Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

H δικηγόρος Ευγενία Παλούμπη σε ενημερώνει πού να απευθυνθείς αν βιώνεις μια κακοποιητική συμπεριφορά

Γράφει η Ευγενία Παλούμπη, Δικηγόρος Αθηνών
email:eugeniapalaw@gmail.com  

Θα μπορούσε η Καρολάιν να είναι η  γειτόνισσα, η φίλη, η αδελφή, η κόρη, η μητέρα σου ή ακόμα κι εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο, ή εγώ που το έγραψα. Η ενδοοικογενειακή βία τρυπώνει ως και στα πιο απίθανα μέρη, ακόμα και σε «σχεδόν» ευτυχισμένες οικογένειες με «σχεδόν» αψεγάδιαστη εικόνα. 

Είναι μάλλον αόρατη, κλεισμένη πίσω από ερμητικά κλειδωμένες πόρτες. Πόρτες που αντί να προστατεύουν, φυλακίζουν. Και το πιο παράδοξο απ όλα; Προέρχεται από χέρια που αντί να αγκαλιάζουν, «κτυπούν». Δράστες είναι οι άνθρωποι εκείνοι που νομίζαμε δικούς μας. 

Τι είναι όμως η ενδοοικογενειακή βία; 

Ο πλήρης ορισμός του ειδεχθούς αυτού φαινομένου περιέχεται στο άρθρο 3, εδάφιο β’ της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το οποίο η  «ενδοοικογενειακή βία» αναλύεται σε «κάθε πράξη φυσικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής ή οικονομικής βίας, η οποία διαδραματίζεται εντός της οικογένειας ή οικογενειακής μονάδας, ή μεταξύ πρώην ή νυν συζύγων ή συντρόφων, ανεξάρτητα ή όχι του κατά πόσο ο δράστης μοιράζεται ή έχει μοιρασθεί την ίδια κατοικία με το θύμα». Όπως διαπιστώνουμε, λοιπόν, η κακοποιητική συμπεριφορά μπορεί να έχει πολλές όψεις. 

Κι ίσως γι’αυτό να εμφανίζεται τόσο συχνά. Σύμφωνα με στατιστικά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Στην Ελλάδα εκτιμάται, ωστόσο, ότι μόνο 1 στα 20 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλεται.

Η θέσπιση του νόμου 3500/2006 για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας στην ελληνική έννομη τάξη έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πεδίο για την όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη και ταχεία έξοδο από τέτοιου είδους καταστάσεις και την καταδίκη των δραστών. 

Αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε είναι πως για την την αρωγή των θυμάτων  που επιθυμούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης εξαιτίας του συγκεκριμένου κακoποιητικού  περιστατικού, παρέχεται το ευεργέτημα της πενίας.  Με απλά λόγια, με μόνη την απόδειξη του περιστατικού βίας και της αδυναμίας καταβολής -έστω προσωρινά- της απαιτούμενης δικαστικής δαπάνης, κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επέρχεται απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής των εξόδων της δίκης, ενώ προβλέπεται διορισμός δικηγόρου από το κράτος άνευ αμοιβής.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε αν είστε αποδέκτες ή μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών;

  • Στην Αστυνομία (100).  Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, ενημερώνουν τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχουν κατευθύνσεις και πληροφορίες για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.  Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με ακριβή διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου») Εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε εσείς με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)
  • Στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (email: sos15900@isotita.gr ). Η γραμμή αποτελεί υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν με επαγγελματίες, λαμβάνοντας άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, σε 24ωρη βάση, 365 ηµέρες τον χρόνο.
  •  Αν κρίνεται επιτακτική η ανάγκη αλλαγής διαμονής, παρέχεται η δυνατότητα μετάβασης σε ξενώνα κακοποιημένων γυναικών. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα είναι απόρρητα για λόγους ασφαλείας. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται:

Στο Τμήμα Πολιτικών Ισότητας & Αντιμετώπισης Διακρίσεων Δήμου Αθηναίων τηλ.: 210 52.10.645 – 646

Στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας τηλ.: 210 33.17.305-6

– στο Πολύκεντρο τηλ.: 210 5202800

  • Στην τηλεφωνική γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας 197 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης  για να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική.
  • Στην Εθνική γραμμή παιδικής προστασίας 1107
  • Σε  άλλες Κοινωνικές Υπηρεσίες που παρέχουν στέγη, όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (τηλεφωνική γραμμή 197)

Αν βιώνεις μία κακοποιητική συμπεριφορά, βρες τη δύναμη να μιλήσεις, να φύγεις. Μη ζεις με αυταπάτες. Δεν φταίει πάντα η κακή η ώρα, η άτυχη στιγμή. Φταίει η ανοχή στη βία.  Και μην φοβάσαι ότι ο κόσμος θα σε αποκαλέσει θύμα αν σπάσεις τη σιωπή σου, γιατί εσύ είσαι μόνον ηρωίδα.

Στο παραμύθι του τέλειου έρωτα, συχνά πρίγκιπας και δράκος ταυτίζονται. 

Όχι άλλες Καρολάιν…

Όχι άλλοι ονειρεμένοι γάμοι με εφιαλτικό τέλος…


Ευγενία Παλούμπη
Share this
Tags

+ MUSTS

Τα σκούρα χείλη θα γίνουν η νέα σου εμμονή

Αγαπάμε το κόκκινο κραγιόν. Αγαπάμε και τα nudes. Τι γίνεται, όμως, όταν οι σκούρες αποχρώσεις μπαίνουν στο παιχνίδι; Είναι γεγονός πως φέτος τα bold...

Kαι το σκέτο σεξ, τέχνη θέλει

Έστω λοιπόν, ότι εκείνος θέλει μόνο σεξ και τίποτε άλλο από εσένα. Δε θέλει δέσμευση, δε θέλει σχέση, δε θέλει ραντεβού, δε θέλει υποχρεώσεις. Kανένα...

2022 Books: Ιτ’ς δε μοστ γουοντερφουλ τάιμ οφ δε γιάρ!

Ιτ’ς δε μοστ γουοντερφουλ τάιμ οφ δε γιάρ! (σε άπταιστα αγγλικά βεβαίως βεβαίως) … Εφτασε λοιπόν εκεινη η εποχή του χρόνου που το δέντρο παίρνει...

Πόσες διασκευές του “Toxic” αντέχεις;

Κάθομαι τυχαία στο Youtube και πίσω ξεκινά να παίζει μια διασκευή του κλασσικού άσματος της πολύπαθης Britney Spears, “Toxic”. Το Toxic θεωρείται ένα από τα...

Πώς θα κάνεις τα νύχια σου να μη σπάνε πια

Ακριβώς όπως το δέρμα στο πρόσωπο και το σώμα μας, τα νύχια μας υποφέρουν τους πιο κρύους μήνες. Ενώ αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη...

After Break Up: Πως να συμπεριφερθείς μετά το χωρισμό

Συνήθως μετά από ένα χωρισμό πιάνεις τον εαυτό σου να κλαις στην τουαλέτα του γραφείου και να τσεκάρεις τα social media του πρώην σου...

More like this