Banana Mouskouri – Η ξεχωριστή Drag Queen που κατέκτησε την Ολλανδία

Banana Mouskouri you rock girl! Keep going!

Τον γνώρισα σε ηλικία, περίπου, 15 ετών και ενώ δεν κάναμε κολλητή παρέα υπήρχε πάντα μία συμπάθεια και εκτίμηση ανάμεσά μας. Ήταν από τα παιδιά που «διέφεραν», και χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα γιατί εκείνη την εποχή, ως ανενημέρωτα ταγάρια που ήμασταν, έτσι το βλέπαμε. Θεωρώ όμως πως δεν τον φέραμε (πολύ) σε δύσκολη θέση κι αν κάποιος το έκανε, ζητώ εγώ εκ μέρους όλων συγνώμη.

Ο λόγος για τον φίλο μου τον Mike με τον οποίο είχαμε κάποια κοινά, αλλά αυτό που μας ένωνε, κυρίως τότε, ήταν το πάθος μας για τον χορό. Δεν μπορώ να ξεχάσω που μου μάθαινε τα χορευτικά από τα videoclip της Britney Spears. Είχε καλλιτεχνική φλέβα που αυτό με γοήτευε.

O Mike ήταν πολύ μπροστά για την εποχή του. Είχε την αφέλεια της ηλικίας αλλά ταυτόχρονα ήταν και ώριμος. Ήξερε ποιο ήθελε να είναι το μέλλον του και τα κατάφερε! Πόσοι το κάνουν αυτό; Θυμάμαι που μας έλεγε πως θέλει να γίνει κομμωτής και πως θα φύγει στο εξωτερικό. Κι όμως από πάντα έλεγα πως ήταν «το καλύτερο πιστολάκι». Έφτιαχνε τα μαλλιά σε όλες τις συμμαθήτριές του όταν θέλανε να πάνε σε κάποια εκδήλωση-πάρτι. Αργότερα άρχισε να κουρεύει και αν θυμάμαι καλά, δεν το είχε σπουδάσει ακόμη, ωστόσο τον εμπιστεύτηκα και το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Μου είχε βάψει μάλιστα και μία τούφα ριγέ που αν δεν κάνω λάθος, τότε ονόμαζαν αυτήν την τεχνική «ρακούν».

Μετά δυστυχώς τον έχασα και το «καλύτερο πιστολάκι» έφυγε για τα ξένα ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις καλό κομμωτή αλλά έπρεπε να συμβιβαστώ…

Με τον Mike ήμασταν φίλοι στο Facebook αλλά δεν είχαμε ιδιαίτερη επικοινωνία ώσπου μία μέρα ξεκινήσαμε να μιλάμε ξανά. Μου είπε για την ζωή του και τι έχει καταφέρει και εντυπωσιάστηκα, νιώθοντας παράλληλα μία υπερηφάνεια για τον παλιό μου συμμαθητή.

Ο φίλος μου λοιπόν μετακόμισε και κατοικεί μόνιμα με τον σύζυγό του τον Ρικ, στο Άμστερνταμ. Τον Ρικ τον γνώρισε διαδικτυακά, το 2017 και για αρκετό χρονικό διάστημα μίλαγαν χωρίς να έχουν βρεθεί, όταν όμως συναντήθηκαν από κοντά ένιωσαν αμέσως πως βρήκαν το άλλο τους μισό.

Ο Mike ως Banana Mouskouri με τον σύζυγό του Rik.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να ασχοληθεί με τίποτα άλλο εκτός από την κομμωτική. Ο ίδιος έχει ένα studio κομμωτικής το οποίο βρίσκεται σε έναν πολυχώρο με άλλα 35 studio που σχετίζονται με ότι έχει σχέση με την ομορφιά. Περιττό να πω, πως κάθε μέρα είναι full booked.

