O Yiakou δεν μιλάει πολύ, η σιωπή του θέλει να μεταμορφώνεται σε ενέργεια

Μια μέρα περπατώντας στους δρόμους της πόλης είδα γραμμένη σε έναν τοίχο με πολύ μεγάλα γράμματα τη φράση “Το sex είναι ωραίο, αλλά ο έρωτας γαμάει”. Βρήκα τόσο αναγκαία αυτή τη φράση στο να ειπωθεί τις ημέρες που ζούμε, ώστε αναζήτησα εκείνον που την έγραψε. Δεν δυσκολεύτηκα να τον βρω. Είναι ο Yiakou, ο street artist με το χαρακτηριστικό προσωπικό στυλ που έχει ομορφύνει τους δρόμους με πολλά έργα και αρκετές φράσεις του χαρίζοντας απλόχερα την ενέργειά του σε όλους μας κάνοντας το περπάτημα μας στην Αθήνα – και όχι μόνο πολύ πιο ενδιαφέρον και μετατρέποντας το αστικό τοπίο σε έναν αστρικό καμβά με λόγια και σχέδια που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν. Μας χάρισε αυτή τη συνέντευξη και ελπίζουμε να συνεχίζει να ζωγραφίζει γιατί τελικά το μόνο που μπορεί να κάνει καλύτερο αυτόν τον κόσμο είναι η τέχνη.

Αρχικά θέλουμε να μας συστηθείς και να μας πεις όλα όσα θα ήθελες να μάθει το κοινό για εσένα χωρίς να μπούμε οι ίδιες σε αδιάκριτες λεπτομέρειες.

«Γουάι, άι, έι, κέι όου, γιού», γιακού, μια ιδέα.
Νομίζω κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να είχε το όνομα της επιλογής του, την ζωή της επιλογής του. Είναι τόσο μεγάλος ο πλανήτης μας κι αν αποφασίσεις να γίνεις αστρικός ταξιδιώτης τον κόσμο αυτόν θα τον νιώθεις πολύ πιο εύκολο, πολύ όμορφο. Αν η λογική ήταν μέσoν επιβίωσης δεν θα υπήρχε ο κήπος της τέχνης, το δάσος της φιλοσοφίας και το σύμπαν της φαντασίας. Χρειαζόμαστε τους καρπούς της συναισθηματικής νοημοσύνης, την άνθηση τους και τον μηχανισμό μέσα από τους ανθρώπους της φαντασίας που φέρουν την καλλιέργειά στον κόσμο αυτόν.

Έχουμε δει δικές σου φράσεις γραμμένες με μεγάλα γράμματα σε τοίχους της πόλης. Αρχικά από που εμπνέεσαι γι αυτές και έπειτα ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στα street quotes σου;

Δεν μιλάω πολύ, η σιωπή μου θέλω να μεταμορφώνεται σε ενέργεια.
Χρειάζεται άραγε η επικοινωνία να είναι μόνο λεκτική; Αυτή και η κάθε πόλη μιλάει από μόνη της, οι άνθρωποι της και η ελεύθερη αρχιτεκτονική της γράφουν με λίγα αλλά μεγάλα γράμματα τις σκέψεις τους. Το χρέος ενός καλλιτέχνη είναι να διαβάσει τη συλλογικότητα και με την ενέργεια του να δημιουργήσει «τέχνη».

Αυτοπροσδιορίζεσαι ως “ονείρων ταξιδιώτης”. Θέλεις να μας εξηγήσεις τι σημαίνει και πως εφαρμόζεται στην πράξη τόσο στην καθημερινότητά σου όσο και στην τέχνη σου;

Ας σηκωθούμε όλοι νοητά από αυτή την βαρυτική έλξη και ας αιωρηθούμε για λίγο. Θέλω είτε με ανοιχτά, είτε με κλειστά μάτια να φύγουμε από αυτόν τον χώρο, όπου κι αν βρισκόμαστε και να πετάξουμε προς τα πάνω, στους ουρανούς σαν φιγούρες πνευμάτων. Εκεί πάνω τώρα πια δεν υπάρχει βαρύτητα, δεν είναι πια απαραίτητη και η λογική. Πλέον μπορείς να πετάξεις σε κάθε μέλλον και παρελθόν, σε κάθε ανάμνηση, συναίσθημα, γνώση. Δημιούργησε τους δικούς σου φίλους από σύννεφα και αστέρια, γνώρισε όλες τις παιδικές σου δημιουργίες, μίλα και άκου, δες και γίνε ότι θες, ζήσε την ελευθερία, ζήσε ελεύθερος.

