/

Αγάπη από Νάιλον!

Και όχι δε θα μιλήσουμε για το άσμα της Άννας Βίσση, αλλά για το επαναστατικό υλικό που από το 1938 (όπου κυκλοφόρησε και επίσημα), πρωταγωνιστεί σε αμέτρητες καθημερινές κατασκευές και προιόντα, ενώ ακόμα πιο συγκεκριμένα έφερε μια νέα ιδέα στο χώρο της μόδας, η οποία από ότι φαίνεται έχει πολλά να μας διηγηθεί ακόμα.

Η πατέντα του DuPont, έγινε αμέσως ένα περιζήτητο υλικό το οποίο κατάφερε να πουληθεί, πριν ακόμα λανσαριστεί στην αγορά. Τον Οκτώβριο του 1938 παρουσιάστηκε η πρώτη διαφήμιση όπου περιέγραφε το νάιλον σαν ένα ‘χειροποίητο οργανικό υλικό” το οποίο όμως διέθετε χαρακτηριστικά από ατσάλι (λέμε τώρα). Σύντομα λοιπόν έγινε διάσημο, ενώ κατάφερε να κάνει πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες της εποχής.

nylon-stockings-being-inspected-during-productionΑπό το 1938 και μετά έχουν περάσει αρκετά χρόνια, οπότε αν περάσουμε στις τελευταίες δεκαετίες της μόδας, θα δούμε το νάιλον να πρωταγωνιστεί σε αρκετά ατελιέ και οίκους μόδας, με πιο χαρακτηριστική του χρήση σε καλσόν, αξεσουάρ και παπούτσια.

1Οι συνθετικές του ίνες μπορούν να υιοθετήσουν οποιοδήποτε χρώμα, ενώ παράλληλα η τιμή του δεν είναι απαγορευτική, για την μέση αγορά. Όταν λοιπόν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συνδυάζονται με την ευκολία στο πλύσιμο, ενώ παράλληλα μιλάμε για ένα υλικό του οποίου η σύνθεση είναι πλέον βιώσιμη, τότε καταλαβαίνουμε γιατί αποτελεί μέχρι και σήμερα μια επαναστατική λύση.

00-promo-prada

Αρκετές εταιρείες χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά για τη σύνθεση του από πλαστικά μπουκάλια έως και ίνες από διάφορα υφάσματα, ενώ ερευνητές ψάχνουν διαρκώς νέους τρόπους για να εξελίσσουν τη σύνθεση του. Συγκεκριμένα αποτελεί πρώτη επιλογή σαν υλικό όταν πρόκεται για προιόντα όπως μπουφάν, παλτά κτλ. ενώ παράλληλα οι περισσότεροι κάνουν αναφορά στην ανθεκτικότητα αλλά και την ποιότητα του.

jacket-recycled-nylon-iraide-skfk-wjc00307-bz-f4bΈχει χαρακτηριστεί από αρκετούς σαν “συνθετικό μετάξι”, ενώ αρκετές φορές συνδυάζεται με διαφορετικά υλικά όπως το βαμβάκι, δημιουργώντας έτσι μια πιο βελούδινη υφή.

Άρα λοιπόν που καταλήγουμε; Ότι δεν είναι είναι καθόλου τυχαία η “αγάπη από nylon”, τα λεγε η Άννα…

Χρύσα Αντωνιάδη

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

+ 52 = 61