Αυτό όμως που με ενθουσίασε είναι πως είναι μία από τις καλύτερες drag queens της Ολλανδίας και όχι μόνο…! Θέλοντας να γνωρίσω καλύτερα την persona αυτή και δεδομένου ότι δεν έχει τύχει ποτέ να συναναστραφώ με κάποιον που να ασχολείται με αυτό του είδους τέχνη, άρχισα να του κάνω διάφορες ερωτήσεις και η ζωή του πραγματικά ακούστηκε στα αυτιά μου σαν παραμύθι.

Όταν λοιπόν τον ρώτησα πως και αποφάσισε να κάνει drag show, μου είπε πως λόγω των σπουδών του, που είναι η κομμωτική και το make-up, άρχισε να κατασκευάζει περούκες. Να σημειωθεί ότι από νεαρή ηλικία έφτιαχνε ιδιαίτερα ρούχα, τα οποία θα μπορούσε να φορέσει κανείς σε κάποιο show, ενώ συμμετείχε και σε ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου. Ο Mike γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Πτολεμαΐδα και πριν μετακομίσει και έρθει στην Αθήνα έκανε ρυθμική και ενόργανη. Οπότε σκέφτηκε να βάλει όλα τα «άκρα» από την δημιουργικότητα του σε έναν χαρακτήρα και να τον δημιουργήσει από την αρχή.

Amsterdam Pride 2017

Το όνομα αυτής: Banana Mouskouri. Το όνομα το εμπνεύστηκε ένα βράδυ, όταν με έναν φίλο του Ολλανδό, τον Tim, καθόντουσαν στο κανάλι Amstel και την ώρα που πίνανε μπύρες σκεφτόντουσαν πως να βαφτίσουν την εκρηκτική persona. Για να κάνει την διαφορά συμφώνησαν να δώσουν ένα ελληνικό όνομα και κάπως έτσι τους ήρθε στο μυαλό η Νανά Μούσχουρη, η οποία είναι πολύ γνωστή στην Ολλανδία, κυρίως στις μεγαλύτερες  γενιές.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το όνομα της καταξιωμένης ερμηνεύτριας, δεν ήταν κι αυτό που ήθελε άλλωστε. Αποφάσισε λοιπόν να υιοθετηθεί ως η ανιψιά της Νανάς Μούσχουρη με μία μπανάνα και από εκεί προήλθε η Banana Mouskouri.

Όσοι την γνωρίζουν ή την έχουν έστω ακουστά (και δεν είναι και λίγοι), καταλαβαίνουν το διπλό αστείο που κρύβεται πίσω από το όνομά της. Οι νεότεροι γελάνε με την μπανάνα, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία με την Μούσχουρη.

Όσο μου μίλαγε αναφερόταν στην Banana πάντα σε τρίτο ενικό πρόσωπο, όταν τον ρώτησα το γιατί μου εξήγησε πως ναι μεν είναι κομμάτι του εαυτού του, αλλά ταυτόχρονα είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα, η οποία όταν «φύγει»-αποσυρθεί θα είναι παρθένα, καθώς αν αποφασίσει να γδυθεί δεν θα είναι η Banana αλλά ο Mike.

Όσο για το ξεκίνημα της καριέρας τους στην drag σκηνή, μου εκμυστηρεύτηκε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο και θέλει πολύ κουράγιο για να ξεκινήσει κάποιος μόνος του πηγαίνοντας απλά σε ένα club ντυμένος με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να ξεκινήσει την πορεία του σε αυτού του είδους την τέχνη. Ο πρώτος είναι να έχει πάει ο ενδιαφερόμενος σε κάποιο club, ή σχετικό φεστιβάλ, ή event και να έρθει κοντά με αυτά τα άτομα, τα οποία θα τον πάρουν υπό την προστασία τους. Ο δεύτερος και ο πιο ασφαλής ενδεχομένως, είναι να γίνει μία πιο μητριαρχική προσέγγιση, από την λεγόμενη drag mother, η οποία θα του δώσει κάποια tips για τα μαλλιά και το make up του. Αν είναι σωστή «μάνα» θα τον αφήσει να τραβήξει το δικό του μονοπάτι ώστε «να μην γίνει η «Barbie» της και φυσικά θα τον βοηθήσει να δικτυωθεί, συστήνοντάς τον στον κύκλο της.