Yπάρχουν κάποιοι street artist από τους οποίους έχεις επηρεαστεί και αν ναι ποιοι είναι αυτοί και για ποιούς λόγους; Ποια είναι η θέση σου σχετικά με το κίνημα κατά της λογοκρισίας στην τέχνη;

Η τέχνη μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή και τα πάντα μπορεί να γίνουν τέχνη. Η τέχνη μπορεί να είναι ελεύθερη όσο και φυλακισμένη μέσα σε ένα μυαλό. Η τέχνη μπορεί να εκφραστεί μέσω της τέχνης, αλλά μπορεί να επικοινωνείτε και χωρίς να είναι τέχνη. Η τέχνη για την επιβίωσή της έχει πάρει πολλές μορφές, αυτές που επιβίωσαν είναι πραγματική τέχνη. Η τέχνη μπορεί, αρκεί να θέλει ο καλλιτέχνης, η τέχνη είναι ενέργεια αρκεί να επηρεάσει τον καλλιτέχνη. Η τέχνη μπορεί να υπάρξει, η τέχνη μπορεί και υπάρχει, παντού, στο σύμπαν παντού. Τις προάλλες είδα να ανεβάζει η NASA ένα αστρικό σύμπλεγμα που θύμιζε γροθιά με σηκωμένο κωλοδάκτυλο. Αν υπάρχει θεληματική λογοκρισία της τέχνης για κάποιους, καλό για αυτούς είναι να μη δίνουν σημασία, διότι το σύμπαν τους στέλνει μήνυμα.

Πιστεύεις ότι η τέχνη του δρόμου έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο κι αν ναι πως; 

«Η ενέργεια του κόσμου μπορεί να αλλάξει αυτόν τον κόσμο.
Όταν σε καλεί η ψυχή μην την αγνοείς, κι αν ποτέ θυμηθείς το όνειρο σου πήγαινε προς τα εκεί. Όταν σε καλεί η ψυχή, απελευθέρωσε την ενέργεια σου στην αγκαλιά της, να γίνεται ένα, να γίνεται φως. Η μόνη επανάσταση ξεκινά από την απελευθέρωση, η μόνη ολοκλήρωση από την ένωση και το νόημα της ζωής από το όνειρο. Θυμήσου το» (απόσπασμα από κείμενο αναρτημένου έργου μου).

Μιλώντας για εμένα η αγαπημένη Ζαχαρούλα Βαλαβάνη γράφει:
Η τέχνη είναι το αποτύπωμα του εσωτερικού κόσμου του δημιουργού, αν ο εσωτερικός κόσμος του καλλιτέχνη θέλει να μιλήσει για αξίες, ιδανικά και ουσία, αυτό θα εκφράσει, και αυτό ναι, μπορεί να λειτουργήσει σαφώς θεραπευτικά. Εξαρτάται λοιπόν από την αντίληψη και την συνείδηση, δηλαδή το οπτικό πεδίο του καλλιτέχνη.
Όσον αφορά την δική μου έκφραση, επιλέγω να χρησιμοποιώ χρώματα που διεγείρουν την φαντασία αλλά και σχήματα παιδικότητας καθώς μέσω της φαντασίας μπορούμε να ανακαλύψουμε τις προοπτικές της ζωής και μέσω της παιδικότητας την αθωότητα, την ευαισθησία αλλά και τις ανάγκες αυτού του εσωτερικού παιδιού που όλοι μέσα μας έχουμε και ζητάει διακαώς να το ακούσουμε, να το φροντίσουμε, να μας εμπιστευτεί.
Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή μέσω της “σοφίας” του παιδιού μέσα μας αλλά και δια μέσου της φαντασίας, μπορούμε να απεγκλωβίσουμε την συνείδηση μας που τείνει να είναι δέσμια των τραυμάτων της και να την βοηθήσουμε να ανελιχτεί σε μια συνείδηση πιο διευρυμένη, που θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και κατ’ επέκταση σε έναν καλύτερο κόσμο, μιας και όταν αλλάζει ένας άνθρωπος μέσα του προς το καλύτερο και καθώς είναι μέρος του κόσμου, τότε μαζί του αλλάζει και ο κόσμος.

