Καντονά: Ας γιορτάσουμε τα 58 σου χρόνια με σηκωμένο γιακά

Ο Ερίκ Καντονά γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1966 στη Μασσαλία και θεωρείται αναμορφωτής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φορώντας την εμβληματική φανέλα με το νούμερο 7,...

Σου αρέσει κάποιος που είναι δεσμευμένος; Aυτά είναι τα δράματα

Την καρδιά δεν την ορίζεις. Μπορεί να βάζεις κάποια φρένα μέσα σου όταν γνωρίζεις ότι κάποιος είναι “αλλού” αλλά μερικές φορές δε μπορείς να...

Χρόνια πολλά και σε εμάς που δε γίναμε συνειδητά μητέρες

Καθώς διανύω τα 43, αντιλαμβάνομαι πως η κοινωνία έχει άλλη εικόνα για το πως θα έπρεπε να είμαι. Ποτέ μου δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα...

Ο Yves Saint Laurent ήταν πρωταθλητής στο να εκσφενδονίζει τασάκια και του άρεσε να τον μαστιγώνουν

Ο Υves Saint Laurent γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1936 στην Αλγερία και ήταν ο μεγαλύτερος γιος ενός Γάλλου βιομηχάνου. Αγαπούσε από μικρός τον σχεδιασμό και...
Brooklyne