Amsterdam Pride 2019

O Mike έτυχε και ξεκίνησε με την δεύτερη μέθοδο. Ήταν Οκτώβριος του 2013 στο Amsterdam όπου εκείνη την περίοδο διοργανωνόταν το Amsterdam dance event, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια κόσμο. Τότε είχε γίνει ήδη φίλος με τον Χavier, ο οποίος ασχολείται με την drag τέχνη και είναι γνωστός ως Miss Nixx. Ο Χavier ήξερε ότι ο Mike ενδιαφερόταν να γίνει Drag Queen και μια Τρίτη, συγκεκριμένα στις 15/10 τον παίρνει τηλέφωνο στις 14:00 και του λέει: «Στις 18:30 να είσαι έτοιμος. Θα έρθεις από έμενα για να πάμε σε ένα τεράστιο party που μας έχουν καλέσει και θα πάμε μαζί ως drag». Ο Mike ήταν αγχωμένος, καθώς δεν είχε εμφανιστεί ποτέ του δημόσια κατ’ αυτόν τον τρόπο, μέχρι εκείνη την στιγμή τουλάχιστον,  και αισθανόταν άβολα να βγει ντυμένος έτσι και να έχει όλα τα βλέμματα των περαστικών πάνω του. Ο Χavier όμως τον καθησύχασε και του πρότεινε να ετοιμαστεί σπίτι του. Κι έτσι και έγινε! Ετοιμάστηκαν και πήγαν μαζί στο event με το ποδήλατο, όπου πέρασε τέλεια. Κατά την επιστροφή η Miss Nixx δεν άφησε μόνη την Banana και την επέστρεψε σπίτι σώα και αβλαβή. Με αυτόν τον τρόπο ο Mike αισθάνθηκε ασφάλεια κάτι το οποίο δίνει πολύ μεγάλη βάση η συγκεκριμένη κοινότητα, καθώς ένας από τους «κανόνες» τους είναι να προσέχουν ο ένας τον άλλον.

First night out

Μετά από 10 ημέρες o Mike είχε την πρώτη του δουλειά ως Banana. Ήταν η περίοδος του Halloween όταν η «μητέρα» της, της πρότεινε να παρευρεθούν σε ένα scary party. H Banana βρισκόταν στην υποδοχή και για δύο ώρες μόνο, έβγαλε 50 ευρώ.

First paid gig

Μετά από πολύ λίγο χρονικό διάστημα η «μαμά» του, τον σύστησε επισημά και στην υπόλοιπη drag οικογένεια και από τότε είναι μέλος της οικογένειας «Τhe house of Ηopelezz». Η οικογένεια αυτή είναι πολύ μεγάλη αφού περιλαμβάνει πάνω από 45 μέλη. Μπορεί να μην είναι πάντα και παντού μαζί καθώς, οι περισσότεροι, έχουν και τις κανονικές δουλειές τους για να βιοπορίζονται, όμως όταν τους χρειάζεται κάποιος για καλό σκοπό, τότε μαζεύονται και δίνουν το παρών.

Δεδομένου ότι εγώ είμαι άσχετή με αυτό το  κομμάτι, τον ρώτησα τι εννοούσε με τον όρο «καλό σκοπό» και μου τόνισε πως κυρίως παρευρίσκονται σε events που αποσκοπούν σε κάτι που να έχει νόημα για εκείνους. Για παράδειγμα έχει τύχει να τους έχουν καλέσει σε διαδήλωση που είχε να κάνει με την «διαφορετικότητα», προκειμένου να τραβήξουν τα βλέμματα έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τους διοργανωτές να μιλήσουν για το σοβαρό αυτό θέμα.

