Γιατί γινόμαστε “κατεψυγμένοι” στο γραφείο απο τον κλιματισμό;

DAILYCIOUS

DO NOT FEAR STAY HERE

Share

Το καλοκαίρι φέτος μας τσάκισε και μαζί του ζήσαμε αγκαλιά με τα κλιματιστικά μηχανήματα στους χώρους εργασίας τα οποία μάλλον είναι ρυθμισμένα από τους ψυκτικούς όλου του κόσμου να αποκρυσταλλώσουν τους υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία.

Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε στο φαινόμενο του παγετώνα που προκύπτει από τη χρήση του κλιματιστικού στη δουλειά όλων μας με αποτέλεσμα έξω από το κτίριο να πρέπει να φοράμε μαγιό και μέσα σε αυτό γούνα. Τελικά αυτό πόσο καλό είναι για όλους;

Σύμφωνα με ερευνητές οι οποίοι μελέτησαν δείγμα 500 ατόμων για να συμπεράνουν εάν η θερμοκρασία του περιβάλλοντα χώρου επηρεάζει την παραγωγικότητα, παρατήρησαν ότι οι γυναίκες δεν τα καταφέρνουν καλά στο κρύο ενώ οι άντρες απλώς άντεχαν το ψύχος λίγο περισσότερο από εκείνες χωρίς όμως να αποδίδουν ιδανικά.

Ουσιαστικά ένα “παγωμένο” γραφείο στο οποίο έγιναν οι μελέτες διερευνούσε τη διάθεση και την παραγωγικότητα των εργαζομένων στους 16 περίπου βαθμούς κελσίου και ήταν όλα μειωμένα και για τα δυο φύλα. Αντιθέτως, όταν η θερμοκρασία ανέβηκε στους 32 βαθμούς, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες βελτιώθηκαν θεαμάτικά σε όλα τους.

Η μάχη του θερμοστάτη λοιπόν πρέπει να δοθεί όχι μόνο επειδή θέλουμε να αισθανόμαστε πιο άνετα στο χώρο εργασίας μας, αλλά επειδή ταυτόχρονα θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι οι θερμοκρασίες μέσα στα γραφεία πρέπει να είναι πολύ πιο υψηλές από αυτές που σημειώνονται τώρα στην πλειοψηφία των εργασιακών χώρων αν οι εργοδότες θέλουν να έχουν πιο αποδοτικούς εργαζόμενους. Και λιγότερο συναχωμένους θα προσθέσουμε εμείς.

Έλενα Φάκου

Έλενα Φάκου
Είχα ένα όνειρο: μια μέρα να μπορέσω να γράφω ελεύθερα σε ένα καλαίσθητο μέσο που εξυπηρετεί μόνο την ανεξάρτητη ενημέρωση. Έγινε πραγματικότητα. Λέγεται Brooklyne και είναι η πιο badass γυναικεία πρόταση της πιάτσας. Όπως δηλαδή κι εγώ η ίδια. Δε χρειάζεται να γράψω περισσότερα για εμένα εδώ, θα γνωριστούμε αν περνάτε συχνά να τα λέμε. Θα είμαστε πάντα ανοιχτά.
Brooklyne