Κάθε πράγμα στον καιρό του…και ο κολιός τον Αύγουστο, λένε. Είναι πεντανόστιμο, δεν έχει πολλά κόκκαλα και με τον τρόπο που θα το μαγειρέψουμε σήμερα θα σας συναρπάσει η νοστιμιά αυτού του ψαριού.
Ενάμιση με δύο κιλά φρέσκο κολιό είναι ό,τι πρέπει για μια 4μελή οικογένεια και αυτό σας το λέω γιατί πάντα αναρωτιόμαστε αν θα φτάσουν τα ψάρια για όλους
Yλικά
1,5 κιλά φρέσκο κολιό
3 λεμόνια (το ένα τον χυμό του)
1 κρεμμύδι ξερό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγα φύλλα δυόσμου
2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι-πιπέρι
Καθαρίζουμε τα ψάρια μας από τα λέπια και από τα εντόσθια. Σε τρεχούμενο νερό τα πλένουμε καλά μέσα έξω. Τα αφήνουμε δίπλα σε μια πιατέλα με χαρτί ή μια καθαρή πετσέτα να στραγγίξουν καλά
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 στον αέρα
Βάζουμε τα ψάρια σε ένα ταξί πλάκα το ένα δίπλα στο άλλο. Αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω. Ανάμεσα στα ψάρια, κόβουμε και βάζουμε φέτες από λεμόνι και φέτες από ένα κρεμμύδι ξερό
Σε ένα μπολ ή στο μούλτι βάζουμε την μουστάρδα, 3 με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, μέλι, χυμό λεμονιού, πιπέρι, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε να γίνει μια πηχτή σάλτσα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αναλόγως τις προτιμήσεις μας. Τέλος ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και τον προσθέτουμε στο μείγμα. Περιχύνουμε από πάνω στα ψάρια μας.
Ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο τα ψάρια μας.
Βάζουμε μια λαδόκολλα από πάνω και σκεπάζουμε. Βάζουμε τα ψάρια μας στον φούρνο για 15′. Μόλις περάσει το τέταρτο ξεσκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τον φούρνο και ψήνουμε για 8′ με 10′ ακόμα.
*Τον κολιό δεν τον αφήνουμε ΠΟΤΕ να ξεροψηθεί γιατί στεγνώνει πολύ και το ψάρι χαλάει
Καλή μας όρεξη!
#staygarliced & να τρώτε καλά!