Επίσης έχει κάνει κάποια project με την «οικογένειά» του αλλά και μόνος του. Όλοι μαζί έχουν φωτογραφηθεί για ορισμένες καμπάνιες για το δημαρχείο του Amsterdam αλλά και για την κυβέρνηση της Ολλανδίας που σχετίζονται με την καταπολέμηση του AIDS.  Επίσης κάθε χρόνο, μέσω του οργανισμού World AIDS Fonds Foundation, ο οποίος είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός κατά του AIDS, διοργανώνεται ένα συνέδριο, και το 2019 έγινε στο Amsterdam, όπου παρευρέθηκαν όντας ντυμένοι στα λευκά και κόκκινα. Σκοπός τους ήταν να τραβήξουν τα βλέμματα και έτσι ο κόσμος να δωρίσει χρήματα για έναν σκοπό που εκείνοι (και οι περισσότεροι από εμάς θέλω να πιστεύω), πιστεύουν ότι αξίζει.

Το 2020 ήταν να ταξιδέψουν ως την Αμερική για τον ίδιο σκοπό, αλλά λόγω covid το συνέδριο έγινε διαδικτυακά. Έτσι λοιπόν τους ζητήθηκε να κάνουν κάποια μίνι video-clips, από το σπίτι τους, μέσα στα οποία θα συμπεριέλαβαν την φράση «αγαπάμε όλες τις οροθετικές γυναίκες». Η κάθε μία έπρεπε να το πει σε διαφορετική γλώσσα και η Banana επιλέχθηκε να το πει στα ελληνικά. Οπότε έκανε ένα μίνι show στην κάμερα κάνοντας lip-sync το τραγούδι «Μέτρημα», της Νατάσας Μποφίλιου, το οποίο παίχτηκε online σε πάνω από 75 χώρες, ανάμεσα μάλιστα και από ομιλίες καθηγητών και ερευνητών που ήταν σχετικές με το θέμα.

Bastage at a video shoot

Ακόμη μία όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019  όταν η τότε καλλιτεχνική διευθύντρια του βασιλικού θεάτρου του Amsterdam ανέβασε μια παράσταση στην οποία τους ζήτησε να συμμετέχουν.  Το θεατρικό έργο λεγόταν «Καλειδοσκόπιο»  το οποίο ήταν συνδυασμός διαφόρων κομματιών από διάφορους καλλιτέχνες. Σε αυτήν την παράσταση η «οικογένεια» κλήθηκε να βγει προτελευταία μαζί, με μια βαλκανική μπάντα, κρατώντας ένα πανό από στο οποίο η κάθε μία θα έγραφε έναν καλό σκοπό που πιστεύει. Για 3 ολόκληρα λεπτά ξεσήκωσαν το κοινό, γεγονός το οποίο αποτέλεσε την πιο σουρεαλιστική στιγμή της καριέρας της.

The House of Hopelezz at Royal Theater (Backstage)

Η εν λόγω καλλιτέχνης τις κάλεσε να συμμετέχουν σε μία νέα χριστουγεννιάτικη έκδοση του συγκεκριμένου έργου, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων στην κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας. Τη παράσταση την παρακολούθησε μαζί με τον αγαπημένο του, τον Ρικ, ο οποίος δηλώνει ο μεγαλύτερος θαυμαστής του, και την οικογένειά του.

All the family at Royal Theater (Kaleidescope)

Η Banana βγαίνει από την ντουλάπα κυρίως για «ακτιβιστικούς» λόγους, καθώς ως Mike έχει την δουλειά του και δεν θα ήθελε «πάρει» την δουλειά από κάποια άλλη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εδώ και 8 χρόνια συμμετέχουν σε διάφορα φεστιβάλ και πάρτι στα οποία they set the mood. Ένας από τα ωραιότερα είναι ότι δούλευαν σε μια συγκεκριμένη σκηνή, η οποία ήταν δημιούργημα ενός από τους πιο καταξιωμένους φωτογράφους της Ολλανδίας, του Erwin Olaf, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε φέτος και συγκεκριμένα στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο εν λόγω φωτογράφος τις αγαπούσε πολύ και τους πρότεινε να συμμετέχουν πάντα με το αζημίωτο.  Ξέρει πως θα ήθελε να φύγει από την ζωή με χαρά και αποδεκτικότητα του κόσμου, να μην υπάρχει κακία…  Στις 27/09 έγινε η κηδεία του, στην οποία, με λύπη μου εξομολογήθηκε, πως δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί έλειπε εκτός Ολλανδίας, αλλά τον χαροποίησε που τον τίμησαν με την παρουσία τους άλλα μέλη της οικογένειας.

