Πως πρέπει να παρασκευάζουμε άραγε τις πατάτες για να είναι υγιεινές και θρεπτικές; Ως υπέρμαχος της υγιεινής διατροφής ήταν ενα ερώτημα που με απασχολούσε ανέκαθεν. Προτού λοιπόν σου αποκαλύψω την αλήθεια γι αυτό το συμπαθέστατο λαχανικό, θα ήθελα να σου πω δυο λόγια για αυτό.
Η πατάτα είναι γνωστή και ως γεωμηλο δηλαδή το μήλο της γης. Ως πλούσια πηγή υδατανθράκων η πατάτα είναι βασικό συστατικό της διατροφής μας. Οι υδατάνθρακες είναι πηγή ενέργειας και αποτελούν καύσιμη ύλη για το σώμα μας οπότε και πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του διαιτολογίου μας. Ενδεικτικά σου αναφέρω πως μια μεγάλη πατάτα περιέχει περίπου 250 θερμίδες. Επίσης περιέχει κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, βιταμίνη C και σίδηρο. Όλα αυτά τα συστατικά βοηθούν τις λειτουργίες του νευρολογικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Όπως κατάλαβες το θρεπτικό φορτίο της πατάτας είναι πάρα πολύ σημαντικό αλλά το ερώτημα παραμένει…παχαίνει; Η απάντηση εξαρτάται από την ποσότητα, τη μορφή παρασκευής αλλά και από το πως θα την συνδιασουμε. Οι αγαπημένες τηγανητές πατάτες είναι πιο επιβαρυμένες θερμιδικά σε σχέση με τις βραστές ή τις ψητές, όπως επίσης ο συνδυασμός με βούτυρο και παχυντικά τυριά. Οι πατάτες είναι μια πολύ καλή και εύκολη λύση όποτε θελήσεις να φας κάτι γρήγορο και γευστικό, αρκεί να είναι σε συνδυασμό με διάφορα λαχανικά, μυρωδικά, μπαχαρικά και άπαχα τυριά όπως cottage.
Θα σου πω τώρα το δικό μου τρόπο μαγειρέματος που πλησιάζει σε γεύση τις τηγανητές πατάτες αλλά με λιγότερες τύψεις. Κόψε τις πατάτες σε κομματάκια στο σχήμα της αρεσκείας σου, βάλ’τες σε ενα μπολ, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και ανακάτεψε καλά. Πάρε ενα ρηχό ταψί και βάλε ενα αντικολλητικο χαρτί ψησίματος. Άπλωσε τις πατάτες τη μια δίπλα στην άλλη χωρίς όμως να ενωθούν μεταξύ τους και ψήσε στους 190 βαθμούς μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες.
Κλείνοντας να μην ξεχάσω να σου πω ότι η φλούδα της πατάτας έχει το πιο σημαντικό μέρος των θρεπτικών συστατικών της, οπότε μπορείς να την αφήσεις αρκεί να την πλύνεις πολύ καλά.
Μαρία Κληρή