Τι είναι ο πράσινος ήχος και γιατί τον χρειάζεσαι στη ζωή σου;

Ο ήχος που πραγματικά μας γεμίζει ενέργεια και μας χαλαρώνει έρχεται από τη φύση

Το πιθανότερο είναι να έχεις ήδη ακούσει για τον λεγόμενο «λευκό ήχο» ή αλλιώς white noise, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον ήχο που παράγουν και εκπέμπουν οι συσκευές λευκού ήχου που χρησιμοποιούμε για να μας ηρεμούν και να μας αποκοιμίζουν. Ο λευκός ήχος είναι μονότονος και θυμίζει υπόκωφο βουητό ή μπάσο, έναν παρόμοιο ήχο με αυτόν που παράγουν οι μηχανές του αεροπλάνου ή του καραβιού, ένας ισχυρός ήχος που υπερκαλύπτει όλους τους υπόλοιπους στον χώρο.

Ο ήχος αυτός μπορεί όντως να σε χαλαρώσει αν για λίγο κλείσεις τα μάτια σου, ωστόσο δεν θα σε κάνει να νιώθεις ξεκούραστος μετά τον ύπνο. Ίσως να νιώσεις περισσότερο κουρασμένος από πριν. Αυτό οφείλεται στο ότι ο λευκός ήχος είναι απόλυτα τεχνητός. Είναι αποτελεσματικός, αλλά όχι μακροπρόθεσμα και ολοκληρωτικά.

Ο πράσινος ήχος, από την άλλη, είναι στην ουσία ο ήχος της φύσης. Αν ποτέ κοιμήθηκες στη φύση, έκανες κάμπινγκ ή πεζοπορία, θα έχεις ακούσει τον πράσινο ήχο σε όλο του το μεγαλείο. Ο ήχος αυτός είναι σύνθετος και κάθε άλλο παρά μονότονος. Τον αποτελούν ήχοι όπως το θρόισμα των φύλλων, ο άνεμος, τα έντομα και τα πουλιά, ο παφλασμός των κυμάτων όταν σκάνε στην ακτή, και γενικότερα όλοι οι μικροί ήχοι της φύσης που μαζί συνθέτουν μία αρμονία.

Υποστηρίζεται από τους επιστήμονες ότι τα οφέλη του πράσινου ήχου για την ευεξία μας είναι πολλαπλά. Από τα πρώτα λεπτά που θα ακούσει κάποιος αυτούς τους ήχους ήδη νιώθει τη διαφορά. Αισθάνεται πολύ καλύτερα, η διάθεση του ανεβαίνει και του δημιουργείται μία επιθυμία να επισκεφθεί τη φύση, ακόμα και αν ακούσει τον πράσινο ήχο από την άνεση του διαμερίσματος του. Η σύνδεση με τη φύση είναι άμεση, όπως και η γαλήνη και η ισορροπία που εισπράττεις, ενώ αμέσως αισθάνεσαι αναζωογονημένος.

Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου ήχου;

Μας ξεκουράζει και μας δίνει ενέργεια

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν τα σχήματα και οι εικόνες της φύσης (fractals). Όπως με αυτά τα οπτικά ερεθίσματα, έτσι και με τα αντίστοιχα ακουστικά ερεθίσματα του πράσινου ήχου φαίνεται πως οι αισθήσεις μας ενεργοποιούνται, ο ύπνος μας βελτιώνεται, το στρες και ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να αποκοιμηθούμε μειώνονται.

Αυξάνει τη χαλάρωση μας

Ο πράσινος ήχος ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυτό δηλαδή που μας βοηθά να χαλαρώνουμε. Σύμφωνα με τη θεωρία της βιοφιλίας, έχουμε μία έμφυτη κλίση μας να συνδεόμαστε με τη φύση. Όταν κλείνουμε τα μάτια και ακούμε τους ήχους των φύλλων, τα ρυάκια που ρέουν και το κελάηδισμα των πουλιών, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τον εαυτό μας περιτριγυρισμένο από ένα μεγάλο πράσινο δάσος.

Μας βοηθάει να έχουμε καλύτερη συγκέντρωση

Οι ήχοι που μας περιβάλλουν καθημερινά στο αστικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ημέρας μας και της εργασίας μας, όπως τα αυτοκίνητα, οι σειρήνες, ο ήχος συνομιλιών από ανθρώπους που μιλούν γύρω μας, αποσυντονίζουν τη σκέψη μας και κάνουν τη συγκέντρωση μας από δύσκολη έως και αδύνατη. Αντιθέτως, ο πράσινος ήχος ενισχύει τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και κρατά απασχολημένη την προσοχή του στους ήχους του background, και όχι στους περιφερειακούς ήχους που μας περιβάλλουν.

Πως μπορείς να απολαύσεις τον πράσινο ήχο;

Ο πιο απλός τρόπος είναι να κάνεις μικρές και καθημερινές βόλτες στο κοντινότερο πάρκο, άλσος ή δάσος, ώστε να ακούς τους ήχους «ζωντανά». Βέβαια, υπάρχει και η online εναλλακτική, να ακούς δηλαδή τους ήχους της φύσης ηχογραφημένους από το ίντερνετ ή από streaming υπηρεσίες στις οποίες θα βρεις πολλές playlists με πράσινους ήχους για να διαλέξεις ή να δημιουργήσεις τις δικιές σου.

 

Do it like in Japan – Γιατί να αρχίσεις από σήμερα να κάθεσαι στο πάτωμα όπως οι Ιάπωνες

Στον δυτικό κόσμο συνηθίζουμε να επενδύουμε χιλιάδες στο καθιστικό μας, τους καναπέδες, τις πολυθρόνες, τα κρεβάτια και τα σκαμπό, ενώ το πρώτο πράγμα που...

Μαγιό 2024: Αυτές είναι οι 6 τάσεις στα μαγιό για φέτος το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε και είμαστε έτοιμες να το υποδεχτούμε. Ακόμα και αν είμαστε αυτή τη στιγμή στο γραφείο ή στην εργασία, το μυαλό...

Mediterranean Decor: Τι εστί μεσογειακή διακόσμηση και πως μπορείς να την ενσωματώσεις στο εξοχικό σου;

Καθώς μεταβαίνουμε από την άνοιξη στο καλοκαίρι μας διακατέχουν συναισθήματα ανεμελιάς και χαλαρότητας, καθώς και η χαρούμενη προσμονή των καλοκαιρινών διακοπών. Ακούγοντας για το...

Strobing Technique: Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να εστιάσουμε για “ηλιόλουστη” εφαρμογή highlighter;

Κανένα μακιγιάζ δεν μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένο χωρίς λίγη λάμψη. Φυσικά αναφερόμαστε στο highlighter, το αγαπημένο μας προϊόν makeup το οποίο σαν μαγικό ραβδάκι...
Brooklyne