On stage for Erwin Olaf

Μία από τις πιο όμορφες επίσης στιγμές τους ως «οικογένεια», είναι η συμμετοχή τους στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας-οικογένειας του drag, που ονομάζεται SuperBall. Σε αυτό τον διαγωνισμό συμμετέχουν κάθε χρόνο 10 οικογένειες και κάθε σπίτι μπορεί να αντιπροσωπευτεί με το πολύ 15 άτομα.

The House of Hopelezz at Superball 2017
Banana Mouskouri at SuperBall 2017

Το «The house of Hopelezz» κατάφερε το 2019 να κερδίσει τον διαγωνισμό και έπειτα από μία παύση 2 χρόνων, λόγω covid, επέστρεψαν το 2022 πιο ανανεωμένες και έτοιμες για να κατακτήσουν για ακόμη μία φορά την πρώτη θέση. Η νίκη αυτή ήταν συλλογική, αν σκεφτεί κανείς πως είναι 45 drag queens, οι οποίες χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους για να αναλάβουν ένα κομμάτι προκειμένου να επιτευχθεί με επιτυχία το show που έχουν ετοιμάσει. Για παράδειγμα η Banana είχε αναλάβει να φτιάξει τις περούκες, μία άλλη την χορογραφία, ενώ υπάρχουν και δύο ενδυματολόγοι που είχαν αναλάβει όλα τα κοστούμια. Η νίκη όμως αυτή αποτέλεσε και μία πολύ σημαντική στιγμή για την καριέρα της Bananas, αφού μαζί με δύο sisters της οικογένειάς της, κέρδισαν το lip-sync της χρονιάς.

Superball 2022-Winners
Banana Mouskouri: The winner in lip-sync at SuperBall 2022

Ήρθε όμως η στιγμή που η Banana από κόρη έγινε μανούλα και τον Μάρτιο του 2022, σε μία οικογενειακή φωτογράφιση με υπερηφάνεια παρουσίασε στον κόσμο την δική της κόρη. Πρόκειται για έναν πάρα πολύ καλό του φίλο Ισπανό, τον Carles,  o οποίος τον προσέγγισε κι έτσι ξεκίνησαν σιγά σιγά να φτιάχνουν την persona του, την Carmen Kuda Careless. Εκτός όμως από μητέρα της είναι και η νονά της, καθώς εκείνη ήταν που την βάφτισε. Του Carles ανέκαθεν του άρεσε το όνομα Carmen, από το όνομά του προέρχεται το careless ενώ το Kuda είναι λογοπαίγνιο και προέρχεται από το couldn’t. Τι Ισπανίδα θα ήταν άλλωστε αν δεν είχε τουλάχιστον τρία ονόματα;

March 2023: Banana Mouskouri as a Drag mother

Η μαμά Banana όμως υπήρξε και καθηγήτρια καθώς συμμετείχε ως solo σε μία διοργάνωση, την Drag Queens United, στην οποία 100 Drag Queens μαζεύτηκαν σε ένα κάστρο στην Γαλλία και για ένα ολόκληρο 4ήμερο, δίδαξαν σε άλλες Drag Queens που δεν έχουν «οικογένεια» όπως εκείνη, τις γνώσεις τους.

Castle in Frace

Η Banana έκανε μαθήματα γι’ αυτό που θεωρείται expert, τις περούκες.