Μίλησέ μας για τις πολλές και αξιόλογες συνεργασίες σου με μεγάλα brands, ινσταγκραμικά μαγαζιά, φεστιβάλ τέχνης και φυσικά για τη σειρά κοσμημάτων που είναι εμπνευσμένη από τα σχέδιά σου.

Από φυσικό πρόσωπο σε ιδέα, ο Yiakou μπορεί να γίνει η αρχή για την Yiakou ενέργεια, δηλαδή το σύνολο των συναισθημάτων που μπορεί να δημιουργεί και να εκπροσωπεί. Στην κάθε μου συνεργασία, πέρα από τον ενεργειακό χώρο που δημιουργούμε για να έχουμε ως ανθρώπινο πυρήνα, υπάρχει πάντα ο επαγγελματισμός, τα αυστηρά σε χρονοδιάγραμμα πλαίσια, οι πολλές ιδέες και τα πολλαπλά προσχέδια. Αν και δεν μιλάω συχνά για τις συνεργασίες μου θα αναφέρω απλά πως κάθε πράξη μας παράγει μια ενέργεια. Αν εμείς που την δημιουργούμε δεν έχουμε την καλύτερη διάθεση με την πλήρες ελευθερία και καλλιτεχνική επικοινωνία να αφήσουμε το προϊόν με το έργο να μιλήσουν, τότε το κάθε αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο “όμορφο”.

Παράλληλα, η μόνη σταθερότητα βρίσκεται στην γνώση πως τα πάντα αλλάζουν, στην διαμόρφωση των παραγόντων, στην σκέψη και τη δημιουργία νέων “εγώ”, ενώ την ίδια στιγμή καταρρίπτονται τα “ego”.
Η δημιουργία κοσμημάτων τον χειμώνα 2020/21 έδωσε τη βάση για την αρχή μιας αυτόνομης γραμμής όπου τα προϊόντα με την υπογραφή μου θα εκπροσωπούν άμεσα την κάθε σκέψη, φιλοσοφία και αγάπη από τον άνθρωπο στο έργο και από το έργο στον άνθρωπο.

Κλείνοντας να αναφερθώ πως τα κοσμήματα της περσινή σειράς ήταν η αρχή, καθώς για το 2021/22 ετοιμάζουμε με την εξαιρετική Έμιλυ (κοσμήματα: North&South) την νέα μας “level up” σειρά, ενώ γενικά στα πλάνα μου είναι η ανάπτυξη κι άλλων εντελώς διαφορετικών παραγόντων (που ακόμα δεν μπορώ να αναφέρω) τα οποία θα φέρουν τη φιλοσοφία της τέχνης μου πιο κοντά στον άνθρωπο.

Ποιο θεωρείς το πιο επιδραστικό έργο σου μέχρι στιγμής και γιατί;

Ένα είναι το έργο μου, το έργο των δημιουργιών μου.
Πρώτα από όλα το κάλεσμα της προσοχής, που προκαλείται από ένα έργο, δεν είναι εύκολο, αλλά αν ένας δημιουργός το καταφέρει, τότε έχει χρέος να σκεφτεί το κάλεσμα αυτό τι θέλει να του επικοινωνήσει. Κι έπειτα, η τέχνη για να έχει επίδραση πρέπει να έχει συναίσθημα, ροή και ενέργεια, κάτι που μεταφέρω σε όλα μου τα δημιουργήματα. Η επίδραση είναι πάντα ανάλογη της ενέργειας που αλληλεπιδρά με τον άνθρωπο.

Tι θα συμβούλευες ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με την τέχνη;

Κοιτάζω στα μάτια κάθε παιδί και του μιλώ μέσα από το μεγάφωνο της καρδίας μου: Να ζεις ελεύθερος/η, να δοκιμάζεις, να παίζεις, να πειραματίζεσαι, να κάνεις πολλά λάθη και να αγαπάς χωρίς όρια. Παράλληλα να μιλάς, να ψάχνεις, να ταξιδεύεις, να φαντάζεσαι, να ονειρεύεσαι, να δημιουργείς όταν βαριέσαι, να επιμένεις όταν βαριέσαι ή και όχι, να κρατάς τα λάθη σου, να δίνεις χρόνο, να μην βιάζεσαι, να δημιουργείς τους δικούς σου κανόνες, να είσαι ο εαυτός σου.

