Θα αρχίσω αυτό το κείμενο λέγοντας σου πως είμαστε σχεδόν όλοι εθισμένοι στη ζάχαρη…ναι ισχύει!
Η ζάχαρη είναι ένα προϊόν που βγαίνει από την ειδική επεξεργασία του φυτού ζαχαροτεύλου, μας δίνει ενέργεια και βοηθάει στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Δεν έχει κανένα θρεπτικό συστατικό, είναι πλούσια σε θερμίδες και έχει πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης μας δείχνει πόσο γρήγορα ανεβαίνει η γλυκόζη στο αίμα μετά από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου, όσο πιο γρήγορα ανεβαίνει τόσο πιο ανθυγιεινό είναι. Το ίδιο ισχύει και για την καστανή ζάχαρη, η οποία απλώς έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία, εκεί οφείλει και το σκούρο χρώμα της. Η καθημερινή λήψη της ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 7 κουταλάκια του γλυκού, συμπεριλαμβανομένης της “κρυμμένης” ζάχαρης που εμπεριέχεται στο μενού μας.
Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα στην υγεία μας όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και παχυσαρκία. Οπότε είτε ανήκεις σ αυτούς που θέλουν να την περιορίσουν λόγω ειδικής διατροφής, είτε λόγω προβλημάτων υγείας ή απλά θέλεις να τρέφεσαι πιο υγιεινά θα πρέπει να ελέγχεις καθημερινά την ποσότητα που καταναλώνεις και αν νιώσεις πως το παρακάνεις προσπάθησε να την ελαττώσεις αποφεύγοντας τα γλυκά, τ’ αναψυκτικά και γενικά τα τυποποιημένα προϊόντα. Επίσης μπορείς να την αντικαταστήσεις με φυσικά ή με χημικά υποκατάστατα.
Τα χημικά υποκατάστατα όπως η ασπαρτάμη έχουν μηδενικές θερμίδες αλλά δεν παύουν να είναι τεχνητές ουσίες και επειδή κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί ότι προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό εγώ θα αναφερθώ μόνο στα φυσικά. Οι επιλογές είναι πολλές, διαλέγεις και παίρνεις ο,τι σου ταιριάζει περισσότερο και μην ξεχνάς…πάν μέτρον άριστον!
Μέλι: Το πιο γνωστό υποκατάστατο της ζάχαρης είναι το μέλι. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, πρόσεξε όμως γιατί έχει αρκετές θερμίδες και ανεβασμένο γλυκαιμικό δείκτη, οπότε σ’ αυτά δε διαφέρει και πολύ απ’τη ζάχαρη.
Στέβια: Η στέβια μπήκε στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια αλλά ίσως και να είναι το καλύτερο φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης καθώς δεν περιέχει πολλές θερμίδες και μπορεί να καταναλώνεται άνετα απο τους διαβητικούς, πρόσεξε όμως την ποσότητα γιατί έχει πολύ πιό γλυκιά γεύση απ’ τη ζάχαρη. Ζάχαρη καρύδας Η συγκεκριμένη ζάχαρη προέρχεται απο τον φοίνικα, έχει θρεπτικά συστατικά και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, οι θερμίδες όμως είναι σχεδόν ίδιες με την κανονική. Σιρόπι σφενδάμου Πρόκειται για ένα παχύρευστο σιρόπι απ’ το φυτό σφένδαμος.
Περιέχει κάποια θρεπτικά συστατικά, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, σαφώς καλύτερη επιλογή απ’ τη ζάχαρη