Teaching wigs at Castle in France

Σήμερα βρίσκεται σε μία πολύ ωραία φάση της ζωής της καθώς ετοιμάζει το δικό του show το οποίο ονομάζεται «Το κομμωτήριο της Banana Mouskouri» που είναι συνδυασμός από standup comedy με συμμετοχή κοινού και λίγο αυτοσχεδιασμό. «Αυτή η παράσταση αποτελεί ψυχοθεραπεία για το κοινό αλλά και για εμένα. Ξορκίζουμε το κακό για την παιδική ηλικία, για τις μανάδες μας, αλλά και για οποιοδήποτε τραύμα που μπορεί να μην έχουμε επουλώσει. Ο σκοπός είναι να περάσουμε καλά, αλλά αν έχουμε λύσει έστω και ένα θεματάκι φεύγοντας, τότε εγώ θεωρώ ότι έχω κάνει την δουλειά μου σωστά», είπε προκαλώντας μου ζήλεια που δεν θα καταφέρω να τον παρακολουθήσω επί το έργο.

Μοιάζει για την ιδανική ζωή ωστόσο δεν ήταν πάντοτε όλα τόσο ρόδινα… Δυστυχώς λόγω της επιλογής του αυτής, έχει υποστεί bullying ακόμη και στην Ολλανδία που, εγώ τουλάχιστον, πίστευα πως ο κόσμος εκεί ήταν πιο open minded. Ο ίδιος μάλιστα μου είπε πως ο ρατσισμός εδραιώνεται παγκόσμια ακόμη περισσότερο, γεγονός το οποίο με σόκαρε καθώς πίστευα πως όλες αυτές οι συζητήσεις, οι διαδηλώσεις που γίνονται για  την αποδοχή θα τον έχουν εξαλείψει, αλλά μάλλον ζω ακόμη στο ροζ συννεφάκι μου. Μου τόνισε μάλιστα πως στην Ολλανδία παλαιότερα μπορούσε να βγει με το ποδήλατο ντυμένος Drag, τώρα απλά δεν τολμάει. Ωστόσο δεν τον κυριεύει ο φόβος και δεν κρύβει ποιος υποδύεται την Banana, αλλά φροντίζει όταν μεταμορφώνεται να μην φαίνεται ο Mike πίσω από την persona του.

Ο Mike τα έχει τόσο καλά με τον εαυτό του που δεν τον νοιάζει η γνώμη του κόσμου με την έννοια της αποδοχής αλλά με την έννοια της ασφάλειας.

Three generations at Amsterdam Pride 2023

Όσον αφορά τους δικούς του ανθρώπους, δηλαδή την οικογένειά του και τους φίλους του, πιστεύει ότι τον έχουν αποδεχθεί αλλά με τους δικούς του όρους, κάτι το οποίο τον ενοχλούσε στην αρχή, αλλά στην πορεία το ξεπέρασε. Γι’ αυτό τον βοήθησε μία νοοτροπία που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς, σχετικά με την γνώμη των άλλων γενικότερα, η οποία, όπως παραδέχτηκε μάλιστα, τον βολεύει. «Η γνώμη σου για εμένα είναι ακριβώς αυτή: Δική σου. Ολική αποδοχή δεν θα κερδίσουμε ποτέ και δεν την επιδιώκω»

Αν υιοθετήσουμε όλοι λίγο από αυτήν τη «νοοτροπία» θα αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας και ίσως να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων. Και αν επιτευχθεί αυτό θα γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.

Banana Mouskouri you rock girl! Keep going!

Λαμπρίνα Καδηγιαννοπούλου

More

Οι πρώην σου δε θέλουν ούτε να σε βλέπουν;...

Δεν είμαι σίγουρη ότι όλοι οι άνθρωποι που είχαν σχέση μεταξύ τους, μπορούν να διατηρούν επαφές και...

Quilted Jackets – Η ανοιξιάτικη σωτηρία σου έχει στυλ

Σε περίπτωση που ψάχνεις ένα πανωφόρι το οποίο θα σε βοηθήσει να κάνεις τη μετάβαση από το...
Brooklyne