Aν σου ζητούσαμε να σχεδιάσεις την σύγχρονη Ελληνίδα πως θα την απεικονιζες; 

Η “σύγχρονη Ελληνίδα” οραματίζομαι πως είναι μια ενέργεια, μια γυναικεία φιγούρα με αύρα αιωρούμενη μερικά μέτρα από το έδαφος. Η “σύγχρονή Γυναίκα” (από το χθες ως το πολύ μέλλον) εμπνέει με την αυθεντικότητα της, την αυτοπεποίθηση και την ολοκλήρωση της. Η Μούσα είναι απλά ένας τίτλος για τον εν δύναμη καλύτερο της εαυτό, και το μόνο που χρειάζεται για τον τίτλο αυτό είναι η πραγματική αγάπη.

Aπό τα έργα σου αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο έρωτας παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή σου. Μπορείς να αφιερώσεις ένα νέο ρητό για τον έρωτα στο Brooklyne; 

“Οι φοβισμένοι δεν ερωτεύτηκαν ποτέ.”
Όπως ο αγαπημένος Χεμινγουέι λέει, όταν ερωτεύεσαι αληθινά, με τον σύντροφό σου κάνεις πραγματικό έρωτα και την ίδια στιγμή καταρρίπτεις τον θάνατο, τον φόβο για τον θάνατο. Διότι στον έρωτα δεν χωράει κανένας φόβος.

Σε ποιο μουσείο ονειρεύεσαι μια μέρα να εκτεθεί κάποιο έργο σου; 

Στο δικό μου.

O Banksy έχει πει ότιif graffiti changed anything it would be illegal. Πως σχολιάζεις αυτή τη φράση;

…και ο Σατγκούρου λέει πως το να μιλάς για την ειρήνη χωρίς εσωτερική εξέλιξη, χωρίς ατομική μεταμόρφωση τότε όλα αυτά θα λέγονται μόνο για την διασκέδαση.

Για να αλλάξουν τα πάντα προς το καλύτερο, σε μια ουσιαστική κοινωνική και φύση αρμονία, υπάρχει τρόπος, και λέγεται παιδεία, συναισθηματική παιδεία, κάτι το οποίο δεν διδάσκεται στην χώρα μας. Άρα νομικά θα υπήρχε τρόπος…
Θα κλείσω με την φράση που έχει ειπωθεί αρκετές φορές:
“Δεν είναι ηθικό κάθε τι που επιτρέπεται, δεν είναι ανήθικο κάθε τι που απαγορεύεται”.

Ο Yves Saint Laurent ήταν πρωταθλητής στο να εκσφενδονίζει τασάκια και του άρεσε να τον μαστιγώνουν

Ο Υves Saint Laurent γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1936 στην Αλγερία και ήταν ο μεγαλύτερος γιος ενός Γάλλου βιομηχάνου. Αγαπούσε από μικρός τον σχεδιασμό και...

Δυο χρόνια από το θάνατο του Κώστα Γκουσγκούνη και στον παράδεισο γίνεται της κολάσεως

Ακόμα και στα 90 του χρόνια, του ζητούσαν να παίξει σε ταινίες πορνό με τον ίδιο να λέει «Φυσικά και έχω προτάσεις ακόμα και σήμερα...

“Girls Night”: Παίξαμε την girly εκδοχή των καρτών “The Couple Game”, ξεμπροστιάσαμε τους πρώην μας και μοιραστήκαμε τα σεξουαλικά μυστικά μας

Οι συντάκτριες του Brooklyne είδαν τους εμπνευστές των παιχνιδιών με κάρτες στο Dragon's Den, εντυπωσιάστηκαν, έπαιξαν ένα από αυτά το "Girls Night", πέρασαν αξέχαστα...

Panama Hat: το πιο διάσημο καπέλο του πλανήτη δεν φτιάχνεται στον Παναμά

Ας βάλουμε επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους: το καπέλο θρύλος πήρε το όνομά του από τον Παναμά, αλλά φτιάχνεται στον Ισημερινό. Ο λόγος;...
Brooklyne